Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία

Ο προϋπολογισμός είναι άδικος, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. Η οικονομία πέφτει έξω στους στόχους. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Λέτε ψέματα για τους πλειστηριασμούς, δήλωσε. Το σχέδιο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία

Εσεις που είπατε το Γενάρη του 2015 ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ένα μήνα νωρίτερα ευτελίσατε το Σύνταγμα κάνοντας εργαλείο την Προεδρική Εκλογή για να ρίξετε την προηγούμενη κυβέρνηση, κατήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ «απαντώντας» στα όσα είπε ο Γ. Βούτσης (ότι την κυβέρνηση Σαμαρά την στήριξαν οι ξένοι).

Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει σε μνημόνια και η οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος της Βουλής είναι ικανοποιημένος γιατί ένα λαϊκιστικό κόμμα μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο. Αν έγιναν «χρήσιμοι ηλίθιοι».

«Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία. Αποτύχατε παντού και σε όλα», τόνισε. Ο προϋπολογισμός επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή είναι προϋπολογισμός λιτότητας, βαθιά αντιαναπτυξιακός και άδικος, δήλωσε.

Ο λαός αξίζει καλύτερα αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Ο προϋπολογισμός του 2017 μεγαλώνει κι’ άλλο το 2018. Οι πολίτες ελπίζουν ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί σήμερα να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας.

Όπως είπε, η συμπολίτευση επαναλαμβάνει τρεις ανυπόστατους ισχυρισμούς. Πρώτον ότι η οικονομία αποδίδει, δεύτερον ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και ότι όλα αυτά έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Η οικονομία δεν υπεραποδίδει αλλά πέφτει έξω σε όλους τους στόχους με βασικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος γιατί έχουν νομοθετηθεί μέτρα για 2019 και 2020 και έχουν τεθεί δημοσιονομικοί περιορισμοί ως το 2022 τουλάχιστον. Ολοι ξέρουν ότι θα υπάρξει ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα συνδέεται με το χρέος, σημείωσε.

Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι γιατί φτωχοποιούνται. Φτωχοποιείται και η μεσαία τάξη, συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από δυο χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, κάτω από τις δυνατότητές της. «Υπεραπόδοση σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα από τις εκτιμήσεις αλλά η οικονομία πηγαίνει χειρότερα από τις προβλέψεις. Υπάρχει υπερφορολόγηση και αδικία». Υπάρχει «υπεραπόδοση της αποτυχίας σας», τόνισε και υποστήριξε ότι το 2017 θα κλείσει με μικρότερη ανάπτυξη, μικρότερη κατανάλωση και μικρότερες δημόσιες επενδύσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε η Ελλάδα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ιδιαίτερα θετική διεθνή συγκυρία. «Αυτό δεν λέγεται υπεραπόδοση σε κανένα λεξικό. Λέγετε πλήρης αποτυχία στην αναπτυξιακή πολιτική».

Ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε ότι τα χρέη των πολιτών προς την εφορία ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ. Ενας στους δυο Ελληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κομμένη στη μέση με μια κοινωνία ακρωτηριασμένη.

Το υπερπλεόνασμα

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας ζητούν και να στερούμε πόρους από την οικονομία; αναρωτήθηκε. Πώς θα απαντήσουμε στους πιστωτές αν πουν γιατί να πάρουμε μείωση χρέους αν πετυχαίνουμε υπερπλεόνασμα;

Όπως είπε, η κυβέρνηση θέλει υπερπλεόνασμα για να μοιράζει επιδόματα. Παίρνετε 10 και δίνετε ένα. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται μερικής ή εκ περιτροπής και έτσι δεν δημιουργείται υπερπλεόνασμα. Συμπλήρωσε δε ότι τα επιπλέον έσοδα δεν έρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά 3 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά τους πρώτους τριάντα μήνες εισέπραξε 100 εκατ. ευρώ.

Αναρωτήθηκε γιατί δεν κάνει κάτι η κυβέρνηση για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο και αναρωτήθηκε αν είναι τυχαίο ότι κάποιοι εξ αυτών απέκτησαν ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην συγκεκριμένη αναφορά και ερωτηθείς από το Σώμα γιατί η ΝΔ δεν είχε κάνει κάτι απάντησε ότι αυτό που δεν κάναμε εμείς είναι «να πανηγυρίζουμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν ιδιοκτησίες καναλιών».

«Όχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι αλλά παινεύεστε και γι’ αυτό», συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ.

Σημείωσε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 25% λιγότερα εισοδήματα λόγο αυξημένων φόρων, ενώ η Κομισιόν διαπιστώνει αυξημένη φοροδιαφυγή.

Το υπερπλεόνασμα προέκυψε από την ανελέητη υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις σε ένα εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις, τη διευρυμένη στάση πληρωμών και την σκόπιμη καθυστέρηση απονομής 300.000 συντάξεων και τη μείωση επενδυτικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή έξοδος

Η κυβέρνηση έχει βάλει με τα μέτρα του 2019 και του 2020 την χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία όταν βγήκαν από τα μνημόνια είχαν ίδιο δεσμευτικό πλαίσιο; Ψήφισαν μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος; Η απάντηση είναι «όχι».

