Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπαν στους βουλευτές, Στ. Κοντονής και Ε. Τσακαλώτος. Σε εξέλιξη η ψηφοφορία.

Πονοκέφαλος για ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Νομοθετική βελτίωση στην επίμαχη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Σύμφωνα με αυτή, δεν θα προκύπτει αυτεπάγγελτη δίωξη κατά όσων απειλούν συμβολαιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και συγκεκριμένα κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών. Η απάλειψη της «απειλής» ήταν το αποτέλεσμα της πολύωρης σύσκεψης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Nωρίτερα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στο επίμαχο θέμα της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μπει στην τροπολογία με κάποιο τρόπο η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι επεκτείνεται η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους δημιουργήσουν προσχώματα στα συμβολαιογραφία διότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι δεν διεξάγοντας σε Ειρηνοδικεία που καλύπτονται από τις υφιστάμενες διατάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους βουλευτές ότι αν δεν διασφαλιστεί η διενέργεια των πλειστηριασμών (σ.σ. στο πλαίσιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις τράπεζες για προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας) θα διαιωνιστεί το θέμα με τα κόκκινα δάνεια και θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες οι δυο υπουργοί τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί η τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δημόσια αντίδραση προήλθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι «θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον υπουργό να αποσύρει την τροπολογία». Και τούτο επειδή, όπως προσθέτει, «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κοντονής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αρνήθηκε την κατηγορία περί «ιδιώνυμου», λέγοντας ότι αυτό σημαίνει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση σε σχέση με ό,τι προβλέπει ο νόμος. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπε, νομοθετείται μόνο η αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι η επιλεκτική αυστηροποίηση της ποινής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v