Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Να παραμείνουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις διδαχές των προγόνων, τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στους 140.000 οι συμμετέχοντες στο Σύνταγμα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκατ.

Θεοδωράκης: Να παραμείνουμε ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με την αστυνομία να εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έφτασαν τις 140.000.

Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Mίκης Θεοδωράκης, ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωροθέος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη και εκπρόσωποι σωματείων.

«Καλοί μου Ελληνες, αδέλφια μου» θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Για να μην μιλήσω σταράτα, όπως έμαθα σε όλη μου τη ζωή».

Οπως είπε αφιερώνει την ομιλία του στον Ελληνα που μας έβγαλε από τον Οθωμανικό Λαό, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Εγώ δεν τρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις διδαχές των προγόνων που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

«Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής, περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και ιδιαίτερα στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη, σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες, σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των αστών πολιτικών που είναι θλιβεροί. Αποφύσεις ενός συστήματος που μας πονά και πεθαίνει και γι’ αυτό είναι επικίνδυνο».

Ο μουσικοσυνθέτης μίλησε για σύννεφα που μαζεύονται γύρω μας που εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν τη δημιουργία της «Μακεδονίας του Αιγαίου». Όπως είπε έχουν γαλουχηθεί γενιές σκοπιανών με αυτή την ιδέα και έχουν την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων Βασιλέων.

Πρέπει, όπως είπε, και εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές σκοπιανών με αυτές τις ιδέες, ώστε σήμερα να εμφανίζεται έως και άδικο να αλλάξουν το όνομα τους και να έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε σε αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Γιατί τότε γινόμαστε συνένοχη με τις δυνάμεις που στοχεύουν κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας.

«Πρέπει να παραδεχτούμε τις ευθύνες μας. Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους σκοπιανούς να πιστεύουν τον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει άλλη χώρα «Μακεδονία». Αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε εμείς να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια», υποστήριξε.

Το Συμβούλιο Αρχηγών το 1992 αποφάσισε να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα του γειτονικού κράτους με γεωγραφικούς ή άλλους όρους, θύμισε. Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Αν υποχωρήσουμε τώρα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε όσους μας απειλούν μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε γιατί υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που έχουν στόχο τη σαλαμοποίηση των Βαλκανίων.

«Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι νωπή. «Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρας μας», υποστήριξε. «Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται περισσότερο ορατά. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοικτή πρόκληση των Σκοπίων, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής, επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να μπορούν να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Αν υποχωρήσουμε ανοίγουμε τις πόρτες για ένα τραγικό ιστορικό ψέμα, συμπλήρωσε.

Κατά τον Μίκη Θεοδωράκη οι παραχωρήσεις Ζάεφ είναι «σκέτο κουτόχορτο, κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων. Η ονομασία ενός αεροδρομίου είναι στη δική τους δικαιοδοσία να αλλάξουν όταν πετύχουν τους σκοπούς τους. Τόσο βλάκες μας θεωρεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας. Συγνώμη για την έκφραση όμως είναι η μόνη κατανοητή από όλους αυτούς, τους ξένους και του δικούς μας που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει με τα μνημόνια στο τελευταίο σκαλοπάτι ότι ξεχάσαμε την ιστορία μας».

Είμαστε πάντα ένας λαός φιλειρηνικός, τόνισε. Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες δυνάμεις κατά της ακεραιότητα της χώρας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.

«Αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονίας, παραβλέποντας ότι γελοιοποιούνται έναντι της ιστορίας δεν μας αφορά. Η δική μας απόφαση θα νομιμοποιήσει ιστορικά και θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. Μόνο εμείς οι Ελληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους σκοπιανούς να οικειοποιούνται το όνομα της Μακεδονίας».

Υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε την συγκατάθεσή μας να μπουν τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμα και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας την ευθύνη των αποφάσεων δεν πρέπει να την επωμιστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας όπως η σημερινή, ούτε η Βουλή. Λύση είναι το δημοψήφισμα».

Αν μια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας σε ονομασία που έχει το όνομα Μακεδονία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ελληνικό λαό, συμπλήρωσε. Εκανε έκκληση στους βουλευτές που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

«Αγωνίστηκα για την ενότητα του λαού σε όλη μου τη ζωή. Και αυτό το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Πιστεύω ότι είμαστε ενωμένοι γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες. Όταν υπερασπίζεται κάποιος τα δίκια του δεν είναι εθνικιστής, είναι πατριώτης», κατέληξε.

ΕΛΑΣ: Στους 140.000 οι συμμετέχοντες - 1,5 εκατ. λένε οι διοργανωτές

Σε 140.000 εκτιμά η αστυνομία τους συμμετέχοντες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από τη ΓΑΔΑ, «από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου».

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς αήμερα το πρωί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ανταποκριτή του Spiegel Γιώργο Χρηστίδη, οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι ο κόσμος φτάνει το 1,5 εκατομμύριο.

Κασιμάτης: Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητα μας σε άλλο λαό

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό».

Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του»

Μητροπολίτης Δωρόθεος: Μυριόστομο μήνυμα – Όχι στον όρο «Μακεδονία»

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας και στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Δωρόθεου:

«Αγαπητοί αδελφοί, η Ιερα Σύνοδος και ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και οι ιεράρχες που εκπροσωπούνται μετά από ομόφωνη απόφαση, απευθύνονται προς όλους, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς.

Η Εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι'αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.

Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της εκλκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα.

Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας».

Αυγενάκης: Πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια η κυβέρνηση

«Το 2018 θα είναι χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης. Είμαστε σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Σας καλώ όλες και όλους να συμπορευτούμε, ώστε να ισχυροποιήσουμε το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να κερδίσουμε μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αλλαγής».

Αυτό δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, σήμερα κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) Πάρου και Αντιπάρου, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις Κυκλάδες.

Ο γραμματέας της ΝΔ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια και δεν αντιλαμβάνεται καν ότι μόνη της προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των πολιτών με τον τρόπο που χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται το εθνικό θέμα των Σκοπίων». «Αντί να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση της υποδαυλίζει τις αντιδράσεις, συνεχίζει να διχάζει τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας αυτούς που θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ακραίους και ακροδεξιούς. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -με πρόσχημα μεμονωμένα περιστατικά που άλλωστε και η ΝΔ καταδίκασε- να "χαρίζει" στην ακροδεξιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν την ευαισθησία τους για αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Λεβέντης: Από αύριο ξεκινά μια καινούργια ημέρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία.

Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης «προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά: To να είσαι παρών για την πατρίδα σου δεν είναι εθνικισμός

«Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι "εθνικισμός", ούτε κάποιου είδους "ακρότητα"», αναφέρει σε δήλωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο προσθέτοντας ότι: «Εθνικισμός και ακρότητα είναι να "εξαγιάζεις" τον αλυτρωτισμό. Να επιτρέπεις τη συνέχιση πονηρών σχεδιασμών που βασίζονται στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Να βλέπεις τους λαούς ως εργαλεία για να σχεδιάζεις "μεγάλους χάρτες", πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια».

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά αναφέρει ότι οι προσπάθειες κάποιων να μετατρέψουν το σημερινό συλλαλητήριο «σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας».

«Με την ευθύνη της θέσης μου ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ως Ελληνίδα, δηλώνω ακόμη μια φορά: Παρούσα στο σημερινό συλλαλητήριο,παρούσα στην απαίτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης,παρούσα στον αγώνα κατά του αλυτρωτισμού, παρούσα για να δηλώσω ακόμη μια φορά την απλή αλήθεια με τα μεγάλα νοήματα: Ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία», καταλήγει στη δήλωσή της.







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v