Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας εισηγείται σήμερα Προκαταρκτική για Novartis

Συνεδριάζει (11 π.μ.) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση. «Ούτε κυνήγι μαγισσών ούτε κουκούλωμα, γίνεται διεθνής έρευνα», η θέση της κυβέρνησης. Προς ειδική Ολομέλεια με δέκα κάλπες για την παραπομπή στην Προκαταρκτική.

Ο Αλ. Τσίπρας εισηγείται σήμερα Προκαταρκτική για Novartis

Το κεφάλαιο της σύστασης Προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis ανοίγει και επισήμως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, εισηγούμενος τη σχετική πρόταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ομόφωνα καθώς, παρά τους όποιους αρχικούς δισταγμούς μελών της για την ένταση της μάχης που «πάμε να δώσουμε», εκτιμήθηκε ότι η διερεύνηση αποτελεί μονόδρομο.

Αυτή την ανάγκη, της διερεύνησης μέχρι τέλους, θα αναδείξει ο κ. Τσίπρας, με την επισήμανση πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πέσει φως στην τεράστια υπόθεση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων και της διαφθοράς που, πέραν των άλλων, βούλιαξε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα γίνει σαφές ότι η διερεύνηση των καταγγελιών και των στοιχείων που περιέχονται στη δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα μπορεί να γίνει μόνο από την Προκαταρκτική Επιτροπή. Κι αυτό διότι αποτελεί το θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί εάν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα εις βάρος των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ υπουργών/υφυπουργών, προκειμένου είτε να «επιστραφεί» η δικογραφία στην εισαγγελία είτε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εις βάρος τους επαρκείς ενδείξεις και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών, αλλά ταυτόχρονα δεν θα δείξει καμία επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή χρήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην κατηγορία περί «κυβερνητικής σκευωρίας» και «στημένης υπόθεσης» απάντησε χθες ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διεθνή έρευνα, η οποία έχει και ελληνικό παρακλάδι.

Γνωμάτευση για τη δωροδοκία

Όσον αφορά στα ερωτήματα περί παραγραφής των αδικημάτων, βάσει του περίφημου νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε χθες ότι έχει σίγουρα παραγραφεί το (τυχόν) αδίκημα της απιστίας και, αντίστοιχα, δεν έχει σίγουρα παραγραφεί το (τυχόν) αδίκημα που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αντιθέτως, παραμένει στην «γκρίζα ζώνη» το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς στο παρελθόν δόθηκαν διαφορετικές νομικές γνωματεύσεις.

Σ' αυτό το ερώτημα άλλωστε θα κληθεί να δώσει απάντηση η Προκαταρκτική επιτροπή στις πρώτες, κιόλας, συνεδριάσεις της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει νόημα να συνεχίσει το έργο της ή εάν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στην εισαγγελέα. Ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό, επίσης, ότι η Προκαταρκτική επιτροπή θα ανεβάσει αυλαία την επόμενη εβδομάδα.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής που θα εγκρίνει την παραπομπή ή όχι των δέκα πολιτικών προσώπων στην επιτροπή. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα στηθούν δέκα κάλπες, όσοι και οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v