Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αντιπολίτευση μέσω… Ζωής Κωνσταντοπούλου!

Ψηλά στη γαλάζια ρητορική η πρώην πρόεδρος της Βουλής. Οι αναφορές Μητσοτάκη και Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής. Ποιο το γαλάζιο σκεπτικό.

ΝΔ: Αντιπολίτευση μέσω… Ζωής Κωνσταντοπούλου!

Έναν πρωτότυπο -αν μη τι άλλο- τρόπο για να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση έχουν βρει τις τελευταίες ημέρες στη ΝΔ. Να αμφισβητούν την εφαρμοζόμενη πολιτική από το Μέγαρο Μαξίμου με επικλήσεις λόγων και επιχειρημάτων πρώην «συντρόφων» του πρωθυπουργού, οι οποίοι πλέον έχουν αποστασιοποιηθεί και ασκούν δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της πρώην προέδρου της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην οποία την τελευταία εβδομάδα έχουν αναφερθεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό την περασμένη Τρίτη, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» -και επικαλέστηκε δήλωση της κ. Κωνσταντοπούλου, ότι «είστε μία εγκληματική κυβέρνηση…».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος χθες, επίσης από τη Βουλή, εκτίμησε ότι εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς, θα συλληφθούν πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαν να το βλέπω μπροστά μου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σίγουρα θα πάνε να κάνουν φασαρία στους πλειστηριασμούς, για να προκαλέσουν τα όργανα της τάξης και να εφαρμοστεί η τροπολογία Κοντονή», τόνισε και συνέχισε: «Θέλω πολύ να το δω αυτό. Εάν επιμείνετε, σε δύο εβδομάδες θα κυνηγάτε να βγάλετε τον Στρατούλη με εγγύηση από τη φυλακή».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε ξαναχρησιμοποιήσει το όνομα της πρώην προέδρου της Βουλής και πριν από λίγες μέρες, καθώς σχολίαζε δήλωσή της, με αναφορές σε «εγκληματική κυβέρνηση» και στην ταύτιση της Αριστεράς με τη «ρεμούλα, την απατεωνιά και την κομπίνα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης: «Το ξαναείδα! Λοιπόν το βίντεο αυτό απλά ‘δεν παίζεται’, πρέπει να το δείχνουμε σε κάθε αριστερό που ξέρουμε πρωί-μεσημέρι-βράδυ, σαν χάπι. Τη γνώμη μου για την κυρία την ξέρετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά που λέει τα πιστεύει. Και τους εξευτελίζει», είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο εύκολα

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα των πρώην κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τους ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2015 και έχουν δυσαρεστηθεί από τα μέχρι τώρα κυβερνητικά πεπραγμένα. «Είναι διαφορετικό να τα λέει κάποιος με άλλη ιδεολογία από τον πρωθυπουργό και διαφορετικό κάποιος που έχει κοινή αφετηρία με αυτόν», αναφέρει κομματικός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας το «άνοιγμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά σε αυτούς τους ψηφοφόρους από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, επιδίωξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η γκρίνια και η εσωστρέφεια να διατηρηθεί εντός του μείζονος κυβερνητικού εταίρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε χθες από το βήμα της Βουλής, λίγη μόλις ώρα μετά τα παράπονα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εντός του Κοινοβουλίου. Και σε κάθε ευκαιρία, λένε στη ΝΔ, θα συνεχίσουν να αναζητούν ευάλωτα σημεία της κυβέρνησης για να τα… χτυπήσουν.

Κάτι τέτοιο, υπενθυμίζεται, είχε συμβεί πριν από λίγα 24ωρα, με τη διάσταση απόψεων των Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να στηλιτεύει την ενδοκυβερνητική διαφωνία.

Για το θέμα των πλειστηριασμών πάντως, η ΝΔ, παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και τη διαφωνία των βουλευτών της στο θέμα της τροπολογίας που αυστηροποιεί το πλαίσιο προστασίας διεξαγωγής πλειστηριασμών, δεν καταψήφισε αλλά δήλωσε «παρών», ό,τι έπραξαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, σε μία ακόμη πρόβα μετεκλογικής συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v