Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Κυριάκος «έκοψε» την Ντόρα

Πώς διαβάζουν οι γαλάζιοι βουλευτές τον «αποκλεισμό» της πρώην υπουργού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ερμηνείες, ο Κώστας Μπακογιάννης και το timing της ανακοίνωσης. Στα ύψη η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο.

Γιατί ο Κυριάκος «έκοψε» την Ντόρα

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην περιλαμβάνεται κανένα μέλος της οικογένειάς του στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ ή σε άλλο πολιτειακό αξίωμα, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, συζητιέται έντονα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση επί της ουσίας του αποκλεισμού της αδελφής του, Ντόρας Μπακογιάννη, από μια πιθανή επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, αν μη τι άλλο προκάλεσε αίσθηση, με τις γνώμες μάλιστα μεταξύ των στελεχών του κόμματος να διίστανται. Και μπορεί ο ίδιος, δια της «Καθημερινής της Κυριακής», να αναγνώρισε ότι αυτό είναι «σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της», όμως το δεδομένο είναι ένα και συγκεκριμένο: ότι οι φιλοδοξίες της κ. Μπακογιάννη στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου, τουλάχιστον επί αρχηγίας Κυριάκου Μητσοτάκη, συρρικνώνονται στο ελάχιστο. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ το χαρακτήρισε «επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει», με αρκετούς εντός του κόμματος να επικροτούν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ως θετικό παράδειγμα και σαφές μήνυμα, ενόψει και μελλοντικών -εφόσον χρειαστούν- αναγκαίων εσωκομματικών ρήξεων που έχει στο μυαλό του. «Αφού ξεκίνησε με την αδελφή του, μπορεί να το κάνει με τον καθένα. Εξάλλου, αν θέλεις να κάνεις ανανέωση, ξεκινάς από τα του οίκου σου», είναι η λογική αυτής της ερμηνείας, οι εκπρόσωποι της οποίας εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης, από τις ρήξεις, μόνο κέρδη μπορεί να έχει.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, στο όνομα της αξιοκρατίας που λειτουργεί η σημερινή ΝΔ, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων, με το αιτιολογικό της συγγένειας, αλλά εφόσον κριθεί ότι είναι άξιος, να αξιοποιηθεί αναλόγως. Και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μία από αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. «Έχουμε πολλούς σαν αυτήν μέσα στη ΝΔ;» είναι το ερώτημα που θέτουν βουλευτές, αναφερόμενοι στην πρώην υπουργό.

Από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη αναφέρουν ότι αυτή ήταν ενήμερη για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη χαρακτηρίζουν «σεβαστή», διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα και υπενθυμίζουν προ μηνός δημόσια τοποθέτηση της πρώην υπουργού ότι «στην ιεράρχηση των στόχων μου δεν είναι να ξαναποκτήσω οποιονδήποτε τίτλο».

«Συνειδητή απόσυρση»

Κατά κάποιους, πάντως, που προχωρούν ακόμα περισσότερο αγγίζοντας τα όρια της συνωμοσιολογίας, η εν λόγω απόφαση ερμηνεύεται ως συνειδητή απόσυρση της κ. Μπακογιάννη, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να προωθήσει την πολιτική αναβάθμιση του γιου της, Κώστα, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας σήμερα, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για τη Δημαρχία της Αθήνας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άγνωστο επίσης είναι αν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη περί αποκλεισμού της Ντόρας Μπακογιάννη αφορά και τα διεθνή αξιώματα, όπως για παράδειγμα τη θέση της Επιτρόπου της Ε.Ε., διαδεχόμενη τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν και συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ δεν θεωρεί πολύ πιθανό αυτό το σενάριο.

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί και το timing στο οποίο επιλέγει ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνει γνωστή τη συγκεκριμένη απόφασή του. Είναι η περίοδος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πυκνώσει τις προσωπικές επιθέσεις - αναφορές στην οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και προσωπικά στην Ντόρα Μπακογιάννη με διάφορες αφορμές, την ίδια ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου το συσχετίζει με την εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε δημοσιεύματα του τελευταίου μήνα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι μπαίνουμε πλέον σε προεκλογική περίοδο -χαρακτηρίζει το 2018 ως εκλογική χρονιά- και ότι σιγά σιγά θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Την κ. Μπακογιάννη έχει στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα και ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Πάνος Καμμένος, ο οποίος από την πλευρά του δέχεται επί καθημερινής βάσης τα πυρά του Μοσχάτου. Η ΝΔ διατηρεί στα ύψη την αντιπολιτευτική ρητορική στο θέμα πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, κάνοντας λόγο για «συμμορία που απεργαζόταν στο σκοτάδι την πώληση αμυντικού υλικού και το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι αν αρχηγός της ήταν ο υπουργός Αμύνης». Στο κάδρο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σταθερά και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- «επιβεβαιώνεται η ανοχή του από την τετραήμερη σιωπή του για τις αποκαλύψεις της ΝΔ ότι τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στη Βουλή δεν είναι γνήσια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v