Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Θέση μάχης ενόψει προαπαιτούμενων

Πώς προετοιμάζονται στο γαλάζιο στρατόπεδο για τη νέα κοινοβουλευτική μάχη. Η στρατηγική Μητσοτάκη, που συγκαλεί το συντονιστικό όργανο των τομεαρχών. Η στάση στο Σκοπιανό και ο νέος κύκλος περιοδειών.

ΝΔ: Θέση μάχης ενόψει προαπαιτούμενων

Εβδομάδα προαπαιτούμενων αυτή που ξεκίνησε και η ΝΔ ετοιμάζεται για μία ακόμα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με αφορμή τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.  

«Στη συνείδηση των πολιτών, η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται με τους πλειστηριασμούς», έχει διαμηνύσει η αξιωματική αντιπολίτευση, που αναμένει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή για να το μελετήσει και να τοποθετηθεί επισήμως. Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι το γαλάζιο επιτελείο θα δώσει έμφαση στην υπερφορολόγηση, την «αχρείαστη» επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, περιγράφοντας κυρίως τη γενική εικόνα και λιγότερο τα επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου. 

Ειδικά για αυτά πάντως, ανάλογα και με την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η ΝΔ θα πράξει αναλόγως, δεδομένου ότι δεν είναι αρνητική σε όλα. Έτσι, εφόσον έρθουν προς ψήφιση χωριστά το καθένα, οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να ψηφίσουν «με τα δύο χέρια», όπως λένε κομματικές πηγές, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και του τρόπου προκήρυξης των απεργιών από τα συνδικάτα. Εάν πάντως όλα τα προαπαιτούμενα έρθουν σε ένα άρθρο προς ψήφιση, η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει «στο έγκλημα», όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη της, από τη στιγμή μάλιστα που διαφωνούν κάθετα στη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων.

Βασική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι αμέσως μετά το τρίτο πρόγραμμα, τα… βάσανα δεν τελειώνουν για την ελληνική κοινωνία, καθώς θα ακολουθήσει τέταρτο μνημόνιο.

«Υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει μειωμένες συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020. Άρα, αυτή η καραμέλα ότι δήθεν βγαίνουμε από τα Μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αύριο το πρωί συγκαλεί το συντονιστικό όργανο των γαλάζιων τομεαρχών.

Εναλλακτικό σχέδιο

Ανάμεσα στα άλλα, πέραν της σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση, θα τους δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα και θα τους ζητήσει να μεταδώσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες το αισιόδοξο μήνυμα της ΝΔ για έξοδο από την κρίση με το εναλλακτικό σχέδιο που προκρίνει.  

Για την ονομασία των Σκοπίων, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ρίχνει το… γάντι στην απέναντι πλευρά, καλώντας τους κυβερνητικούς εταίρους να καταθέσουν στον δημόσιο διάλογο μια κοινή πρόταση, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, δηλώνοντας τη σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή.

«Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Πάντως, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, με αρχή την Πιερία και την Πέλλα. Σύμφωνα με τον γαλάζιο προγραμματισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σε 14 πόλεις και χωριά των δύο νομών, στοχεύοντας στον άμεσο διάλογο με τους πολίτες και συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v