Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα των τομεαρχών και η θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό

Ποιος ο κύριος προβληματισμός τους. Η στοχοποίηση Καμμένου και οι αιχμές για Κοτζιά. Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα μηνύματα των τομεαρχών και η θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το έναυσμα και οι τομεάρχες της ΝΔ ακολούθησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην Πειραιώς υπό τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απ’ όπου η κοινή συνισταμένη του συνόλου των τοποθετήσεων σχετικά με το Σκοπιανό ήταν η εξής: Σαφή και συγκεκριμένο λόγο όσον αφορά τις θέσεις του κόμματος, καθώς και ακόμα μεγαλύτερη στοχοποίηση του Πάνου Καμμένου και της «κυβίστησης» που -σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο- αυτός επιχειρεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα.  

Η εθνική γραμμή, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτή που έχει χαραχτεί από το 2008 στο Βουκουρέστι, που περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και αποκήρυξη μέσω διμερούς συμφωνίας κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι «σκιώδεις υπουργοί» της ΝΔ, που θεωρούν μείζον ζήτημα το Σκοπιανό και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκτεθεί η κυβέρνηση στα μάτια των πολιτών.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο λόγος που η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τα κόμματα για το θέμα είναι ότι θα φανεί η διχοστασία τους» και ότι ο Νίκος Κοτζιάς «δεν εκπροσωπεί το σύνολο της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε «εξαιρετικά αδύναμη» τη θέση της χώρας, κάτι που η ΝΔ θα πρέπει να το αναδεικνύει. «Ο Τσίπρας έκανε υπουργό τον Καμμένο, δεν τον κάναμε εμείς. Εμείς κάναμε απευθείας ενημέρωση στους τότε πολιτικούς αρχηγούς», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως «σημασία έχει να εγκριθεί η συμφωνία στο όλον. Να μη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις διεθνείς πιέσεις, άλλωστε και τότε (στο Βουκουρέστι) δεχόμασταν πιέσεις αλλά σηκώσαμε το ανάστημά μας».

Σημαντική χαρακτήρισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την ανάγκη «να είναι ξεκάθαρος ο λόγος μας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οιαδήποτε διφορούμενη θέση. Είναι ορθή η θέση μας να αναδείξουμε την διαφοροποίηση - κωλοτούμπα Καμμένου, αλλιώς θα συνέχιζε να παριστάνει τον μακεδονομάχο».  

Κόκκινες γραμμές

Ο τομεάρχης Υποδομών, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι «πρέπει να αποσαφηνιστούν οι κόκκινες γραμμές μας», ενώ ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «εξαιρετικά λυπηρό για το έθνος να διαπραγματεύεται αυτή η κυβέρνηση την εν λόγω συμφωνία. Τους μισούς δεν τους νοιάζει καν αν ονομαστεί Μακεδονία, αυτοί ενδιαφέρονται μόνο να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς», ανέφερε.

Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομικών, τη στρατηγική που εφαρμόζει η ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, ενώ οι Γιώργος Γεωργαντάς και Φωτεινή Αραμπατζή διατύπωσαν τη γνώμη ότι «πολλοί δεν καταλαβαίνουν τα περί συνθέτης ονομασίας» που αναφέρει η ΝΔ.  

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «ήταν φάουλ η φήμη για απαγόρευση συμμετοχής μας στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία» και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε απόλυτα σύμφωνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι κόκκινες γραμμές μας είναι το ελάχιστο που περιμένω και η κυβέρνηση θα κριθεί από το τι παραπάνω θα φέρει», είπε.

Για περαιτέρω στοχοποίηση του Πάνου Καμμένο έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Να δούμε τι θα σημαίνει το erga omnes, η αποκήρυξη των αλυτρωτικών διακηρύξεων και τι θα σημαίνει ο γεωγραφικός προσδιορισμός που έχει ξεχάσει ο Κοτζιάς. Να τα δούμε αυτά όταν έρθει η συμφωνία και αν θα υπάρχει η υπογραφή του Καμμένου από κάτω», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά μια συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της ΝΔ «και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», όπως είπε. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του νέου κύκλου περιοδειών του και άμεσης επαφής του με τους πολίτες, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σήμερα και αύριο στους Νομούς Πιερίας και Πέλλας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v