Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις για τη νομοθετική προστασία των πλειστηριασμών

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης ζήτησε πρώτος την απόσυρσή της. «Δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», σημείωσε. Ονομαστική ψηφοφορία ζητά το ΚΚΕ. Στ. Κοντονής: Δεν πρόκειται για ιδιώνυμο. Βλέπει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κοντονής.

Αντιδράσεις για τη νομοθετική προστασία των πλειστηριασμών

Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας (και κομματικών στελεχών) η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, που ορίζει αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον παρεμποδίζει τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Οι πληροφορίες αποδίδουν την εν λόγω τροπολογία στο σχετικό αίτημα των συμβολαιογράφων, εξαιτίας των επιθέσεων που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα στα Ειρηνοδικεία και στα γραφεία τους. Σε αντίθετη περίπτωση, φέρεται να προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς.

Η πρώτη δημόσια αντίδραση προήλθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι «θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον υπουργό να αποσύρει την τροπολογία».

Και τούτο επειδή, όπως προσθέτει, «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση».

Δεδομένου ότι οι εργασίες της Ολομέλειας διακόπτονται αύριο λόγω εορτών, η «τύχη» της τροπολογίας (σ.σ. που έχει προγραμματισθεί να ψηφιστεί απόψε) δεν μπορεί να προβλεφτεί: αφενός, επειδή οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν κι άλλοι αντιδρώντες βουλευτές και, αφετέρου, διότι το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να δοθούν από κυβερνητικής πλευράς οι απαραίτητες εξηγήσεις στους βουλευτές υπάρχει συνάντηση μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο υπουργό, στην οποία μετέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.

Ο κ. Κοντονής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αρνήθηκε την κατηγορία περί «ιδιώνυμου», λέγοντας ότι αυτό σημαίνει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση σε σχέση με ό,τι προβλέπει ο νόμος. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπε, νομοθετείται μόνο η αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι η επιλεκτική αυστηροποίηση της ποινής.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται από το πρωί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του να ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας ως «απαράδεκτης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v