Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί των μεταρρυθμίσεων παίζει η ΝΔ

Ποια είναι τα επιχειρήματα του γαλάζιου επιτελείου και οι νέες αφορμές για να «χτυπήσει» την κυβέρνηση. Ανεβάζει το ζήτημα των απεργιών. Συντηρεί το θέμα της Σαουδικής Αραβίας, στο στόχαστρο βρίσκεται και ο Νίκος Κοτζιάς.

Το χαρτί των μεταρρυθμίσεων παίζει η ΝΔ

Με «σημαία» τις μεταρρυθμίσεις και τη «βούληση και ικανότητα» της ΝΔ να τις υλοποιήσει, σε αντίθεση -όπως υποστηρίζει- με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς μπορούμε, ο Τσίπρας όχι», λένε στη ΝΔ όσον αφορά την εφαρμογή των αναγκαίων αλλαγών που θα συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, με τον πρόεδρο του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες να εξηγεί το σχέδιό του: «Πρέπει να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δική μας ατζέντα, είναι μεταρρυθμίσεις καλές για την Ελλάδα και, παράλληλα, ικανές να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας», σημείωσε, την ίδια στιγμή που και εντός των συνόρων τα γαλάζια στελέχη προτάσσουν μέσω του δημόσιου λόγου τους το μεταρρυθμιστικό προφίλ της ΝΔ.

Χαρακτηριστική η επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Γιάννης Βρούτσης, που, με αφορμή τον συνδικαλιστικό νόμο, εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ατολμία να ψηφίσει ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, όπως επιβεβαιώνεται από τα πηγαινέλα της τροπολογίας για την αλλαγή του νόμου».  

Η ΝΔ, ανέφερε, όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά «η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα». Το πρόβλημα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πολύ έντονο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί οι βουλευτές του, υπό την πίεση και των μνημονιακών προγραμμάτων. Εκεί αποδίδουν και την απόσυρση, την τελευταία στιγμή, της σχετικής τροπολογίας από την υπουργό Εργασίας, μετά το αίτημα του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία.   

Ζητά εξηγήσεις

Το μεταρρυθμιστικό χαρτί παίζει η ΝΔ και δια του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ζητά εξηγήσεις για τη μείωση των εσόδων του ΟΑΣΑ, της τάξης του 21% σε σχέση με το 2014. «Τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας κατέρρευσαν, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο για επιδοτήσεις και την ίδια στιγμή αυξάνονται περιέργως δαπάνες του ΟΑΣΑ που δεν αφορούν στους εργαζομένους», καταγγέλλει, συγκρίνοντας τη σημερινή εποχή με αυτήν επί της δικής του υπουργίας.

Ταυτόχρονα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντηρεί ψηλά στην ατζέντα και το θέμα της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, μετά τον Πάνο Καμμένο και στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα, πλέον στο στόχαστρο της ΝΔ έχει μπει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 0 τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Κοτζιά, τον οποίο και κατηγορεί ότι «γνώριζε όλες τις σημαντικές πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης που έχει βλάψει τη χώρα» και τον καλεί «να λύσει επιτέλους τη σιωπή του». Από την άλλη, εξώδικο στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο απέστειλε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, με αφορμή σε βάρος της ανάρτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Twitter. Τον προειδοποιεί μάλιστα ότι «αν δεν ανακαλέσει αμέσως ζητώντας δημοσίως συγγνώμη, η επόμενη συνάντησή μας θα είναι στα αστικά δικαστήρια, στα οποία έχει συνηθίσει πλέον να πληρώνει αγωγές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v