Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αντιπολίτευση με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Πώς διαβάζουν τα ευρήματα των ερευνών. Ποια τα θετικά σημεία και ποια προβληματίζουν. Η αυτοδυναμία, οι συνεργασίες και το… ταβάνι.

ΝΔ: Αντιπολίτευση με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στη ΝΔ τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα. Διατυπώνοντας πάντα την επιφύλαξή τους, δεδομένου ότι τα όποια ευρήματα πρόκειται για «φωτογραφίες της στιγμής», στο γαλάζιο επιτελείο από τη μία εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τη σταθερή πρωτιά στις έρευνες όλων των εταιριών, την οποία μάλιστα θεωρούν μη αναστρέψιμη, ωστόσο δύο σημεία προβληματίζουν: αφενός ότι τα ποσοστά της ΝΔ είναι σταθερά τους τελευταίους μήνες, χωρίς να φαίνεται δυναμική περαιτέρω ανόδου και αφετέρου ότι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μειώνεται.

Η πρώτη εξήγηση που δίνουν είναι ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας βγάζουν τους τελευταίους «άσους από το μανίκι», μήπως και «αποφύγουν τη συντριβή», μέσω της πολιτικής των επιδομάτων και του κοινωνικού μερίσματος, κάτι όμως που -όπως εκτιμούν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη- δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ. 

Παράλληλα, βλέπουν ότι η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής, του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αναπτύσσει μια αρκετά σημαντική δυναμική ύστερα από τις εσωκομματικές εκλογές, με αποτέλεσμα να κερδίζει ψηφοφόρους οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στη ΝΔ. Και σε αυτό, πάντως, στην αξιωματική αντιπολίτευση διαβάζουν και τη θετική πλευρά του. Όπως εξηγούν, σε πιθανή πρωτιά της ΝΔ κατά τις επόμενες εκλογές και με ισχυρό τον συγκεκριμένο τρίτο πόλο, ο σχηματισμός συγκυβέρνησης αποτελούμενης από τα δύο κόμματα θα ήταν ένα απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό σενάριο για την επόμενη μέρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει «εκτός παιχνιδιού».

Πολλές από τις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις, αναφέρουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, δεν έχουν αναγωγή και μετρούν στο αποτέλεσμα το ποσοστό αναποφάσιστων, οπότε οι αριθμοί δεν συνιστούν πρόθεση ψήφου, γεγονός που εκ των πραγμάτων έχει τη δική του σημασία. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι η ΝΔ «δεν έχει πιάσει ταβάνι» και ανεβάζουν μάλιστα τον πήχη έως και τα όρια της αυτοδυναμίας.

Οριζόντια επιρροή

«Μεγαλύτερη σημασία από τη διαφορά έχει το ποσοστό της ΝΔ και η τροχιά αυτοδυναμίας. Αν σήμερα, σε ουδέτερο χρόνο, το ποσοστό μας είναι τόσο μεγάλο, καταλαβαίνετε πού μπορεί να φτάσει όταν θα τεθούν τα διλήμματα και ο κόσμος θα κληθεί να αποφασίσει», τονίζει σε συνέντευξή του (στο ΑΠΕ) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος διαβάζει πίσω από τις έρευνες δύο πολύ θετικά για τη ΝΔ στοιχεία.

«Πρώτον, το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχείς εισροές από άλλα κόμματα αποδεικνύει πως η επιρροή μας είναι οριζόντια, σε όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από παλιούς ιδεολογικούς και χρωματικούς διαχωρισμούς. Δεύτερον, ποτέ στη δημοσκοπική ιστορία δεν έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στο ερώτημα της "καταλληλότητας για πρωθυπουργία" και μάλιστα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές», αναφέρει.

Το ζητούμενο πάντως, όπως το επεσήμανε στην τελευταία του συνέντευξη (Βήμα της Κυριακής) και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένα και κρίσιμο: Να πειστούν οι πολίτες, καχύποπτοι και δύσπιστοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι η ΝΔ μπορεί να επιτύχει την οριστική έξοδο από την κρίση. Παραλήπτες του μηνύματος αυτού, κατά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι οι πολίτες «που εξαπατήθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι πολίτες που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, οι νέοι άνθρωποι».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε η προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς όλα τα γαλάζια στελέχη να προσεγγίσουν την κοινωνία, να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους να τους ακούσουν και ακολούθως να τους εμπιστευτούν. Μόνο έτσι, θεωρούν στη ΝΔ ότι θα μπορούν να τεθούν οι ισχυρές βάσεις για τη διακυβέρνηση του τόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «είτε ως αυτοδύναμος είτε ως συνεργαζόμενος με άλλες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v