Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι υπουργικό για σκοπιανό και ραντεβού με πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ήδη τον κυβερνητικό εταίρο. Εμμένει στο «όχι» ο Π. Καμμένος, αν και σε χαμηλούς τόνους. Βλέπει το απόγευμα τον Παυλόπουλο ο Τσίπρας και καλεί Σάββατο τους αρχηγούς. Για θεσμικούς λόγους αποδέχεται την πρόσκληση ο Μητσοτάκης. Συμβούλιο Αρχηγών ζητά η Γεννηματά.

Μίνι υπουργικό για σκοπιανό και ραντεβού με πολιτικούς αρχηγούς

Μίνι υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και καλεί το Σάββατο στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δρομολογήσει τις διεργασίες περί το «μακεδονικό» καθώς αύριο τα Σκόπια, μέσα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα απαντήσουν εάν συνεχίζουν ή τερματίζουν τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από το Νταβός (χθες τη νύχτα) ήταν να καλέσει το πρωί στο Μαξίμου τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου τα νέα δεδομένα να συνεκτιμηθούν στον καθορισμό της τελικής στάσης των ΑΝΕΛ.

«Δεν υπογράφτηκε ούτε σύμφωνο φιλίας, ούτε σύμφωνο πολέμου» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν φάνηκαν περιθώρια να αλλάξει στάση ο κ. Καμμένος, ενώ συμφωνήθηκε (κατ' αρχάς) να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Στην ερώτηση γιατί το Μαξίμου δεν περιμένει το αποτέλεσμα του αυριανού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της ΠΓΔΜ, η απάντηση παραπέμπει στις κινήσεις που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά, ανεξάρτητα από την τελική στάση που θα επιλέξει η γειτονική χώρα.

Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο μετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, όλη η ηγεσία του ΥΠΕΞ (Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ) και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο ίδιος και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ «παίρνουν πάνω τους» τη διαπραγμάτευση για το «μακεδονικό».

Στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και αύριο θα καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση (το ραντεβού θα γίνει στις 10:30 π.μ.) και θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και αυτό φαίνεται πως έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεργάτες του αρχηγού του κόμματος εκτιμούν ότι «είναι αργά για ενημέρωση», γραμμή που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή, λέγοντας ότι για το κόμμα το θέμα τελειώνει εδώ

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο Σάββατο και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και επενδυτές. Το ραντεβού στο Μαξίμου θα γίνει προ της αναχώρησής του.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς, το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά προγραμματίστηκε για τις 12:30 μ.μ., με την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ να ζητά και σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό και με όσα κάνει, διχάζει τους Ελληνες. 

Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει: «Η κ.Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

«Δυστυχώς για τον Αλ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέμματα σε αυτόν τον τόπο είναι γνωστό», ανταπάντησαν πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Το ραντεβού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα γίνει στις 13:30 και ακολουθούν τα ραντεβού με Σταύρο Θεοδωράκη (15:00) και Βασίλη Λεβέντη (17:30).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v