Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΝΕΛ: Τα τρία σενάρια για τη στάση στη Βουλή

Τι συζητήθηκε για το Σκοπιανό στη χθεσινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. Ο ρόλος της Μανταλένας Παπαδοπούλου και η κόντρα του Δημήτρη Καμμένου με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα του Πάνου Καμμένου προς όλους.

ΑΝΕΛ: Τα τρία σενάρια για τη στάση στη Βουλή

Την πρόθεσή του να παραμείνει κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του επαναβεβαίωσε χθες ο Πάνος Καμμένος, θέλοντας να βάλει φρένο στα σενάρια περί ρήξης των δύο πλευρών, με αφορμή το Σκοπιανό και πιθανής αντικατάστασης των ΑΝΕΛ από το Κίνημα Αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, στις δηλώσεις του ήταν σαφής: «Κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτή την έντιμη συμφωνία θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής, το πέρας της τετραετίας», υπογράμμισε.

Παρ' όλ' αυτά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, επιμένουν να αρνούνται κατηγορηματικά τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτού, καθώς -όπως υποστηρίζουν- κάτι τέτοιο περιέχει εκ των πραγμάτων αλυτρωτικές βλέψεις της γείτονος χώρας κατά της Ελλάδας. «Κρατούμε την εθνική θέση του 1992, του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος συζήτησε με τα κομματικά στελέχη τη στάση που θα κρατήσουν, εφόσον τυχόν συμφωνία έρθει στη Βουλή.

Τρία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι και συνδέονται, κατά τους ΑΝΕΛ, με το «όχι» στον όρο «Μακεδονία»: α) Παραμονή στην αίθουσα της Ολομέλειας και καταψήφιση της πρότασης, εάν αυτή περιέχει τον παραπάνω όρο, β) αποχή από την ψηφοφορία ή γ) αποχώρηση από την αίθουσα πριν κληθούν να ψηφίσουν.

Στην τελευταία περίπτωση, αυτομάτως θα μειωθεί ο αριθμός των παρόντων βουλευτών, άρα θα πέσει και ο πήχης των απαιτούμενων ψήφων προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία. Οριστική απόφαση πάντως δεν ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς -όπως έγινε κοινώς παραδεκτό- τα πράγματα ακόμα είναι εξαιρετικά ρευστά, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν πολλούς μήνες ακόμα και τα πάντα θα αξιολογηθούν εκείνη τη στιγμή, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Κόντρες και προκλήσεις

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πέσουν οι τόνοι στις κόντρες που έχουν προκύψει με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις σχετικές επιθέσεις που δέχονται οι ΑΝΕΛ, επικράτησε η άποψη πως ένα τέτοιο σκηνικό έντασης δεν βοηθά κανέναν. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε, σε τυχόν νέες προκλήσεις από την Κουμουνδούρου, να απαντά θεσμικά η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου. Τον ρόλο αυτό είχε ατύπως έως τώρα ο βουλευτής Β' Πειραιά Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος σχολίασε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει αντίδραση στις προκλήσεις και ενώ οι ΑΝΕΛ, όπως είπε, έχουν βάλει πλάτη σε πολλά ζητήματα. Και χθες πάντως, σε αρκετές συνεντεύξεις του, ο Δ. Καμμένος επέμεινε στη σκληρή κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπαράθεση να ανεβαίνει και πάλι στα ύψη.   

Όσον αφορά την οικονομία, όπως διαβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος τα στελέχη των ΑΝΕΛ, η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι σταθερή και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος προκειμένου να διατηρηθεί ασάλευτη η κυβερνητική συνοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, η έξοδος από τα μνημόνια, οι υποθέσεις της κάθαρσης της διαφθοράς και της διαπλοκής προχωρούν με καλούς ρυθμούς και θεωρούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συνεργασίας. Μιας συνεργασίας δύο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με απόλυτο σεβασμό ο ένας στον άλλον, με σεβασμό στις διακηρύξεις και στις αρχικές θέσεις», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v