Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω Βουλής οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ

Πώς κλιμακώνει την επίθεση στην κυβέρνηση για τη Σαουδική Αραβία. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η ερώτηση για τα απόρρητα έγγραφα και οι νέες αποκαλύψεις. Γιατί βλέπουν ακύρωση της συμφωνίας των δύο χωρών.

Μέσω Βουλής οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ

Αν και από χθες το απόγευμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και θα παραστεί στην ονοματοδοσία χώρου του Ευρωκοινοβουλίου σε αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του στην Αθήνα. Οι εξελίξεις, εκτιμά, είναι πυκνές και σημαντικές, με κορυφαίο θέμα αυτό της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση στρατιωτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ -κατά τον ίδιο- πρέπει να βρίσκεται μπροστά, δρομολογώντας τα γεγονότα και όχι ακολουθώντας αυτά. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί τούτο, όπως έχει συμφωνηθεί σε σύσκεψη στην Πειραιώς, είναι δια της κοινοβουλευτικής οδού, με τον κ. Μητσοτάκη να ποντάρει πολλά σε τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις από τους βουλευτές του. 

Έτσι, κλιμακώνοντας την κριτική της στην κυβέρνηση, η ΝΔ κατέθεσε χθες αίτημα για άμεση σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την εν λόγω υπόθεση. Για σήμερα επίσης στο γαλάζιο στρατόπεδο προγραμματίζουν να καταθέσουν επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, επειδή οι εκπρόσωποι των κομμάτων χθες δεν μπόρεσαν να διαβάσουν τα απόρρητα έγγραφα, για τα οποία ενημέρωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ότι βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Αν αρνηθεί εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών, λένε στη ΝΔ, τότε «θα υπάρχει προσπάθεια φίμωσης, συσκότισης και μεθόδευσης, για να μην έρθει τίποτα σε γνώση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Δεν αποκλείεται εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η ΝΔ να φέρει στο φως έγγραφο με το οποίο δεν θα επιβεβαιώνονται όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος στη συζήτηση της Δευτέρας για τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει έκτακτη συνέντευξη τύπου της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι.

Πρωτοβουλία των κινήσεων

Σε παραλληλισμό με τα άλλα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη (εξ ου και η χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα), η ΝΔ δεν θέλει να αφήσει στην άκρη αυτό της Σαουδικής Αραβίας, με ζητούμενο  να είναι η ίδια που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα ορίζει την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο.

Οργή επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να επιμένει, παρά το εξώδικο που του απέστειλε αυτή, να συντηρεί ψηλά στην επικαιρότητα τα περί εμπλοκής της στην υπόθεση. «Είναι προφανής η προσπάθεια του κυβερνητικού συκοφάντη να απροσανατολίσει τη συζήτηση από το σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, που επαναλαμβάνει τα ερωτήματα: «Ποιος έβαλε μεσάζοντα σε μια διακρατική συμφωνία και γιατί χάθηκαν 66 εκατ. ευρώ από τις ένοπλες δυνάμεις και τη χώρα;».

Πλέον, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση με την ακύρωση της συμφωνίας είναι ένα «επικοινωνιακό τρικ». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τέχνασμα» την ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, «προκειμένου να απαλλαγεί ο Καμμένος από την απιστία». Η κυβέρνηση, εκτιμούν στο στρατόπεδο της ΝΔ,  «επιλέγει να διαλέξει την οδό της διαφυγής λέγοντας ότι ακυρώθηκε η συμφωνία.  Θα κρυφτεί πίσω από τον Νίκο Φίλη (τον οποίο χαρακτηρίζουν… λαγό της κυβέρνησης) και την ευαισθησία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v