Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Κλίση προς τα δεξιά στη ρητορική για τα Σκόπια

«Δεν είμαστε δεδομένοι», διαμηνύει και κλείνει το μάτι στην Εκκλησία. Το ΥΠΕΞ, η Χρυσή Αυγή και το προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ. Σκληροί οι τόνοι και για το πολυνομοσχέδιο.  

Μητσοτάκης: Κλίση προς τα δεξιά στη ρητορική για τα Σκόπια

Ως ένα ευπρόσδεκτο δώρο εξέλαβαν στη ΝΔ την επίθεση που εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Εκκλησία, με αφορμή τη στάση της στο Σκοπιανό. Η ταύτιση αυτής με τη Χρυσή Αυγή από κύκλους του ΥΠΕΞ δεν πέρασε απαρατήρητη από την Πειραιώς και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την μακεδονική γη όπου περιόδευσε (και για συμβολικούς λόγους) το προηγούμενο διήμερο, τη σχολίασε: «Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις οι οποίες περίπου ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την άκρα δεξιά και με πολιτικούς χώρους οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου», σημείωσε, με τη δοσολογία στη ρητορική του να δείχνει εμπλουτισμένη με δεξιά, πατριωτικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Υπό το πρίσμα αυτό, για πρώτη φορά τόσο εμφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε στην κυβέρνηση να μη θεωρεί τους γαλάζιους βουλευτές δεδομένους σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, «απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τη στηρίξουμε», ανέφερε σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, το οποίο προσδιόρισε σε τρεις άξονες-προϋποθέσεις για την επίλυσή του: Το όνομα, τη χρήση αυτού έναντι όλων (erga omnes) και το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων.

H Εκκλησία και τα πατριωτικά θέματα ανέκαθεν θεωρούνταν προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ και στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να αναθερμανθούν οι εν λόγω σχέσεις. Πόσω μάλλον όταν οι συγκεκριμένοι «στόχοι» πολιορκούνται και από άλλα κόμματα ενόψει και των επόμενων εθνικών εκλογών.

Θρήσκευμα αγάπης

«Μου προκύπτει κάθετη αντίθεση των εκκλησιαστικών παραγόντων απέναντι στο μισαλλόδοξο κήρυγμα της Χρυσής Αυγής. Η ορθοδοξία είναι ένα θρήσκευμα αγάπης, δεν μπορεί να συμπαραταχθεί με ναζιστικά φαινόμενα», δήλωσε σχετικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός δε από τα Γιαννιτσά κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μυστικά» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Τι έχουν να κρύψουν; Τι διαπραγματεύονται μυστικά; Γιατί δεν ενημερώνουν την αντιπολίτευση; Γιατί δεν ενημερώνουν τον ελληνικό λαό;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπαρέβαλε τη στάση της κυβέρνησης με εκείνη της ΝΔ ως κυβέρνησης, στο Βουκουρέστι, το 2008, όταν σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις πιέσεις από «μεγάλες δυνάμεις» χάραξε την «κόκκινη γραμμή» που η ΝΔ εξακολουθεί και σήμερα να υπερασπίζεται.

Την ίδια ώρα, στη ΝΔ εξακολουθούν να μελετούν στην κάθε του λεπτομέρεια το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και είναι έτοιμο να συζητηθεί στην ολομέλεια. «Εμείς λέμε "όχι επί της αρχής" σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, γιατί είναι στην ουσία αυτό που κλείνει την αξιολόγηση των πλειστηριασμών», δήλωσε χθες ο σύμβουλος επί των οικονομικών του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, καταγγέλλοντας επίσης τις διάφορες εταιρείες του δημοσίου να μεταφέρονται στο υπερταμείο, «το οποίο είναι μέχρι το 2115 υπό τον έλεγχο των δανειστών». 

Αναφορικά με το θέμα του τρόπου προκήρυξης των απεργιών, η ΝΔ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «δέσμια της διαπλοκής, των εργατοπατέρων και των ιδεοληψιών της», καθώς «επιλέγει να αποφασίζουν οι λίγοι». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v