Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενούς δεσμούς διαπλοκής - κυβέρνησης βλέπει η ΝΔ

Η τροπολογία για τη διαγραφή προστίμων και τα κεφάλαια δημοσιογραφικής επιχείρησης. Καταγγέλλει «συγκάλυψη» στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας και ενδοκυβερνητική διγλωσσία για την ονομασία των Σκοπίων.

Στενούς δεσμούς διαπλοκής - κυβέρνησης βλέπει η ΝΔ

Στον τομέα της ηθικής επιλέγει να «κτυπήσει» για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση η ΝΔ. Λίγες ώρες μετά τη μάχη της Βουλής για τον προϋπολογισμό, η αξιωματική αντιπολίτευση, και πάλι δια της κοινοβουλευτικής οδού, επιχείρησε να αναδείξει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κυβέρνησης και της «διαπλοκής», όπως χαρακτηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αρχικά, με αφορμή μία από τις αλλεπάλληλες τροπολογίες που καταθέτει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δήθεν κόπτεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατέθεσε για μια ακόμη φορά βροχή τροπολογιών σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, που διαγράφουν με φωτογραφικό τρόπο πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, που θεωρεί ότι πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία κρύβεται ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και κατέληξε στην ανακοίνωσή της: «Καλούμε εδώ και τώρα την κυβέρνηση να αποσύρει τις χριστουγεννιάτικες τροπολογίες και τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει στους Έλληνες πολίτες ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται και για ποιον λόγο η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν να 'ναι Άγιος Βασίλης».

Λίγη ώρα αργότερα, 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεταν ερώτηση προς τους υπουργούς Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφορικά με τον «έλεγχο προέλευσης και νομιμότητας κεφαλαίων της εταιρίας που εκδίδει την εφημερίδα “Documento”» του Κώστα Βαξεβάνη.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι γαλάζιοι βουλευτές, «μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα τον Φεβρουάριο του 2017, η εν λόγω εφημερίδα εκδίδεται από μια μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) που ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και έχει κεφάλαιο 20.000 ευρώ, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Είναι απορίας άξιο, πώς με αυτό το κεφάλαιο, εξακολουθεί να εκδίδει την εν λόγω πολυτελέστατη έκδοση, με εκδότη τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, με τον οποίο φέρεται να έχει στενή σχέση ο υπουργός για θέματα Τύπου κ. Νίκος Παππάς».

«Απόπειρα συγκάλυψης»

Επίσης στη Βουλή και συγκεκριμένα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση της πώλησης βλημάτων και βομβών στη Σαουδική Αραβία και την πρόθεση της πλειοψηφίας να αναβληθεί η συζήτηση, η αντιπολίτευση την κατήγγειλε για «απόπειρα συγκάλυψης». Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε πρόσχημα την επίκληση του αιτήματος και έκανε λόγο για «αγωνιώδη και απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Δείχνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να μη συζητηθεί το θέμα», ανέφερε.

Η ΝΔ, παράλληλα με το ηθικό πλεονέκτημα που διεκδικεί έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπαθεί να αναδείξει διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων και μια καλή αφορμή βρήκε με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Άλλα υποστηρίζει ο κ. Κοτζιάς, άλλα ο κ. Καμμένος και τελείως αντίθετα έχουν υποστηρίξει υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη, που κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους «να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μία θέση, την οποία οφείλουν να παρουσιάσουν». Όσον αφορά τη στάση της ΝΔ, η εκπρόσωπος του κόμματος υπενθύμισε τη θέση που είχε το κόμμα στο Βουκουρέστι για μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v