Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κινήσεις με το βλέμμα προς τα δεξιά

Η συμμετοχή των γαλάζιων βουλευτών στο συλλαλητήριο και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σιωπή των δύο πρώην πρωθυπουργών. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή.

ΝΔ: Κινήσεις με το βλέμμα προς τα δεξιά

Στον απόηχο του χθεσινού συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία κινούνται στη ΝΔ, με το σύνολο σχεδόν των βορειοελλαδιτών βουλευτών του κόμματος να δίνει το παρών στον Λευκό Πύργο.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, παρά τα όσα ειπώθηκαν τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και χθες, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου», έλεγε χθες γαλάζιος κομματικός παράγοντας. Ο ίδιος μάλιστα παρατηρούσε την παρουσία στη συμπρωτεύουσα διαφόρων προσωπικοτήτων αλλά και εκπροσώπων κομμάτων -προερχόμενων κυρίως από τα δεξιά της ΝΔ- που «επιχείρησαν να καπηλευτούν τη διαδικασία και να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη». Και αυτό είναι που θέλουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η απογευματινή δημόσια παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από συγκεκριμένα περιστατικά βίας από ακροδεξιούς. 

Και αφού η Πειραιώς έβαλε και κατά του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις  «απαράδεκτες δηλώσεις του, που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής του», ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει νέα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Η διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, «εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα». 

Δημόσιες τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που δεν συμφωνεί με την τακτική των συλλαλητηρίων (δεν γίνεται με αυτά εξωτερική πολιτική, εκτιμά), εκ του αποτελέσματος δείχνει να αισθάνεται ικανοποιημένος από το… ελευθέρας που είχε δώσει στα γαλάζια στελέχη να παραστούν στη συγκέντρωση. Τη χθεσινή του δήλωση, εξάλλου, κάποιοι τη συσχετίζουν και με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στη Βουλή, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και αυτή έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αν και μάλλον είναι πρόωρη οποιαδήποτε σχετική εκτίμηση.    

Εντύπωση από την άλλη προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στο σημαντικό εθνικό μας θέμα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν έχουν βγει με δημόσιες τοποθετήσεις τους να πάρουν θέση στο ζήτημα, στο οποίο μάλιστα έχουν αμφότεροι εμπλακεί κατά το παρελθόν. Έχουν υπάρξει μόνο κάποιες διαρροές σε ΜΜΕ, όπου διατυπώνονται οι απόψεις τους όπως φέρονται να τις εκφράζουν σε συνομιλητές τους και ενώ έχουν πραγματοποιήσει και σχετικές συναντήσεις, π.χ. με εκπροσώπους των παμμακεδονικών ενώσεων.   

Η θέση της ΝΔ είναι ότι στο θέμα των Σκοπίων αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται μόνο η κυβέρνηση, «με μυστική διπλωματία». Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, «κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σήμερα. Κι αυτό, σε αντίθεση με τη διαπραγμάτευση του 2008, όταν μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωνε συνεχώς τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες -σε μία ακόμη συμβολική κίνηση- παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, για σήμερα έχει συγκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, προκειμένου να προετοιμαστεί η ατζέντα της μεθαυριανής (Τετάρτη) συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v