Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Οι διαφορετικοί τόνοι στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μήνυμα Μητσοτάκη και η γαλάζια ρητορική στα εθνικά θέματα. Ποια η τακτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου. Ειδικά το τελευταίο τριήμερο, η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και οι προκλήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τρεις δημόσιες παρεμβάσεις, σε διαφορετικούς πάντως τόνους η μία από την άλλη.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ευρισκόμενος από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχικά, δια του γαλάζιου Γραφείου Τύπου, αφού υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «κράτους δικαίου που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών», έθεσε το ερώτημα «για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς». 

Σε πολύ πιο υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, η επόμενη ανακοίνωση της ΝΔ άσκησε αυστηρή κριτική στο «κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που σιωπά». Αυτή τη φορά, στηλίτευσε την αίτηση ακύρωσης του ασύλου που κατέθεσε η κυβέρνηση και θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα «είναι κράτος δικαίου και χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος ύψωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους, όμως μόνο προς την Άγκυρα, με αφορμή τις τουρκικές απειλές προς τη χώρα μας. Επιλέγοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter), ο γαλάζιος τομεάρχης κάλεσε τους γείτονες να «γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη αυτού στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου, ότι «το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους όχι μόνον δεν βοηθά αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και, βάσει αυτής της τοποθέτησης, λένε στη ΝΔ, θα συνεχίσουν να πολιτεύονται στα εθνικά μας θέματα. Ειδικά όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλουν η ρητορική τους να λειτουργήσει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αν και, όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, «όπου θεωρούμε ότι αυτά βλάπτονται από τις πράξεις της κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ, δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί».

Ενιαία φωνή

Από την άλλη, αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων, η ΝΔ θα επιμείνει να προβάλλει τη διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και να τους καλεί να εμφανιστούν με ενιαία φωνή. Ο τομεάρχης Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας (realnews) επανέφερε το ζήτημα της απώλειας δεδηλωμένης της κυβέρνησης, εφόσον συνεχιστεί η ενδοκυβερνητική διαφωνία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. «Αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος διαφωνούν, ας παραιτηθούν.

Η Ν.Δ. έχει ξεκάθαρη θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι: μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και επίλυση του ζητήματος του ονόματος προτού να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε το δικαίωμα στους κυβερνητικούς συνεταίρους να παίξουν οπορτουνιστικά πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που το γαλάζιο επιτελείο διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των επιλογών της». 

Επί της ουσίας, στην αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύουν τη στάση του Πάνου Καμμένου ως μια «απεγνωσμένη προσπάθεια πολιτικής του επιβίωσης», στοχεύοντας τους δεξιούς, συντηρητικούς και εθνικά ευαίσθητους ψηφοφόρους της ΝΔ, αν και είναι δεδομένο ότι το θέμα θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή και του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v