Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση για Σκοπιανό και συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στόχος να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. «Αγκάθια» η επέκταση των πλειστηριασμών για χρέη προς Εφορία-Ταμεία και το απεργιακό.

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκαλέσει για νωρίς το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αντίθεση με τη μονοθεματική ατζέντα (Σκοπιανό, Βαλκάνια) του χθεσινού «μίνι υπουργικού», το ηγετικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος θα ανοίξει τη βεντάλια των άμεσων προτεραιοτήτων, που έμεινε στο συρτάρι λόγω εορταστικής ραστώνης.

Πέραν της ενημέρωσης για την πορεία του Σκοπιανού (σ.σ. εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγια θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας, οπότε... είδηση θα ήταν η απομάκρυνσή του από αυτή), η συζήτηση αναμένεται να αφορά και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, από την ψήφιση του οποίου εξαρτάται το επίσημο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Για τον λόγο αυτό σχεδιάζεται και συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Κατά τις πληροφορίες, δεν ενθαρρύνεται η διαδικασία του κατεπείγοντος (μία συνεδρίαση των επιτροπών - μία της Ολομέλειας), η οποία ωστόσο πρέπει υποχρεωτικά να τηρηθεί, εάν κριθεί αναγκαία η ψηφοφορία πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group (11 Ιανουαρίου).

Ο σχεδιασμός πάντως είναι να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο τη «Δευτέρα ή το πολύ την Τρίτη» και να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με τη διαδικασία του επείγοντος, δηλαδή τρεις συνεδριάσεις στις Επιτροπές και τρεις στην Ολομέλεια.

Επέκταση πλειστηριασμών - απεργιακό

Από το περιεχόμενό του, «αγκάθια» θεωρούνται δύο σημεία: η επέκταση των πλειστηριασμών και για χρέη προς Εφορία-ασφαλιστικά Ταμεία και η πλειοψηφία του 51% στη λήψη απόφασης για απεργία.

Ως προς το πρώτο, η γενική αναφορά αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη προστατεύει την πρώτη κατοικία μέχρι 280.000 ευρώ δεν απαντά στο πρόβλημα, διότι αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες. «Όταν το σπίτι δεν το παίρνει μόνο… ο κακός τραπεζίτης αλλά και το κράτος, υπάρχει θέμα», το επιχείρημα.

Ως προς το απεργιακό, το κυβερνών κόμμα διστάζει να βγει «επιθετικά» (σ.σ. να προβάλει δηλαδή την πάγια θέση του για αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν), επειδή το μέτρο «είναι προϊόν επιβολής και όχι επιλογής». Επίσης, επειδή (το μέτρο) απαιτήθηκε με το βλέμμα στις ΔΕΚΟ και επομένως θεωρούνται βέβαιες οι αντιδράσεις που θα προκληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «έφερε» την εν λόγω διάταξη στη Βουλή λίγο πριν από τις γιορτές, ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο την απέσυρε λόγω των διαμαρτυριών (και) κυβερνητικών βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v