Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πιστεύουν οι Νεοδημοκράτες για Ε.Ε., στρατό και Σένγκεν

Σήμερα το τελευταίο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Πως απάντησαν τα μέλη του κόμματος στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο του Μοσχάτου. Εξωτερική πολιτική και άμυνα στο επίκεντρο του εσωκομματικού διαλόγου.

Τι πιστεύουν οι Νεοδημοκράτες για Ε.Ε., στρατό και Σένγκεν

«Ναι» στην ενωμένη Ευρώπη η οποία όμως χρειάζεται αλλαγές υπέρ των αδυνάμων, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα 18 έτη, καλύτερο έλεγχο από τις αστυνομικές αρχές σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ιδιωτικές χορηγίες για την προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου. Είναι κάποιες από τις θέσεις της πλειοψηφίας των μελών της ΝΔ που απάντησαν στο σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο του κόμματος και θα παρουσιαστούν στο σημερινό, 7ο -και τελευταίο- γαλάζιο προσυνέδριο που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα του προσυνεδρίου, στο οποίο θα δώσει το παρόν και ο Κώστας Καραμανλής, είναι «Για ένα νέο πατριωτισμό», με τον εσωκομματικό διάλογο να στρέφεται κυρίως γύρω από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Για τη ΝΔ, όπως αναφέρουν στο Μοσχάτο, ο διεθνής προσανατολισμός της Ελλάδας και η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών είναι αδιαμφισβήτητες αξίες, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνεται και στις απαντήσεις των νεοδημοκρατών.

Έτσι, για παράδειγμα, το 87% περίπου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της Ευρώπης, παρόλα αυτά στο ερώτημα εάν μέσα σε αυτήν υπερισχύουν οι ισχυροί και εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, το 53% συμφωνεί. Επίσης, το 52% θεωρεί ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε. καθώς οι πολίτες δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, με το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει να είναι ότι «θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν πράγματα σε αυτήν που δεν μας αρέσουν».

Με αφορμή εξάλλου το πρόβλημα με τους περαιτέρω ελέγχους στους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν σε συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό, όπως η Γερμανία, παρά τη συνθήκη Σένγκεν, το 35% των ερωτηθέντων απαντά ότι οφείλεται στους ελλιπείς ελέγχους στα δικά μας σημεία αναχώρησης. Το 25% εκτιμά ότι ευθύνεται το γεγονός πως δεν έχουν αλλάξει ακόμα οι αστυνομικές ταυτότητες ώστε να αποκτήσουν βιομετρικά δεδομένα και το 9% ότι υπάρχει προκατάληψη σε βάρος της χώρας μας.

Για τη στρατιωτική θητεία, το 45% απαντά πως θα πρέπει κατά τη διάρκεια αυτής να δίνονται πιστοποιητικά για όποιες δεξιότητες αποκτώνται από τους φαντάρους εκείνη την περίοδο, ενώ το 43,5% ζητά η στρατιωτική θητεία υποχρεωτικά να γίνεται στα 18 χρόνια για να μειωθεί το ποσοστό των ανυπότακτων και να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι νέοι νωρίς.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 65% των ερωτηθέντων αναφορικά με την καλύτερη προβολή του πολιτιστικού πλούτου, προτείνει να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές χορηγίες.

Στρατηγικό σχεδιασμό

Η χώρα, λένε στη ΝΔ, χρειάζεται αξιόπιστη και συνεπή παρουσία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, για να αποκαταστήσει το κύρος της και να αποκτήσει ξανά η φωνή της βαρύτητα, με στιβαρή εξωτερική πολιτική, με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με πιο ενεργητική και παρεμβατική παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στις δομές και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να λειτουργούν με βάση τα δεδομένα της εποχής και να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την ασφάλεια, την άμυνα της χώρας και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της. Αλλά και με αξιοποίηση άλλων, ηπιότερων μορφών διπλωματίας, όπως ο Πολιτισμός, που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θεμελιώδες στοιχείο της εικόνας της και που μπορεί να ενισχύσει το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Το  Προσυνέδριο θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: «Για μία στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων», «Προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας - πολιτιστικής διπλωματίας»,  «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ουσιαστική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη του μέλλοντος»,  «Μια Ελλάδα Ισχυρή και Ασφαλής: Η Άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής». 

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, μάλλον στο Περιστέρι και με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στην Μάνδρα, θα πραγματοποιηθεί μία έκτακτη προσυνεδριακή ημερίδα για την πολιτική προστασία και το περιβάλλον. Θα είναι η τελευταία κομματική εκδήλωση πριν από το 11ο τακτικό συνέδριο της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου στο Athens Metropolitan Expo.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v