Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητοποίηση στη ΝΔ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ανησυχία και πρωτοβουλίες με φόντο το επεισόδιο στα Ίμια. Η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι ενστάσεις για τη συνομιλία των δύο πρωθυπουργών. Με ποια γραμμή μεταβαίνει στο Μόναχο ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κινητοποίηση στη ΝΔ για τις τουρκικές προκλήσεις

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν στη ΝΔ την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς -όπως αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη- κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλιώς υπολόγιζαν τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία θα κορύφωναν την επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα της Novartis και της Σαουδικής Αραβίας, όμως οι ραγδαίες εξελίξεις με πρωταγωνιστή τον εξ Ανατολής γείτονα ανέτρεψαν τον προγραμματισμό του γαλάζιου επιτελείου.

Το βάρος εκ των πραγμάτων έπεσε στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εύβοια όπου περιόδευε, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του και δρομολόγησε έκτακτη σύσκεψη με τους τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργο Κουμουτσάκο και Βασίλη Κικίλια αντίστοιχα, αμέσως μετά την επιστροφή του. Μέχρι τότε, όπως αποφασίστηκε, ελήφθησαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τη ΝΔ, μέσα από τις οποίες αποτυπωνόταν η ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις. 

Αρχικά, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε δήλωση για το συμβάν στα Ίμια μιλώντας για «ακραία πρόκληση» των Τούρκων, στη συνέχεια βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την έκτακτη, κεκλεισμένων των θυρών, σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ την ίδια ώρα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, με παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητούσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ΝΔ συνδέει την τουρκική προκλητικότητα με τα απόνερα της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας, κάτι που συζητήθηκε και στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα. Δύο είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν: Αφενός, ότι η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αφετέρου, επιβεβαιώθηκε η έντονη ανησυχία των παρισταμένων για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας. 

«Τα Ιμια είναι ελληνικά»

Ενστάσεις η αξιωματική αντιπολίτευση έχει και για το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα - Γιλντιρίμ, όπως διέρρευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του κάτι αυτονόητο: ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά», σημειώνουν κομματικές πηγές, που πάντως δεν παραγνωρίζουν τις θετικές ενέργειες, όπως αυτή της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών, για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα βρεθεί στο Μόναχο, όπου θα μετάσχει στο Munich Security Conference (Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου), μία άλλη εκδοχή του Νταβός, στη γεωπολιτική του διάσταση. Σύμφωνα με συνεργάτες του, κατά τις εκεί επαφές του, θα επιχειρήσει «να αναδείξει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις».

Παρόντες στη γερμανική πόλη θα είναι αρκετοί ενεργεία και πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας διαφόρων χωρών (Μέρκελ, Τζέιμς Μάρτινς, Λαβρόφ, Γιούνγκερ, Νετανιάχου κ.ά.). Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο, θα έχει διμερείς επαφές με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους -και όχι μόνο-αξιωματούχους, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μάλιστα χρονική συγκυρία.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ «παγώνει» για λίγες μέρες, λόγω των εξελίξεων, την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ζητά για τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. «Η πρόταση για προανακριτική είναι έτοιμη να κατατεθεί, αλλά επελέγη να αναβληθεί για κάποιες ημέρες η υποβολή της, για λόγους στοιχειώδους εθνικής ευθύνης, λόγω των τελευταίων γεγονότων», σημείωναν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v