Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελιγμοί ΝΔ για το Σκοπιανό

Πού αποδίδεται η αλλαγή στάσης σχετικά με την κυβερνητική ενημέρωση. Η αντίδραση από τη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου. Το συλλαλητήριο και οι γαλάζιες δημόσιες τοποθετήσεις για το κρίσιμο θέμα του ονόματος.

Οι ελιγμοί ΝΔ για το Σκοπιανό

Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι από χθες η στάση της ΝΔ για το Σκοπιανό. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες και ουσιαστικά δημοσιοποιήθηκε από την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας. Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση», τόνισε χαρακτηριστικά και ενώ μέχρι μία μέρα πριν η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε πλήρη ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιδίωξη της ΝΔ είναι να παραμείνει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, εκτός του «κάδρου» της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, επιμένοντας ότι ο πρωθυπουργός -μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών- έχουν επιλέξει μία συγκεκριμένη στρατηγική, ξεκίνησαν και θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. Δεδομένου δε του ενδεχομένου σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να προλάβει τις εξελίξεις, να καταγγείλει την «καθυστέρηση» και να διαμηνύσει ότι θα υπάρχει αντικείμενο συζήτησης μόνο εφόσον οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν ενιαία γραμμή.

Η ΝΔ ύψωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους, μετά την είδηση της βραδινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ενάντια στα συλλαλητήρια δεν ακούστηκε «εύηχα» στην Πειραιώς, η οποία, με σκληρή ανακοίνωσή της, έσπευσε να υπενθυμίσει την προ ολίγων ημερών ταύτιση των εκπροσώπων της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, τον λαό και να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ». Είναι πια προφανές, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος... Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί», καταλήγει η ανακοίνωση, με την οποία αποτυπώνεται το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και σε αυτό το ζήτημα.

Θολό τοπίο

Και αν η Αρχιεπισκοπή δεν συμφωνεί με τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, δεν δείχνουν να κάνουν το ίδιο βουλευτές της ΝΔ, ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι, σε ανοικτή γραμμή και με τους ψηφοφόρους τους, ετοιμάζονται να δώσουν το παρών την Κυριακή στον Λευκό Πύργο. Κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γαλάζιους βουλευτές από τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή, αποφασίστηκε στις εν λόγω συγκεντρώσεις να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ προέτρεψε τους βουλευτές να αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για πιθανή σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία», καθώς ακόμα το τοπίο είναι θολό και πολλά από τα χαρτιά των... παικτών καλά κρυμμένα προσώρας. Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν ήρεμο και ο προβληματισμός υπαρκτός, με τον βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη να διαφωνεί με την εξάρτηση της στάσης της ΝΔ από αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει ο Καμμένος», φέρεται να είπε.

Εντύπωση εξάλλου προκάλεσε η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη, ερωτηθείσας για τα μηνύματα που εκπέμπουν για το Σκοπιανό οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, από τις πρόσφατες συναντήσεις τους με εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων. «Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως εκείνοι επιλέγουν», αρκέστηκε να πει, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v