Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσκλήσεις και ανοίγματα στο γαλάζιο συνέδριο

Το πολιτικό «φλερτ» με Φώφη, Σταύρο και… Μάριο. Οι παρεμβάσεις Καραμανλή – Σαμαρά και η σιωπή Μεϊμαράκη. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ παρουσιάζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μηνύματα που στέλνει το συνέδριο.

Προσκλήσεις και ανοίγματα στο γαλάζιο συνέδριο

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και με την ηγετική ομάδα ικανοποιημένη από την μεγάλη συμμετοχή αλλά και το ενωτικό κλίμα που επικράτησε, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η πρώτη μέρα του 11ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, φρόντισε να στείλει το μήνυμα της κυβερνητικής ετοιμότητας του κόμματός του, δεδομένου ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «δεν αξίζει πλέον άλλη ευκαιρία», ενώ έβαλε στο τραπέζι το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών οι οποίες «δεν θα είναι για τις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για τους πολίτες και τις ζωές τους».

Οι παρουσίες στο συνέδριο της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από μόνες τους είχαν το δικό τους ενδιαφέρον ενόψει πιθανών κυβερνητικών συνεργασιών με φόντο την επόμενη μέρα, ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, «φλερτάροντας» πολιτικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο τελευταίος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, απηύθυνε προσκλητήριο προς το Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενος το ιστορικό προηγούμενο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούν και η Φώφη και ο Σταύρος». Αυτοί, από την πλευρά τους, δεν απέρριψαν την πρόσκληση, θέτοντας πάντως και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ προ των ιστορικών ευθυνών του, με τα πάντα πλέον να μένουν ανοιχτά.

Από τα αξιοσημείωτα σε εσωκομματικό επίπεδο, και οι δηλώσεις - παρεμβάσεις από τους Κώστα Καραμανλή (μετά από πολύ καιρό) και Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να μιλήσει και από το βήμα του συνεδρίου. Ο τρίτος πρώην αρχηγός Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε να μην κάνει καμία δημόσια παρέμβαση, τονίζοντας σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως ό,τι είχε να πει, το έχει πει και είναι καταγεγραμμένο, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος βρίσκεται στη μάχη της ΝΔ.

Πρώτο βήμα

Για τους τρεις προέδρους μίλησε με θερμά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είδε στις πρώτες γραμμές και την Κατερίνα Παπακώστα που παραβρέθηκε στο συνέδριο μολονότι πρόσφατα διαγραφείσα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πολλοί μίλησαν για το πρώτο βήμα της επιστροφής της βουλευτή, στο πλαίσιο της συστράτευσης που θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ισχνή ήταν από την άλλη πλευρά η παρουσία εκπροσώπων των Βρυξελλών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οικογένεια του οποίου ανήκει η ΝΔ, καθώς η μόνη παρουσία ήταν αυτή του γ.γ. του ΕΛΚ Αντόνιο Ιστουρίζ, ενώ βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούργκι Κατάινεν και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράτκα.

Σήμερα, στο συνέδριο θα στηθούν κάλπες προκειμένου οι σύνεδροι να εκφράσουν τις απόψεις τους για μείζονα πολιτικά ζητήματα, που θα ληφθούν υπόψιν για τη διαμόρφωση του τελικού κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Πτυχές αυτού θα παρουσιάσει νωρίς το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοψίζοντας επί της ουσίας όσα έχουν ήδη συζητηθεί και αποφασιστεί από τα μέλη της ΝΔ μέσα από ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

«Από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι για τις εκλογές χτυπά αντίστροφα, για να διώξουμε επιτέλους τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να δείξει ότι «υπάρχει άλλος δρόμος και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη φαυλότητα και το ψέμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v