Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές πίσω από την υπόθεση Novartis βλέπει η ΝΔ

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη αναμένει η Πειραιώς. Στο στόχαστρο εξακολουθούν εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης και οι προστατευμένοι μάρτυρες. Επιχείρηση αποδόμησης της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

Εκλογές πίσω από την υπόθεση Novartis βλέπει η ΝΔ

«Η σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις προσεχείς εθνικές κάλπες», έλεγε χθες έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, και αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί και σε πολλά ακόμα στελέχη της ΝΔ αλλά και στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο τυχαία δεν θεωρεί τη χρονική στιγμή που ξέσπασε το συγκεκριμένο θέμα: αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό και ενώ η κυβέρνηση -κατά τις ίδιες πηγές- «είχε εξαντλήσει όλα της τα υπόλοιπα επικοινωνιακά όπλα για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει».

Η αίσθηση που υπάρχει στα στελέχη της ΝΔ είναι ότι οι τελευταίοι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου ουσιαστικά κηρύσσουν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και φανερώνουν τις προθέσεις του για μία αδυσώπητη μάχη, με χτυπήματα συχνά κάτω από τη ζώνη, ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και τελικά έλλειψη κράτους δικαίου.

Αυτό επεσήμανε σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή ανώτατη κομματική πηγή της ΝΔ, που τόνισε πως «η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα έχουμε όμως και “πολωνοποίηση”» και διευκρίνισε: «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, δεν έχουμε και κράτος δικαίου».

Εκλογές σε «περιβάλλον λάσπης, σκευωρίες, επιχείρηση συκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων, απόπειρα απόσπασης της προσοχής των πολιτών πέρα από τους χειρισμούς τους στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό και τα μέτρα του Μνημονίου που έρχονται», βλέπει και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν θα πέσουμε θύματα των καιροσκόπων που μας κυβερνούν. Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί υποχρέωση όλων μας».

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν αφενός εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης και αφετέρου οι προστατευμένοι μάρτυρες. Για τους πρώτους, τονίζεται η ανάγκη η εισαγγελέας αμέσως να δώσει εντολή να ανακληθεί η απόφαση με την οποία οι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis μπήκαν στο καθεστώς προστασίας.

«Διατεταγμένη μεθόδευση»

Η ΝΔ διαπιστώνει γενικευμένη προσπάθεια πλήγματος της παράταξης, με στοχοποίηση κορυφαίων στελεχών της, όπως του Αντώνη Σαμαρά. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σε πολύ σκληρή γλώσσα και σχολιάζοντας ρεπορτάζ για έγγραφο του FBI στη δικογραφία της Novartis με αναφορά και στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά, έκαναν λόγο για «γελοιότητα» της κυβέρνησης, καθώς και για «διατεταγμένη μεθόδευση» αυτής αλλά και της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη «να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των αμερικανικών αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα το μεσημέρι τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει όλα τα σημαντικά τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, με έμφαση στην οικονομία και στα ευρωπαϊκά θέματα.

Το τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά τα θερμά λόγια του επιτρόπου για την ελληνική οικονομία και την «καθαρή έξοδο», με την απάντηση της ΝΔ να δίνει άμεσα ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, “στύβοντας” την πραγματική οικονομία. “Σκουπίζει” τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις “κουτσουρεμένες δόσεις” του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v