Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η υπόθεση Novartis να ξεκαθαρίσει άμεσα

Μεταξύ Προκαταρκτικής επιτροπής και επιστροφής της δικογραφίας, προκρίνεται ο συνδυασμός και των δύο. Στην παραγραφή και στην εν εξελίξει έρευνα, τα «κλειδιά» της υπόθεσης. Για «πανικό και αυτοεξευτελισμό» εμπλεκομένων κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Κυβέρνηση: Η υπόθεση Novartis να ξεκαθαρίσει άμεσα

Στο ερώτημα: Προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis ή «επιστροφή» της δικογραφίας στην εισαγγελία λόγω παραγραφής των αδικημάτων, η απάντηση που δείχνει να προκρίνει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι... και τα δύο. Τα βήματα σ' αυτή την περίπτωση θα είναι:

1. Ζητείται από την Ολομέλεια η σύσταση της Προκαταρκτικής επιτροπής (σ.σ. πρώην Προανακριτικής) και παραπέμπονται σ' αυτήν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ή ορισμένοι εξ αυτών.

2. Η επιτροπή «πιάνει δουλειά» και εάν μετά από μικρό αριθμό συνεδριάσεων διαπιστώσει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, τότε αναπέμπει τη δικογραφία στην εισαγγελέα, ώστε να πιάσει το νήμα η τακτική Δικαιοσύνη.

Το σκεπτικό που προβάλλουν έμπειρα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας είναι ότι «η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα», προκειμένου να μην προβάλει η αντιπολίτευση το επιχείρημα ότι είναι όμηρος μίας προανακριτικής διαδικασίας που δεν θα έχει νόημα λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Τα ίδια στελέχη επικαλούνται την εμπειρία από την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, την οποία ανέλαβε η Προκαταρκτική επιτροπή, αλλά μετά από τρεις μήνες υποχρεώθηκε να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, παραδεχόμενη ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε το ίδιο. Φέρνουμε την υπόθεση στη Βουλή, σε μία προσπάθεια διαλεύκανσής της και όχι για πολιτικές εντυπώσεις. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του Συντάγματος», τονίζουν.

Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από τη χθεσινή συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή), το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πλην νέου απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το πρωί της Δευτέρας την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις. Στίγμα αναμένεται να δώσει σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ποια αδικήματα παραγράφονται;

Επί της... βαθιάς ουσίας της υπόθεσης, φαίνεται ότι στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας διίστανται οι απόψεις για το ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί. Νομικοί παράγοντες φέρεται να προβάλλουν την άποψη ότι εκτός από το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δεν παραγράφεται ούτε το αδίκημα της δωροδοκίας.

Πέραν τούτου, αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η δικαστική έρευνα σταμάτησε μόνο ως προς το σκέλος των πολιτικών προσώπων, για τα οποία η δικογραφία εστάλη «αμελλητί» στη Βουλή. Αντιθέτως, συνεχίζεται για τα δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα, από γιατρούς μέχρι κρατικούς αξιωματούχους και συνεργάτες των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών.

«Η ακτινογραφία της διαδρομής του χρήματος υπάρχει», λένε, παραπέμποντας και στα στοιχεία που απέστειλε το FBI, ωστόσο ουδείς -φυσικά- μπορεί να γνωρίζει εάν και ποια νέα στοιχεία έχουν προκύψει.

«Πολωνοποίηση» και «αυτοεξευτελισμός»

Εν αναμονή των αποφάσεων, οι εμπλεκόμενοι μιλούν για «σκευωρία» και «πολιτική δίωξη», ενώ από κοινού με τις ηγεσίες των κομμάτων τους εστιάζουν τις αντιδράσεις στους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον τους και, άρα, θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους, ενώ η Φώφη Γεννηματά έσπασε τη δική της τριήμερη σιωπή και πήρε θέση: υπάρχει υπόθεση Novartis, πρέπει να διαλευκανθεί, αλλά όχι με «κουκουλοφόρους»...

«Ανώτατη πηγή» της ΝΔ δε, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για «πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», προσθέτοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, όταν δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Την απάντηση έδωσαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας: «Οι αναφορές σε «πολωνοποίηση», σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και "κουκουλοφόρους" μάρτυρες, μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v