Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφάσεις για το επόμενο βήμα στην υπόθεση Novartis

Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, εντείνονται οι έρευνες για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Τι διέρρευσε για «βαλίτσες με μοβ» και συναντήσεις του Mr. Novartis.

Αποφάσεις για το επόμενο βήμα στην υπόθεση Novartis

Η δικογραφία για την υπόθεση Novartis (υπερκοστολόγηση φαρμάκων με δωροδοκία πολιτικών και μη προσώπων) έφτασε στη Βουλή, ωστόσο η επόμενη κίνηση παραμένει άγνωστη καθώς οι συζητήσεις στρέφονται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη, να συσταθεί Προανακριτική επιτροπή που θεωρείται ο «προθάλαμος» του Ειδικού Δικαστηρίου. Η δεύτερη να αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση η εν εξελίξει Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας (εκδοχή που φαίνεται να απομακρύνεται).

Μία τρίτη εκδοχή που συζητείται τις τελευταίες ώρες, είναι να σταλεί η υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη με άρση της ασυλίας των εμπλεκομένων που παραμένουν πολιτικά πρόσωπα, ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί χωρίς χρονοτριβή από την τακτική Δικαιοσύνη.

Απάντηση δεν υπήρχε μέχρι αργά τη νύχτα χθες, καθώς οι επιτελείς περίμεναν να φτάσει η δικογραφία στη Βουλή, να αποκτήσουν γνώση του περιεχομένου της και να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις, τις οποίες θα εισηγηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής, έκτακτης, συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Η συνεδρίαση έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πάρθηκαν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, αλλά έγινε μια πρώτη συζήτηση για το υλικό. 

Οι έρευνες των αρχών εντείνονται

Στελέχη των κομμάτων που διάβασαν τη δικογραφία (σ.σ. το δικαίωμα το είχαν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και εκπρόσωποι των κομμάτων) υποστηρίζουν πως όλα τα «εντυπωσιακά» στοιχεία που περιλαμβάνει αφορούν σε παραγεγραμμένα αδικήματα. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι απουσίαζαν στοιχεία για το μοναδικό αδίκημα που δεν παραγράφεται, αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δεδομένου ότι αυτό ακριβώς το αδίκημα επικαλέσθηκαν προχθές το βράδυ οι κύριοι Κοντονής και Παπαγγελόπουλος, συνάγεται ότι η δικογραφία εστάλη μεν στη Βουλή, καθώς η εισαγγελέας «έπεσε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα (σ.σ. αυτό ορίζει το Σύνταγμα), ωστόσο η διερεύνηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, στο στόχαστρο των αρχών έχουν ήδη μπει συνεργάτες των εμπλεκομένων που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα και, επομένως, για την περίπτωσή τους θα ακολουθηθεί η κανονική ανακριτική και δικαστική διαδικασία.

Τούτο σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί η δικογραφία, όταν υπάρξουν νέα στοιχεία. Κι αυτό διότι η «υπόθεση Novartis» εκτιμάται ότι επιβάρυνε το Δημόσιο κατά 3 δισ. ευρώ (και συνολικά το θέμα της κοστολόγησης φαρμάκων κατά 23 δισ. ευρώ από το 2000), ενώ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο χθες το βράδυ από την Πάτρα για «κακουργηματικές δικογραφίες».

Να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί απέκτησαν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας χθες το απόγευμα. Άπαντες χαρακτήρισαν «γελοίες» ή απλώς «αναπόδεικτες» τις κατηγορίες, εστιάζοντας στο γεγονός ότι όλες βασίστηκαν στις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων.

Πέραν των σκληρών δηλώσεων που έκαναν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να αρθεί «η αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων», ενώ μίλησε για επανάληψη του «βρώμικου '89».

Ο Μάριος Σαλμάς μάλιστα, εμπλεκόμενος ως πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ, «απείλησε» ανοικτά από τηλεοράσεως χθες ότι οι εν λόγω μάρτυρες «θα βρεθούν, διότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και θα διωχθούν».

Να σημειωθεί ότι το νομικό πλαίσιο επιτρέπει προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ η αξιοποίησή τους εντάχθηκε στο νόμο για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013.

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, όλοι προειδοποιούν πως εάν η υπόθεση φτάσει σε Εξεταστική ή Προανακριτική επιτροπή, θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν σ' αυτές οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σήμερα μήνυση εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου, ο κ. Βενιζέλος είπε πως με τους σημερινούς κυβερνώντες θα ασχοληθεί μετά τις εκλογές, όταν θα υπάρχει άλλη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σ' αυτή τη φάση, όπως διευκρίνισε, θα ασχοληθεί με τους μάρτυρες και τα στοιχεία που έδωσαν.

Οι βαλίτσες με τα «μοβ»

Εν αναμονή των αποφάσεων για τα επόμενα βήματα, οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τα στοιχεία που έδωσαν οι μάρτυρες. Το βασικό, φυσικά, είναι αυτά που αφορούν στη δωροδοκία πολιτικών προσώπων, καθώς μέσα από τις σελίδες της δικογραφίας ξεπηδούν... βαλίτσες (κανονικές ή τροχήλατες) και φάκελοι με «μοβ» χαρτονομίσματα που έφταναν από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κ. Φρουζή στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε χέρι με χέρι είτε μέσω συνεργατών.

Από αυτή την επισήμανση προκύπτει ότι δεν υπάρχουν (ή δεν έχουν εντοπιστεί, προς το παρόν) τραπεζικοί λογαριασμοί που να δείχνουν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

«Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς όσο και το σύνολο σχεδόν των συμβούλων του, σύμφωνα με δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, είχαν συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Φρουζή», αναφέρουν πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το documentonews.gr.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για επίσκεψη του κ. Φρουζή στο Μαξίμου «με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίασματα» ή συναντήσεις του με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά (κατονομάζονται οι Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Πτωχός και Σ. Παπασταύρου). Σημειώνεται δε, ότι «οι ημερομηνίες με τα ραντεβού του Φρουζή με τον Σαμαρά αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα αναγράφονται στο ημερολόγιο του Φρουζή, που είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν εμπλοκή και δημοσιογράφων που είχαν συστήσει εταιρίες επικοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v