Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους γαλάζιους βουλευτές

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Οι άξονες και τα μηνύματα της τοποθέτησης του προέδρου του κόμματος. Που θα επικεντρωθεί στα εθνικά θέματα, τη Novartis και την οικονομία.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους γαλάζιους βουλευτές

Εθνικά θέματα, σκανδαλολογία και οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με τις τουρκικές προκλήσεις και το Σκοπιανό από τη μία και την υπόθεση Novartis από την άλλη να επισκιάζουν τα πάντα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θελήσει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, με δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και εσωκομματικό κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης στα γαλάζια στελέχη, με φόντο την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα:     

Για τη εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι «η ΝΔ εκφράζει ανέκαθεν την εθνική στάση, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση», και παρόλο που δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών, θα ασκήσει κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του και τις δυσάρεστες για τη χώρα συνέπειες αυτών.

Στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση των προκλήσεων από τους εξ ανατολής γείτονες και θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή του, «αυτό που θα έπρεπε να πει ο κ. Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνομιλία τους: ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά». Θα τονίσει πως η ΝΔ πάντα λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως θα πράξει και ο ίδιος το επόμενο τριήμερο, όταν θα βρεθεί στο Μόναχο στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ασφάλεια και θα επισημάνει στους υψηλούς συνομιλητές του την τουρκική παράτυπη υπερδραστηριότητα στο Αιγαίο κατά το τελευταίο διάστημα. Θα επαναλάβει δε την ανάγκη άμεσης χάραξης εθνικής ενιαίας γραμμής και θα υπενθυμίσει ότι η ΝΔ ζήτησε από την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και να γίνει πλήρης αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων.

«Όχι» τεμαχισμό της λύσης

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί τον τεμαχισμό της λύσης. «Ή μια συνολική λύση – πακέτο για όλα τα ζητήματα, ανάμεσά τους και η απάλειψη των αλυτρωτικών όρων στο Σύνταγμα των Σκοπίων ή τίποτα», είναι η θέση της ΝΔ και την οποία θα επαναλάβει σήμερα ο πρόεδρός της, αποδίδοντας μάλιστα στην κυβέρνηση εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη στάση της στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση αυτής. Η ΝΔ έλεγε από την πρώτη στιγμή  πως πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού και μετά το όνομα της χώρας.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφιερωθεί στην υπόθεση της Novartis, για την οποία θα πει πως ξεκίνησε με την κυβέρνηση να το χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο και τώρα, όπως θα πει, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθεί καμία από τις κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους.  «Όλα στο φως», θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας θετικά στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αλλά και εγκαλώντας τους κυβερνητικούς εταίρους για «ωμή κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Η σκευωρία θα αποκαλυφθεί περίτρανα», εκτιμά.  

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αποδομήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένων και των νέων μέτρων που έχουν ψηφιστεί και αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα.  Έμφαση θα δώσει στο θετικό αφήγημα της ΝΔ και το  μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει και θα εφαρμόσει εφόσον το κόμμα του λάβει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επόμενες κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v