Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζει «πλάτη» στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες και η στάση αναμονής στο σκοπιανό. «Πονοκέφαλος» με τους Βορειοελλαδίτες γαλάζιους βουλευτές. Χαμόγελα από τις δημοσκοπήσεις.

Βάζει «πλάτη» στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πιο… κοντά,  έστω για λίγο, φέρνει τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αφορμή, η δήλωσή του για το προσφυγικό και συγκεκριμένα η πρότασή του για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων. Θέση που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ, σε μια από τις σπάνιες στιγμές που συμφωνούν μεταξύ τους.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ, στο πλαίσιο της οποίας, όπως διέρρευσε η Πειραιώς, θα εκφράσει τη ριζική διαφωνία του με τις εν λόγω δηλώσεις, που -όπως θα υποστηρίξει- υπονομεύουν ευθέως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, θα επαναλάβει την ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας προηγουμένως περάσει από τη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προτείνει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, όπως και την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγραμμάτων προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και αντίστοιχων για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων.

Είναι θέματα, για τα οποία, σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με όλες τις πλευρές να βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης έξαρσης της προσέλευσης προσφύγων εξ Ανατολής.

Η εθνική θέση

Εξίσου σοβαρό θέμα σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι και αυτό της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο προωθείται η άμεση λύση του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά στάση αναμονής για τις προτάσεις από την απέναντι πλευρά αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση. Αύριο, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι εξελίξεις «τρέχουν». Η ΝΔ επικαλείται την «εθνική θέση», όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αφορά μία ονομασία για όλες τις χρήσεις. Με πιο πιθανό πάντως το σενάριο η τελική ονομασία των Σκοπίων να περιέχει μέσα τον όρο Μακεδονία, δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα συγκλίνει με τις θέσεις του μείζονος κυβερνητικού εταίρου, μολονότι αρκετοί είναι οι γαλάζιοι βουλευτές κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την τελική έκβαση της υπόθεσης, αλλά και προσωπικά της δικής τους δημόσιας στάσης.

Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του 11ου συνεδρίου της ΝΔ, στην αξιωματική αντιπολίτευση «διαβάζουν» με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τελευταία αυτή χθες της ΜRB. Το ποσοστό 30,7% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς -κυρίως δια του Τάκη Θεοδωρικάκου, ισχυρού άνδρα της GPO- φτάνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ποσοστά που της διασφαλίζουν απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Πολλά ποντάρουν και στο ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να έχει λιγότερα κόμματα από τη σημερινή, γεγονός που εκ των πραγμάτων χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Όπερ σημαίνει ότι με ένα ποσοστό γύρω στο 35%, δεν θα μπορεί να αποκλειστεί η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας και ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v