Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Μόναχο ο Κυριάκος με το βλέμμα στην Αθήνα

Τα μηνύματα της ομιλίας στην ΚΟ. Αιχμές για την περίοδο Καραμανλή και προσέγγιση Σαμαρά - Μεϊμαράκη. Καταγγελίες για κυβερνητική συγκάλυψη Κουρουμπλή – Ξενογιαννακοπούλου.

Στο Μόναχο ο Κυριάκος με το βλέμμα στην Αθήνα

Με το μυαλό του στην κοινοβουλευτική μάχη της επόμενης εβδομάδας για τη Novartis, αλλά και στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται από σήμερα έως και την Κυριακή στο Μόναχο, όπου πραγματοποιείται η 54η Διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια (επονομαζόμενη και γεωστρατηγικό Νταβός).

Παρουσία αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτών και ακαδημαϊκών ειδικών σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα θέσει με έμφαση τις προκλήσεις των εξ ανατολής γειτόνων μας αλλά και το θέμα των Σκοπίων.

Και τα δύο θέματα ο κ. Μητσοτάκης τα έθεσε στους γαλάζιους βουλευτές κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου είχε την ευκαιρία να κάνει δριμεία επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου για την πολιτική του στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, καθώς και τη σκανδαλολογία. Ειδικά για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ονομαστικά στους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για «χαλκευμένα κατηγορητήρια» και για «άθλια σκευωρία».

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση συγκάλυψη του Παναγιώτη Κουρουμπλη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές της ΝΔ να «φωτογραφίζουν» τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην περίοδο προ κρίσεως (συνεπώς και την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή), όταν -όπως είπε- «υπήρξε υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης», με κάποιους να ερμηνεύουν τη φράση ως «άδειασμα» του πρώην πρωθυπουργού.

«Άθλια επίθεση»

Πέραν τούτου, σε εσωκομματικό επίπεδο, δύο πράγματα ίσως έχουν τη δική τους σημασία να επισημανθούν.

Το πρώτο είναι η κατάθεση της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά κατά του Αλέξη Τσίπρα και άλλων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και η δήλωσή του, που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, σχεδόν μία ώρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο.  Μάλιστα, κοινοποιήθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο Τύπου της ΝΔ, όπερ σημαίνει πως προηγήθηκε συνεννόηση του πρώην πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο χειρισμού και επικοινωνιακής προβολής του θέματος.

Το δεύτερο είναι η στήριξη που παρείχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ενώπιον των γαλάζιων βουλευτών. «Πρόεδρε, η ομιλία σου μας κάλυψε όλους», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που κάποιοι από τους βουλευτές ετοιμάζονταν να τοποθετηθούν για τα εν εξελίξει θέματα.

Τελικά, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς παρεμβάσεις βουλευτών. Αμέσως μετά, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης φέρονται να είχαν τετ α τετ, συζητώντας όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, ενώ στη συνέχεια, στην… παρέα προστέθηκαν και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκος Δένδιας, ως πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, με τους οποίους έγινε προετοιμασία για την τριήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία.

Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα αποτυπώθηκε και σε μια φράση του προς τους γαλάζιους βουλευτές: «Δεν θα λύσουμε τις προσωπικές και πολιτικές διαφωνίες, την ώρα που η παράταξη δέχεται άθλια επίθεση. Αυτό απαιτεί η κομματική μας βάση και αυτό θα κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, λίγες μέρες μετά τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από το κόμμα, λόγω της επίθεσής του στον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v