Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Επιστροφή σε οικονομία και καθημερινότητα

Με ποια στρατηγική ξεκίνησε η νέα χρονιά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι γαλάζιες δημόσιες παρεμβάσεις και τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

ΝΔ: Επιστροφή σε οικονομία και καθημερινότητα

Μετά τη σχεδόν μονομερή αντιπολιτευτική ρητορική των προηγούμενων ημερών στα εθνικά θέματα (σκοπιανό και ελληνοτουρκικά), στη ΝΔ αποφάσισαν να επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο τα θέματα της καθημερινότητας και της οικονομίας. Ενόψει και της νέας μάχης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του βάζουν στην ατζέντα ζητήματα όπως η φορολογία και η μείωση των συντάξεων.

Ήδη, ομάδα εργασίας από γαλάζιους εμπειρογνώμονες κάνουν «φύλλο και φτερό» τον προϋπολογισμό, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και για την… εξονυχιστική μελέτη του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση. Στο στόχαστρο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης βρίσκονται οι οικονομικά αδύναμοι, οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τους οποίους η ΝΔ επιχειρεί να προσεγγίσει με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τον ερχομό και τους στόχους του νέου έτους, παρατίθενται τρεις ενδεικτικές εκδοχές που «αποδεικνύουν τη μείωση των εισοδημάτων στους συνταξιούχους που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ υπογραμμίζουν τις «δραματικά αυξημένες κρατήσεις που έχει επιβάλει στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που αφορά αστυνομικούς, γιατρούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και πολλούς άλλους κλάδους». Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης κατήγγειλε ότι «η Ελλάδα του Τσίπρα ζει μια ζωή με δόσεις», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «4.000.000 πολίτες θα ζουν με τον εφιάλτη μιας χαμένης δόσης προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τα επόμενα 10 χρόνια». 

«Από μόνοι τους, οι αριθμοί δεν αρκούν για να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται να τους συμπεριλάβουμε σε συγκεκριμένες εικόνες από την καθημερινή ζωή των πολιτών, αναλύοντάς τους με απλά αλλά αληθινά λόγια την πραγματικότητα. Μόνο έτσι αυτοί θα αντιληφθούν την κοροϊδία που υφίστανται», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στάση αναμονής

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στη ΝΔ κρατούν στάση αναμονής, δεδομένου ότι στα περισσότερα από αυτά, όπως η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων και η νομοθετική ρήτρα για μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020, διαφωνούν κάθετα, όμως υπάρχουν και κάποια άλλα στα οποία η ΝΔ συμφωνεί. Τέτοιο, λόγου χάρη, είναι  οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών, οι οποίες, αν έρθουν αυτόνομες προς ψήφιση, η ΝΔ θα πει το «ναι». Στο σενάριο όμως -που φαντάζει και ως το πιο πιθανό- να έρθουν όλα τα προαπαιτούμενα σε ένα άρθρο για ψηφοφορία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι αρνητική.

Η ουσία, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: Ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει 27 νέους φόρους, έχει προχωρήσει σε 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει -κυρίως- τους έμμεσους φόρους, έκοψε το ΕΚΑΣ, δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ, επέβαλε -συνολικά- 14,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας. Μέτρα που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους».

Μάλιστα μέσα στο 2018, όπως αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, «η περαιτέρω αύξηση των έμμεσων φόρων,  η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές υπηρεσίες, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα οικογενειακά επιδόματα, οι επιπλέον επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, θα διαλύσουν τη μεσαία τάξη, θα μεταφέρουν ακόμη περισσότερα βάρη στους πιο αδύναμους και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v