Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τώρα κλείνουμε την αξιολόγηση, μετά τα υπόλοιπα

Γιατί συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του ο Αλ. Τσίπρας. Η «μάχη» για τον μειωμένο ΦΠΑ στο Β. Αιγαίο και το «plan B» έκτακτου βοηθήματος. «Η ΝΔ ασχολείται μόνο με τη Σ. Αραβία, δεν την ενδιαφέρει η αξιολόγηση» το... σουρεάλ σχόλιο.

Κυβέρνηση: Τώρα κλείνουμε την αξιολόγηση, μετά τα υπόλοιπα

Στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο σχετικό προσύμφωνο μέσα στα επόμενα 24ωρα ρίχνει όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση, αγνοώντας την προσπάθεια της ΝΔ να διατηρεί στην επικαιρότητα την υπόθεση της (μη) πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, εκφράζουν την έκπληξή τους επειδή, για πρώτη φορά... στα μνημονιακά χρονικά, «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ασχολήθηκε καθόλου με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και τρεις ημέρες, κλείνοντας θέματα, το ένα μετά το άλλο, με τους υπουργούς».

Την εν λόγω σουρεάλ εικόνα συμπληρώνει, λένε, η κίνηση της ΝΔ να δώσει συνέχεια χθες «στα έγγραφα που κατέθεσε ο Π. Καμμένος στη Βουλή για τη Σαουδική Αραβία», παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τα γνωστά επεισόδια.

«Εκτός και αν το θέμα των βλημάτων έδωσε το άλλοθι στην Πειραιώς, για να αποφύγει κάθε ουσιαστική αναφορά στους πλειστηριασμούς», η επωδός.

Το Μαξίμου «αδιαφόρησε» ακόμα και για την καταψήφιση, από τους πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ, της επίμαχης παραγράφου στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε μόνο η Κουμουνδούρου.

Χθες το βράδυ άλλωστε έκανε ποδαρικό και η μηνιαία λοταρία αποδείξεων, με τους πρώτους 1.000 τυχερούς να κερδίζουν από 1.000 ευρώ (σ.σ. αφορολόγητο και ακατάσχετο ποσόν).

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η λοταρία, το κοινωνικό μέρισμα, οι (αυξανόμενες) δηλώσεις αρμοδίων για φρενάρισμα της υπερφορολόγησης και, κυρίως, η πορεία προς την έξοδο «από τα μνημόνια», στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία ότι «κάτι αλλάζει» και προκαλούν «υστερική αντιπολίτευση» από τη ΝΔ και τους συμμάχους της.

Κινητοποίηση λόγω πλειστηριασμών

Οι εντυπώσεις, πάντως, που προκλήθηκαν από την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «εξαιτίας των επεισοδίων στο Ειρηνοδικείο και της παραπληροφόρησης» κινητοποίησαν το Μαξιμου.

Νωρίς το πρωί χθες ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε σχετικά από τους αρμόδιους υπουργούς (και από τον Νίκο Τόσκα για τα επεισόδια) και στη συνέχεια συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. το «πολιτικό» όργανο του κυβερνώντος κόμματος). Εκεί αποφασίσθηκε να προβούν σε καθησυχαστικές, προς τους δανειολήπτες, δηλώσεις, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Σταύρος Κοντονής.

Και οι τρεις διαβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η πρώτη κατοικία έως 300.000 ευρώ προστατεύεται, ανέδειξαν την πραγματοποίηση πλειστηριασμών σε βάρος μεγαλοοφειλετών-στρατηγικών κακοπληρωτών (σ.σ. ένας εξ αυτών εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπως είπε ο κ. Κοντονής) και έθεσαν το ερώτημα σε όσους προκαλούν τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία «ποιους ακριβώς προστατεύουν».

Κατά τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου ο Νίκος Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι αποτελεί προφορική «συμφωνία κυρίων», μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Συζήτηση δεν έγινε επ' αυτού, ούτε ο ίδιος ο βουλευτής επέμεινε για «εδώ και τώρα» απόφαση.

Το «plan B» για το Β. Αιγαίο

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και εμφανίσθηκε «σχεδόν βέβαιος» ότι το Σάββατο θα έχουμε Staff Level Agreement.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών του Euro2day.gr, o πρωθυπουργός, όπως και άλλα μέλη του οργάνου, επαναβεβαίωσαν τη θέση της κυβέρνησης να μην καταργηθεί το μειωμένο (κατά 30%) καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ως στοιχειώδες οικονομικό αντίβαρο στο βάρος του προσφυγικού που σηκώνουν.

Ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που η πλευρά των δανειστών (κυρίως το ΔΝΤ) δεν αποδεχθεί το αίτημα, συμφωνήθηκε να επιλεγεί η οδός των αντισταθμιστικών: να δοθεί δηλαδή έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους κατοίκους των νησιών.

Τη δυνατότητα αυτή τη δίνουν τα περίπου 80-100 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε κοινωνικές ανάγκες από το δημοσιονομικό περιθώριο που εξασφαλίζει η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών.

Τσίπρας-Μοσκοβισί στη Λισαβόνα

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως χθες το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα και αύριο στη Λισαβόνα, προσκεκλημένος (πάλι) στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πρόκειται για την προπαρασκευαστική συνάντηση του ΕΣΚ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.  Μεταξύ άλλων, θα τεθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και η πολιτική συνοχή της ΕΕ, με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για την «πιο κοινωνική Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Λισαβόνα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v