Όπως είπε οι δανειστές χρησιμοποιούν τον όρο «υβριδικό» για την επόμενη ημέρα της λήξης του μνημονίου.

Ο αρχηγός της ΝΔ θύμισε ότι πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά τελικά δεν το κέρδισε και τώρα ισχυρίζεται ότι η ένταξη στο QE δεν είναι κρίσιμης σημασίας. Φταίω εγώ αν σας πω ψεύτη; Ή μήπως προτιμάται τον όρο κωλοτούμπας;».

Τα ομόλογα

Είναι θετική εξέλιξη αλλά δεν μας λέτε ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι υπερβολικά υψηλά σε σχέση με αυτά της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Πίσω από το Greek Comeback κρύβονται βόμβες, όπως η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και τη ΔΕΗ που παρουσιάζει άκρως ανησυχητική έλλειψη ρευστότητας.

Η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στην ανταγωνιστικότητα, όπου η χώρα υποχωρεί παρά τη μείωση των μισθών και των αξιών. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πέσαμε έξι θέσεις, ενώ σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει και οι αποκρατικοποιήσεις σέρνονται. Χιλιάδες επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας μεταναστεύουν φορολογικά, σημείωσε.

Τα ψέματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για βαθιά ανηθικότητα, στοιχεία του χαρακτήρα που δεν αλλάζουν. Επιβλήθηκαν 27 φόροι και μειώθηκε δυο φορές το αφορολόγητο, κόψατε το ΕΚΑΣ και μειώθηκαν οι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης: ποιον πλήττουν αυτά; τους αδύναμους, ενώ στον νέο προϋπολογισμό υπάρχουν πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ.

«Τα χειρότερα, η μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο είναι μπροστά σας, είναι το τέταρτο μνημόνιο». Παράλληλα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί και των λαϊκών νοικοκυριών. Λέτε ψέματα ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία. Σήμερα προστατεύονται μόνο η κατοικία υπερχρεωμένων που μπήκαν στον νόμο Κατσέλη. Οποιος δεν έχει υπαχθεί είναι τελείως απροστάτευτος.

Ζήτησε να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ώστε οι πλειστηριασμοί να αφορούν αυτούς και όχι τους αδύναμους πολίτες.

«Χριστουγεννιάτικα» επιδόματα και κράτος

Όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει με χριστουγεννιάτικα επιδόματα και εξυπηρετεί μια νέα ολιγαρχία με την οποία θέλει να συνδιαλλαγεί. Γονατίζετε τους Έλληνες στους φόρους και μοιράζετε επιδόματα ενώ χτίζετε κομματικό κράτος. Εχετε φτιάξει βιομηχανία παραγωγής γραμματειών και αυξήθηκαν οι θέσεις στο δημόσιο κατά πάνω από 3.000, ενώ αυξήθηκαν οι συμβασιούχοι κατά 13.000, κατήγγειλε. Εγιναν 48 νέοι κρατικοί φορείς με 100 θέσεις Δ.Σ.

«Θα μπει τέλος σε αυτό το κομματικό κράτος. Δεν θα υποσχεθώ σε συμβασιούχους νομιμοποιήσεις για να κερδίσω μερικές χιλιάδες ψήφους. Αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της μεταπολίτευσης».

Το σχέδιο διακυβέρνησης

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρειάζεται ριζικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ισχυρή ηγεσία που θα το εφαρμόσει. Το σχέδιό μας είναι έτοιμο και εμείς έτοιμοι να το υλοποιήσουμε. Στηρίζεται στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας. «Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους και να συγκρατήσουμε τις δαπάνες και αν επιδιώξουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα».

Δεύτερος άξονας είναι να εξασφαλιστούν υψηλές υπηρεσίες σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνική πρόνοια. Πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην φτώχεια δεν είναι τα επιδόματα αλλά οι σταθερές δουλειές. Αυτές μπορούν να έρθουν με μεγάλες επενδύσεις που όμως θα έρθουν αν μειώσουμε τους φόρους και τους κρατήσουμε σταθερούς για πέντε χρόνια.

Δεν περιμένω τίποτα από τον Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς του. Το βάρος της ευθύνης μεταφέρεται στους ώμους μας. Πρέπει να βγάλουμε την κοινωνία από την πώληση. Η Ελλάδα είναι μια και δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Η ΝΔ την οποία απαξιώνετε έχει αποδείξει ότι έχει ρίζες στην κοινωνία, γιατί έχει ταξικό πρόσημο, είναι λαϊκό κόμμα και έχει τη δύναμη να ανανεώνεται και να αλλάζει και να αναγνωρίζει τα λάθη της. Όταν έρθει η ώρα θα υπάρξει πράγματι καθαρή έξοδος. «Η έξοδός σας από την εξουσία με την ετυμηγορία του λαού», τόνισε.

 *Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v