Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία ερωτήματα Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Ποιο μήνυμα θα εκπέμψει ο πρόεδρος της ΝΔ στην κομματική συνεδρίαση. Η ονομασία, το Βουκουρέστι και η στάση του Πάνου Καμμένου. Συγκρατημένες παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών.

Τα τρία ερωτήματα Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», λένε στη ΝΔ αναφορικά με την επίλυση του σκοπιανού ζητήματος και αυτό αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στους τομεάρχες του κόμματος. Είναι το θέμα στο οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί η συνεδρίαση, όπου ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψει το γενικό πλαίσιο της ελληνικής στάσης στο Βουκουρέστι, η οποία «αποτελεί βάση και πήχη και σήμερα για τη ΝΔ». 

Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα και δεν περιορίζεται μόνο στην ονομασία, εκτιμούν στην Πειραιώς και υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση: 1. Ποια είναι η ενιαία πρόταση των δύο κυβερνητικών εταίρων, με την οποία προσέρχονται στη διαπραγμάτευση; 2. Τι θα συνοδεύει αυτή τη συμφωνία; 3. Η συγκεκριμένη ελληνική θέση-πρόταση βρίσκει σύμφωνη την απέναντι πλευρά, την κυβέρνηση των Σκοπίων;

«Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να είναι “ολική”. Θα είναι μείζον λάθος αν η κυβέρνηση πει ότι σπάει τη λύση σε δύο επίπεδα, δηλαδή να βάλουμε τη γείτονα στο ΝΑΤΟ με ένα όνομα και τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε για το μέλλον. Έτσι το ζήτημα θα πάει στις καλένδες», δήλωσε χθες, δίνοντας το στίγμα της επίσημης θέσης της ΝΔ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στο Βουκουρέστι, ως μέλος της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, είχε αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).

Τη συγκεκριμένη θέση, υπενθυμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είχε διατυπώσει στις 11 Ιουλίου του 2017 στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανύποπτο χρόνο, κάνοντας λόγο για «επίσημη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή, επικυρωμένη δις από την εθνική αντιπροσωπεία».

Υποχώρηση και βέτο

Η εικόνα που έχουν στη ΝΔ είναι ότι τελικά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν θα προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση, καθώς δηλώνουν βέβαιοι για «υποχώρηση του Πάνου Καμμένου» στο βέτο για τη χρήση του όρου Μακεδονία. «Θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα», τόνισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα πάντως που και τα γαλάζια στελέχη δείχνουν εμφανώς πιο συγκρατημένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στις διατυπώσεις τους:

«Να μην υπάρξει κάποια σημαντική ζημιά στα δικά μας συμφέροντα ή κάποια σημαντική υποχώρηση», ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου δεν απέκλεισε τον όρο «Μακεδονία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι προφανές ότι μάλλον θα υπάρξει μια ονομασία που θα έχει σαν δεύτερο συνθετικό τη λέξη "Μακεδονία". Προφανώς είναι κάτι το οποίο με πληγώνει, δεν με ικανοποιεί απόλυτα, αλλά η πολιτική είναι ρεαλισμός, δεν είναι η επίτευξη του ευκταίου, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει», σημείωσε.

Η σημερινή πάντως συνεδρίαση ουσιαστικά θα αποτελέσει την έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει τα στελέχη του σε πλήρη ετοιμότητα. Το νέο έτος, εκτιμά, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και σε καμία περίπτωση δεν θέλει το κόμμα του να βρεθεί προ εκπλήξεων.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v