Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσωκομματικά μηνύματα Καμμένου

Τι θα πει στη σημερινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων των ΑΝΕΛ. Σε ποιους βουλευτές είναι στραμμένα τα βλέμματα. Επιμένει στο «όχι» στον όρο «Μακεδονία».

Εσωκομματικά μηνύματα Καμμένου

Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούν στον δημόσιο λόγο τους το τελευταίο διάστημα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος, κατά κύριο λόγο, και ο Κώστας Κατσίκης, δευτερευόντως, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση αναπόφευκτες τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Πάνος Καμμένος δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα από τα συγκεκριμένα γεγονότα, διαβεβαιώνει ότι η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί -και θα συνεχίσει- να είναι αρραγής, ωστόσο θέλει να «σβήσει τη φωτιά» εν τη γενέσει της και γι' αυτό τον λόγο συγκαλεί σήμερα τα όργανα του κόμματος.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι συνεδριάζουν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η εκτελεστική επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου ο υπουργός Άμυνας θα θελήσει να εκπέμψει προς τα στελέχη του κόμματός του σαφή μηνύματα τόσο για την εφαρμοζόμενη στρατηγική όσο και για τη στάση που θα πρέπει να επιδεικνύουν όλοι.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, επιδίωξή του κατά τη σημερινή παρέμβασή του είναι να διατηρήσει υψηλή τη συσπείρωση του κινήματος, να ζητήσει ήπιους τόνους και να λάβει απ' όλους τη διαβεβαίωση υποστήριξης των γνωστών θέσεων του κόμματος για το θέμα των Σκοπίων. Και αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «χωρίς εθνικισμούς αλλά με αίσθημα πατριωτικό». Όπως εξηγεί, «δεν θα πρέπει να αποδυναμώνουμε την πατριωτική μας θέση, δίνοντας στον οποιοδήποτε το δικαίωμα να μας κατηγορεί για ακροδεξιούς και ότι τάχα συμπεριφερόμαστε έτσι μόνο και μόνο για να ξαναμπούμε στη Βουλή στις επόμενες εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλος στενός συνομιλητής του Πάνου Καμμένου: «Θέλει να βάλει μια τάξη στη σκέψη όλων μας και κυρίως να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, χωρίς κραυγές», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

«Είμαστε συνεργάτες»

Τον Δημήτρη Καμμένο -υπενθυμίζεται- είχε «αδειάσει» την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως οι απόψεις του βουλευτή δεν εκφράζουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όσον αφορά επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής Β' Πειραιά, σε συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο, συνέχισε στους ίδιους τόνους. «Οι ΑΝΕΛ απαιτούν σεβασμό από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «είμαστε συνεργάτες. Δεν θα μας λέτε τι θα κάνουμε», δήλωσε το Σάββατο, ενώ την Κυριακή διαμήνυσε ότι «πρόταση με “Μακεδονία” στη Βουλή δεν θα έρθει, όποιος τη φέρει θα καταστραφεί πολιτικά είτε είναι προοδευτικός, είτε είναι πιο συντηρητικός, είτε είναι όπως θέλετε πείτε τον».

Αλλά και ο Κώστας Κατσίκης, αφού την περασμένη εβδομάδα απείλησε να φύγει σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αλλάξει τη στάση του στο Σκοπιανό, τώρα σημειώνει ότι θα καταψηφίσει πρόταση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση, σεβόμενοι την όποια απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είχε πει ενώπιον των βουλευτών του για το Σκοπιανό σχετικά με πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή ονόματος με τον όρο «Μακεδονία»: «Έχουμε τη λύση του όχι ή του να αποχωρήσουμε από την αίθουσα της ολομέλειας». Ο μόνος που είχε αντιδράσει τότε ήταν ο Κώστας Κατσίκης, σημειώνοντας ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα αποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει στην αίθουσα για να καταψηφίσει την πρόταση.

«Η θέση των ΑΝΕΛ είναι πάγια. Μη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” και παραγώγων του ονόματος αυτού», επανέλαβε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v