Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εορταστικό άνοιγμα της ΝΔ τους ψηφοφόρους

Πώς αποτιμούν τη χθεσινή μάχη στη Βουλή. Ο σχεδιασμός των γαλάζιων εξορμήσεων στην περιφέρεια στις εορτές. Το μήνυμα προς την κοινωνία που εξέπεμψε ο Κ. Μητσοτάκης και οι παραλήπτες.

Εορταστικό άνοιγμα της ΝΔ τους ψηφοφόρους

«Ο στόχος της Βουλής επετεύχθη, η προσοχή μας στραμμένη στην κοινωνία». Σε αυτή τη φράση υψηλόβαθμου στελέχους της ΝΔ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, συνοψίζεται η τακτική που θέλει να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του 11ου τακτικού συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τη χθεσινή μάχη της Βουλής, το μεγάλο στοίχημα που βάζουν στο στρατόπεδο της ΝΔ είναι να διαδώσουν στους πολίτες το πολιτικό τους αφήγημα, όπως αυτό αναπτύχθηκε εκτενώς το Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο στα Σπάτα.

Η αφορμή δίνεται με την επιστροφή των βουλευτών του κόμματος στους τόπους τους, ενόψει των εορτών, κάτι που -σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πειραιώς- μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο, προκειμένου ο κόσμος να ακούσει την «εναλλακτική, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη», όπως λένε, πρόταση της ΝΔ για τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε το σχέδιό μας, τις αρχές και τις θέσεις μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, απευθυνόμενος στους βουλευτές και στα στελέχη της παράταξής του, υπογραμμίζοντας προς αυτούς: «Από την Κυριακή το βράδυ εσείς θα είστε οι πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια για την Ελλάδα που μας αξίζει. Από την Κυριακή το βράδυ εσείς θα είστε οι πρεσβευτές του σχεδίου της ΝΔ».

Και το timing της γαλάζιας εξόρμησης στην περιφέρεια, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ιδανικό, δεδομένης και της χθεσινής παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές σε μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης, ο πρόεδρος της ΝΔ «αποδόμησε τον Αλέξη Τσίπρα, καταδεικνύοντας ότι αυτός επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη και ενώ τον διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».

Τέταρτο μνημόνιο

Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, που επικαλείται η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ. και δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα για την επόμενη πενταετία.

Το μόνο που ενδιαφέρει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι να χτίσουν σχέσεις εκλογικής πελατείας με κοινωνικά στρώματα, τα οποία «από τη μια, τα φτωχοποιείτε και από την άλλη, πάτε να τα δελεάσετε με χριστουγεννιάτικα επιδόματα και προεκλογικά βοηθήματα».

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν προς τα έξω στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι «υπάρχει άλλος δρόμος» και παραλήπτες του, «όλοι οι Έλληνες, κάθε ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή εισοδήματος». Ιδιαίτερη πάντως θα είναι η στόχευση στους νέους, καθώς και σε όσους στις περασμένες εκλογές εμπιστεύτηκαν και ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα target group το οποίο, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, μπορεί να κάνει τη διαφορά στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ειδικά για τους νέους, σύμφωνα με τη ΝΔ, δεν ήταν τυχαίες οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για το επίδομα των 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους, σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους κρατήσει ομήρους της, ωστόσο στο χέρι μας είναι να τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα, εξηγώντας τους την πραγματικότητα και πείθοντάς τους για τις θέσεις μας», σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v