Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας από τον Κυριάκο

Ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του γαλάζιου επιτελείου για το 11ο συνέδριο. Η γραμμή στην οποία θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Σηκώνει τους τόνους για την επίσκεψη Ερντογάν.

Μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας από τον Κυριάκο

«Όχι μόνο επιμένουμε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αλλά ακόμα και σήμερα είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για να κυβερνήσουμε». Σε αυτή τη φράση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζεται η ρητορική με την οποία θα κινηθεί από εδώ και πέρα η ΝΔ, με αφετηρία το 11ο συνέδριο του κόμματος το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολλά στην εικόνα ανανέωσης που ευελπιστεί να εκπέμψει μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, σε συνδυασμό με το θετικό αφήγημα όσον αφορά την Ελλάδα της επόμενης μέρας, με κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο συνέδριο, λένε κομματικές πηγές, «δεν πάμε να επαναπροσδιορίσουμε τη φυσιογνωμία μας, ούτε να αλλάξουμε πρόσωπα ή δομές, αλλά να προβάλουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας και τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε εφόσον γίνουμε κυβέρνηση. Να υποδηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου», σημειώνουν.

Βάσει του σχεδιασμού του επιτελείου του προέδρου της ΝΔ, οι επεξεργασμένες απαντήσεις των νεοδημοκρατών στα προσυνεδριακά διαδικτυακά ερωτηματολόγια, καθώς και τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτά, θα συμπεριληφθούν σε ένα τελικό, πολυσέλιδο κείμενο αρχών και θέσεων, με έντονα φιλελεύθερο χαρακτήρα, το οποίο και θα κληθούν να εγκρίνουν οι σύνεδροι. Το κείμενο αυτό ακολούθως θα αποτελέσει τη νέα «γαλάζια» πολιτική πλατφόρμα, τους προγραμματικούς άξονες με τους οποίους -με τις κατάλληλες επικαιροποιήσεις- η ΝΔ θα πορευτεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις θα είναι οι βασικές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο:

α) Το κράτος και οι υπηρεσίες προς τον πολίτη,

β) η οικονομία και

γ) οι νέοι και το μέλλον τους.

Ταυτόχρονα με τις ομιλίες που θα διεξάγονται στην κεντρική αίθουσα του Athens Metropolitan Expo στα Σπάτα, θα εξελίσσονται, υπό την αιγίδα γραμματειών κόμματος, έξι παράλληλες συνεδρίες (workshops) με κοινό σημείο τα κοινωνικά θέματα, όπως η αναπηρία, ο αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και ο εθελοντισμός.

Μεταρρυθμιστικό σχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει το σύνολο εργασιών και, εκτός των ομιλιών του στην αρχή και το τέλος του συνεδρίου, θα παρεμβαίνει όπου θεωρεί χρήσιμο, όπως συνέβαινε και σε όλα τα προσυνέδρια μέχρι τώρα. Έμφαση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει, όπως σταθερά κάνει μέχρι σήμερα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση της φορολογίας παράλληλα με τον εξορθολογισμό του κράτους, καθώς και στη στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη εφαρμογής ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου το οποίο θα εμπνεύσει και πάλι την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στα κόμματα.

Στους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου δεν θα περιλαμβάνονται μόνο γαλάζια στελέχη, αλλά και μη κομματικές προσωπικότητες. Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται διάφορα ονόματα που θα δώσουν το παρόν, αλλά θα επιβεβαιωθούν μέσα στην εβδομάδα, όπως του φιλοσόφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου, του καθηγητή και βραβευμένου με Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη, του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη κ.ά.

Από το εξωτερικό, ήδη έχουν συμφωνήσει να έρθουν στην Αθήνα και να απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ και ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Λόπεζ, ενώ προσκλήσεις έχουν αποσταλεί και στα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η προσπάθεια για χρηματοδότηση μέρους της δαπάνης του συνεδρίου από την κομματική βάση, καθώς μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ καλούνται να συνδράμουν με το ποσό που επιθυμούν, με την επιλογή «Στήριξε οικονομικά το συνέδριο».

Προσυνεδριακή ημερίδα

Τελευταίος προσυνεδριακός σταθμός της ΝΔ θα είναι το Περιστέρι, όπου την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – ημερίδα «Για το Περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές και την Πολιτική Προστασία». Η ημερίδα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μετά την τραγωδία στην Δυτική Αττική. Μεταξύ των άλλων, θα παρουσιαστεί και το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής του κόμματος για το τραγικό συμβάν στη Δυτική Αττική, παρουσία καθηγητών του Πολυτεχνείου και ειδικών επί του αντικειμένου. Παρών θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναφερθεί στην έννοια της πολιτικής προστασίας και των δομών, εκφράζοντας τη διαπίστωση ότι αυτό που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να μας πάει πολύ μακριά.

Πέραν του θετικού αφηγήματος, πάντως, η ΝΔ θα συνεχίσει και την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να υψώνει τους τόνους για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Χθες, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναιτιολόγητα πρόχειρη» προετοιμασία της επίσκεψης. Υποστήριξε δε ότι «η πατρίδα μας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη. Είδαμε τον Τούρκο πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως - και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους - μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v