Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκλεισε» επίσκεψη Τσίπρα στα Τίρανα

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Προηγήθηκαν συναντήσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό, στο περιθώριο της συνόδου στο Νταβός.

«Εκλεισε» επίσκεψη Τσίπρα στα Τίρανα

Εξομάλυνση των ελληνο-αλβανικών θέσεων διαπίστωσαν στη συνάντησή τους στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάληξη της συζήτησης που είχαν είναι ότι «ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων», ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, Ελλάδα και Αλβανία είναι πλέον έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι η Αλβανία επιθυμεί την άμεση ένταξή της στην ΕΕ (σ.σ. τον Απρίλιο θα γίνει άλλη μία αξιολόγησή της σ' αυτή την κατεύθυνση) αλλά, όπως έχει καταστήσει σαφές η Αθήνα, «ο ευρωπαϊκός δρόμος της γείτονος περνά από την Ελλάδα».

Σ΄αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τα Τίρανα, ενώ συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με Ρώσο και Κροάτη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αρκάντι Ντρορκόβιτς και τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέγι Πλένκοβιτς.

Με τον πρώτο συνομίλησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, υποδομών και τουρισμού.

Παράλληλα, συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία.

Με τον Κροάτη ομόλογό του ο κ. Τσίπρας συζήτησε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, τη συνεργασία της τετραμερούς (με Βουλγαρία και Ρουμανία) στο πλαίσιο της ΕΕ, την πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίας και άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v