Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η διαγραφή Αντώναρου

Το παρασκήνιο και τα μηνύματα. Οι «καραμανλικοί», οι «σαμαρικοί» και οι… λεπτές ισορροπίες. Ξορκίζει την εσωστρέφεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι σηματοδοτεί η διαγραφή Αντώναρου

Να αφήσει πίσω την εκκολαπτόμενη εσωστρέφεια στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, αλλά και να... εμπλουτίσει τη μονοθεματική δημόσια ατζέντα του τελευταίου διαστήματος ελέω Novartis, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενδεικτική της βούλησης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διήμερη (σήμερα και αύριο) περιοδεία στην Εύβοια, δεύτερος σταθμός μετά τη Μεσσηνία του νέου κύκλου επισκέψεών του στην περιφέρεια, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης της κοινωνίας.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τη δική της ατζέντα, ωστόσο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το παιχνίδι της. Σε καμία περίπτωση δεν φοβόμαστε τη στημένη υπόθεση Novartis, όμως θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη», σημειώνει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ.

Πάντως, η αποπομπή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, όπως όλα δείχνουν, θα συζητιέται για πολύ ακόμα εντός της γαλάζιας παράταξης και ενώ ήδη κάποιοι μιλούν για αναβίωση της κόντρας «σαμαρικών» και «καραμανλικών».

Οι δεύτεροι -ή πιο σωστά ένα μέρος αυτών- διατυπώνουν ενστάσεις για την προσπάθεια -όπως καταγγέλλουν- ελέγχου της παράταξης από το περιβάλλον Σαμαρά, με κύριο εκφραστή τον Άδωνι Γεωργιάδη. Τελευταίο κρούσμα, όπως υποστηρίζουν, είναι αυτό που συνέβη στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κ. Γεωργιάδης ενέπλεξε το Μέγαρο Μαξίμου επί Καραμανλή στην ανανέωση της σύμβασης της δημοσιογράφου και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία στην ΕΡΤ.

«Προσωπικά παιχνίδια»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ -τουλάχιστον δημοσίως- επιμένει θεσμικά, διαμηνύοντας ότι ποτέ δεν θα στραφεί κατά Νεοδημοκράτη και καλώντας όλα τα στελέχη της παράταξης σε συστράτευση απέναντι στον «έναν και μοναδικό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί προσπαθεί να επικεντρωθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει τον δύσκολο ρόλο να κινηθεί πάνω στις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Η διαγραφή Αντώναρου, σύμφωνα με την Πειραιώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά αφορά «προσωπικά παιχνίδια» του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου. Βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι η διατήρηση της παράταξης ενωμένης και η κίνηση στην οποία προέβη το Σάββατο, πέρα του τιμωρητικού χαρακτήρα, έχει και προληπτικό, να αποτρέψει δηλαδή και άλλα στελέχη της παράταξης να κινηθούν αναλόγως, ρίχνοντας νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, σε έκτακτη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Αιγάλεω, εμφανίστηκε ενωτικός και λάβρος κατά της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται να δεχθώ η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες. Όλα στο φως, αλλά με κανόνες. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ενώπιον των κομματικών στελεχών.

Το δεύτερο… θύμα

Ωστόσο, ο κ. Αντώναρος δείχνει διατεθειμένος να επιμείνει στις καταγγελίες του για μη τήρηση των προβλεπόμενων εσωκομματικών διαδικασιών, όπως ορίζονται στο καταστατικό της ΝΔ. Χωρίς να διατηρεί ποτέ στενές σχέσεις τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, έχει κατ’ επανάληψη βάλλει κατ’ αυτών με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δρώντας -όπως ξεκαθαρίζει- ανεξάρτητα από τον Κώστα Καραμανλή.

«Δεν παίρνω οδηγίες να πω ή να μη πω κάτι από κανένα. Σέβομαι τον πρώην πρωθυπουργό ως κορυφαίο πολιτικό και προσωπικό μου φίλο. Αλλά η υπόθεση αυτή είναι καταδικιά μου», σημειώνει. Σύμφωνα με κάποια σενάρια που κυκλοφόρησαν, ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να προχωρήσει στη διαγραφή Αντώναρου, κάτι πάντως που διαψεύδεται από την Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι το δεύτερο... θύμα του Άδωνι Γεωργιάδη εντός της ΝΔ, αφού στις 26 Οκτωβρίου είχε διαγραφεί και η Κατερίνα Παπακώστα, που είχε αφήσει αιχμές κατά του αντιπροέδρου. Η ίδια, μετά τη διαγραφή Αντώναρου, με ανάρτησή της-χρησμό στο facebook ανέφερε: «Σαββατοκύριακο, φίλοι μου. Η γάτα μου λέει ότι πολλά ξέρει ο ποντικός, μα πιο πολλά ο γάτος. Τα δύσκολα από Δευτέρα… Χαλαρά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v