Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ

Ποιοι οι στόχοι του κορυφαίου κομματικού οργάνου που συνεδριάζει από σήμερα. Τι θα περιλαμβάνει η ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κυβερνητικό σχέδιο, το ιδεολογικό στίγμα και το άνοιγμα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Το μήνυμα του Α. Σαμαρά.

Τα στοιχήματα Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ

Ως την αφετηρία του -σύντομου, όπως πιστεύουν- αγώνα δρόμου με έπαθλο την πρωτιά στις επόμενες εκλογές και ακολούθως την διακυβέρνηση της χώρας, θεωρούν στη ΝΔ το διήμερο 11ο συνέδριο του κόμματος που ανοίγει τις πύλες του σήμερα στο Metropolitan Expo στα Σπάτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά στη συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και την «αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» του κόμματός του για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Προσερχόμενος στο συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: είμαστε σήμερα εδώ ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται.

Την ώρα που η κυβέρνηση βγάζει από τη φαρέτρα της το κλείσιμο της αξιολόγησης, το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και την επικείμενη «έξοδο από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018, η ΝΔ καλείται να αναπτύξει το δικό της αφήγημα και να πείσει τους αρκετά δύσπιστους -ιδίως τα τελευταία χρόνια- πολίτες ότι εκφράζει το διαφορετικό που αξίζει της εμπιστοσύνης τους. «Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Αλλά, πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι, μετά το συνέδριο, το μήνυμα της ΝΔ «θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία».

Και το μήνυμα αυτό δεν είναι το μόνο που θέλει να εκπέμψει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου.

Κορυφαίο στοίχημά του από τη διαδικασία είναι να αναδείξει την ετοιμότητα της ΝΔ να κυβερνήσει. Αυτό θα το επιχειρήσει τόσο σήμερα, μέσα από τον σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα προς τα γαλάζια στελέχη, όσο -και κυρίως- αύριο, με την ομιλία του με την οποία θα κλείσουν οι εργασίες του συνεδρίου. Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει «ισχυρή δόση» του θετικού αφηγήματος της ΝΔ για το μέλλον του τόπου, όπως συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, με περιορισμένες αναφορές στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έμφαση στις προτάσεις της παράταξής του για την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτές θα αποτελέσουν και τον βασικό κορμό της αυριανής του ομιλίας και οι οποίες έχουν προκύψει από τα επτά θεματικά προσυνέδρια και τις δύο θεματικές ημερίδες που προηγήθηκαν.

Κ. Καραμανλής: Η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα του αύριο

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παράταξή μας προχωρά στο Συνέδριό της που έχει ξεχωριστή σημασία. Γιατί σε αυτό το Συνέδριο η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας μας, με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Όπως πολλές φορές στην ιστορία της η Παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και αυτό είναι στο χέρι όλων μας. Καλή επιτυχία».

Κάλεσμα συστράτευσης

Ο Κ. Μητσοτάκης ενώπιον των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα εμφανιστεί ενωτικός, θα αναφερθεί σε προηγούμενες σημαντικές στιγμές των προκατόχων του και θα απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης όλων των στελεχών. «Κανείς δεν περισσεύει από τη μάχη αυτή», αναμένεται να υπογραμμίσει και ενώ έχει ήδη διαψεύσει το σενάριο που κυκλοφορούσε έντονα τελευταία για υποχρεωτική «αποστράτευση» των παλαιών βουλευτών.

«Δεν υπάρχει διαχωρισμός στελεχών ανάμεσα σε παλαιά και νέα. Τα στελέχη που έχουν προσφέρει για πολλά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν», έχει αποσαφηνίσει, επιμένοντας πάντως και στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματος. «Είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», αναφέρει.

Από τις ιδιαιτερότητες του συνεδρίου θα είναι το ερωτηματολόγιο στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι σύνεδροι για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών επιλογών, μέσα από τις οποίες -με τη συμβολή και του τρόπου διατύπωσής τους- αναμένεται να επιβεβαιωθεί το φιλελεύθερο στίγμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η επιθυμητή στροφή προς τον μεσαίο χώρο.

Ενδεικτικές μερικές από τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που καταδεικνύουν του λόγου το αληθές:

«Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών;», «Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών;», «Θα πρέπει να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στην περίπτωση που ο δικαιούχος αρνείται αναιτιολόγητα τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται από τον Οργανισμό;», «Συμφωνείτε όταν μία νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μία ευκαιρία συμμόρφωσης πριν την επιβολή προστίμου;», «Να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία);», «Συμφωνείτε με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων;».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία ερώτηση της ηγεσίας προς τους συνέδρους, που παραπέμπει στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά: «Θα πρέπει, εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό χωρίς να προκαλείται διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές;», είναι το ζήτημα που τίθεται προς τα γαλάζια στελέχη.

Σε συνέχεια, εξάλλου, προηγούμενων σχετικών παρεμβάσεών του, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία και των Φώφη Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη οι οποίοι έχουν προσκληθεί στο συνέδριο, θα κάνει νέο άνοιγμα στα μεταρρυθμιστικά κόμματα που κινούνται ιδεολογικά περί του μεσαίου χώρου.

Επιδιώκοντας προφανώς να κτίσει τις βάσεις για μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής -και όχι μόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τις ενστάσεις μερίδας γαλάζιων στελεχών, δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σχηματίζοντας κατ’ αρχήν αυτή τη στιγμή έναν ισχυρό αντικυβερνητικό συνασπισμό, εγκαλώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την εφαρμοζόμενη πολιτική τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v