Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη για το 2018

Η τακτική τεσσάρων σημείων και η εκλογική ετοιμότητα της Πειραιώς. Το στοίχημα της επαφής με την κοινωνία. Η εσωκομματική οργάνωση και το πολιτικό «φλερτ» για μετεκλογικές συνεργασίες. Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα Σκόπια.

Η στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη για το 2018

«Το 18 είναι ο τυχερός μου αριθμός και το 2018 θα είναι η χρονιά μας». Αυτό είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εργαζόμενους της ΝΔ κατά την χριστουγεννιάτικη γιορτή στα γραφεία του κόμματος, δωρίζοντάς τους μάλιστα από ένα μπουκάλι κρασί και από μια δωροεπιταγή των 50 ευρώ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το νέο έτος θα είναι χρονιά εξελίξεων, δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες, λόγω και των νέων μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2019 και, στο πλαίσιο αυτό, ξεδιπλώνει την στρατηγική του.

Έχοντας καταφέρει να διατηρήσει συσπειρωμένο το κόμμα του (όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις) και να λάβει τη στήριξη των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στο συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης σήμανε την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου -άγνωστο πόσης διάρκειας- και έθεσε την γαλάζια παράταξη σε εκλογική ετοιμότητα.

«Πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Ο Τσίπρας, αν και σφιχταγκαλιασμένος με την καρέκλα του, δεν αποκλείεται να θελήσει να αιφνιδιάσει. Και τότε εμείς πρέπει να έχουμε έτοιμη την απάντησή μας», φέρεται να τονίζει προς τους στενούς του συνεργάτες, κάνοντας το πλάνο για τις κινήσεις του κατά τη νέα χρονιά, σε τέσσερα επίπεδα:

1. Διαρκής προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης. Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης θα δημιουργεί θέμα κυβερνητικής συνοχής, όπως έπραξε κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», με αφορμή τη διαφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Παράλληλα, θα επιμένει να «κτυπά» τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο όσον αφορά την οικονομική πολιτική αλλά και θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η ασφάλεια και η υγεία, εγκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου για «ανικανότητα» και «καταστροφικές ιδεοληψίες». Έμφαση θα εξακολουθήσει να δίνει σε ζητήματα υποβάθμισης των θεσμών και δη της Δικαιοσύνης και της Παιδείας. Η κυβέρνηση, λένε στη ΝΔ, είναι εξαιρετικά αδύναμη αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός το ξέρει πολύ καλά αυτό και «δημιουργεί σκιάχτρα και εξωτερικούς εχθρούς. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», σημειώνουν.

2. Συνεχής επαφή με την κοινωνία, αναπτύσσοντας το γαλάζιο σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας και την κυβερνητική ετοιμότητα της ΝΔ. Το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, οι πτυχές του οποίου επιβεβαιώθηκαν και εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, θα πρέπει να διαδοθεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να πειστούν οι πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Αυτό προσδιορίζει ο κ. Μητσοτάκης ως τη μεγάλη πρόκληση μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, εκτιμά, θα πρέπει να υπάρχουν και αξιόπιστες πολιτικές, στηριγμένες στην αλήθεια, κάτι που, όπως λέει, εκφράζει η σημερινή ΝΔ. Το πρώτο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει ως πρωθυπουργός, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα αφορούν τον τρόπο οργάνωσης του κυβερνητικού έργου του κόμματός του και τη μείωση της φορολογίας.

3. Οργάνωση του κόμματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση των νέα εκλογικών λιστών, στις οποίες θα δεσπόζουν νέα ονόματα και φρέσκα πρόσωπα, προερχόμενα από τα μητρώα στελεχών, ωστόσο για να διατηρήσει τις ισορροπίες, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σκοπεύει να παροπλίσει τα «ιστορικά κομματικά στελέχη», τα οποία υπολογίζει στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ένα καλό τεστ ενόψει εκλογών όσον αφορά την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού σε όλη την Ελλάδα, η Πειραιώς έκανε με τα προσυνέδρια τα οποία έλαβαν χώρα στην επικράτεια, ενώ πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει και στην 12μελή ομάδα που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου του και αποτελείται από πανεπιστημιακούς και επιστήμονες.

Σχετικά με τους υπουργούς που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «θα είναι μεταρρυθμιστές και θα προέρχονται κυρίως από το πολιτικό σύστημα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως και από την Πανεπιστημιακή κοινότητα».

4. «Άνοιγμα» σε κόμματα, ιδίως στο Κίνημα Αλλαγής και δευτερευόντως στην Ένωση Κεντρώων. Λίγες μέρες μετά τα σχετικά πολιτικά φλερτ στο γαλάζιο συνέδριο αλλά και την κοινή στάση ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «αυτό που έχει σημασία σήμερα - και αυτό ζητούν οι πολίτες - είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα οριστικά από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτής της δυνάμεις συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην επιχείρηση απομόνωσης των κυβερνητικών εταίρων, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι εφόσον αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, θα θέσει το θέμα του εκλογικού νόμου «σε όλα κόμματα του συνταγματικού τόξου και θα προσπαθήσουμε αυτός να ψηφιστεί με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v