Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρουκέτα Τσίπρα και ο αιφνιδιασμός στην υπόθεση των βλημάτων

Χωρίς «χαρτί» η αντιπολίτευση, με το στοιχείο του Τζον Σφακιανάκη και των συνεργασιών του η κυβέρνηση. Μαρινάκης απαντά σε Καρτερό και ΕΣΡ προκηρύσσει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ρουκέτα Τσίπρα και ο αιφνιδιασμός στην υπόθεση των βλημάτων

«Με τα βλήματα τελειώσαμε, πάμε τώρα να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση και να ανοίξουμε εκ νέου τον φάκελο φοροαποφυγή-offshore-διαφθορά».

Με αυτό το σχόλιο, κυβερνητικός παράγοντας κήρυξε τη λήξη της «υπόθεσης Καμμένου», λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταραχώδους και πολύωρης συζήτησης στη Βουλή που προκάλεσε η ΝΔ. Όλες οι πλευρές θα ξαναβρεθούν απέναντι άλλωστε σε λίγες ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη φοροαποφυγή και τις offshore, για να μην περάσει η προσπάθεια της ΝΔ να πέσουν στο κενό οι αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Το στοιχείο που προκάλεσε έκπληξη και σχολιάσθηκε δεόντως στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου (σ.σ. και όχι μόνο από κυβερνητικούς βουλευτές) ήταν η απουσία «χαρτιού» από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ.

Όπως έλεγαν, θεωρούσαν βέβαιο ότι οι πρωτοστατούντες στις κατηγορίες βουλευτές των δύο κομμάτων θα είχαν ανακαλύψει κάποιο νέο στοιχείο για να το παρουσιάσουν στην Ολομέλεια, είτε οι ίδιοι, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «πήρε πάνω του» την υπόθεση.

Τέτοιο «χαρτί» παρουσιάστηκε τελικά, αλλά από... τον Αλέξη Τσίπρα: «Η (δήθεν) αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ να μεσολαβήσει ώστε να έλθει στην Αθήνα για διαβούλευση σχετικά με την πώληση των βλημάτων... ήταν Έλληνας, ο Τζον Σφακιανάκης», είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας άφωνη την πτέρυγα της αντιπολίτευσης.

Ο αιφνιδιασμός έγινε φανερός όταν τον διαδέχθηκε στο βήμα της Ολομέλειας η Φώφη Γεννηματά, καθώς εκφώνησε την ομιλία που είχε προετοιμάσει, προσπερνώντας την παράμετρο Σφακιανάκη. Αρκετή ώρα αργότερα, όταν επανήλθε στην αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης για τη δευτερολογία του, ανέφερε, έστω, ότι δεν γνωρίζει τα του κ. Σφακιανάκη και ότι θα ενημερωθεί σχετικά.

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, στα δημοσιογραφικά γραφεία «έτρεξε» η πληροφορία για την επαγγελματική συνεργασία που διατηρεί ο Τζον Σφακιανάκης με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα. (σ.σ. είναι μέλος του ελληνικού τμήματος του παγκόσμιου οργανισμού Endeavor, με ιδρύτρια και αντιπρόεδρο την κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη).

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διατείνονται ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και το επιτελείο του δεν γνώριζαν αυτή τη σχέση και ότι την έμαθαν αργά το απόγευμα, όταν δημοσιεύθηκαν τα σχετικά ρεπορτάζ.

Καρτερός γράφει, Μαρινάκης απαντά

Σε κάθε περίπτωση, λένε, επιβεβαιώθηκε η βεβαιότητα που εξέπεμπε το Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, ότι «και σ' αυτή την υπόθεση, απολογούμενοι θα βρεθούν οι επίδοξοι κατήγοροι» και ότι «θα πέσει στο κενό η προσπάθεια της ΝΔ και της ΔΗΣΥ να εμφανίσουν πάση θυσία σκάνδαλο, για να πείσουν ότι χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα συνέδεσε ευθέως τις κατηγορίες με τον εκδότη «που διαθέτει εννέα εφημερίδες, εσχάτως μπαινοβγαίνει στον εισαγγελέα πιο συχνά από το σπίτι του και πολεμάει την κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου Θανάσης Καρτερός ανήρτησε στο facebook σχόλιo για εμπρηστικά πρωτοσέλιδα, «τα περισσότερα ιδιοκτησίας Μαρινάκη».

Αργά το απόγευμα, απάντησε στον κ. Καρτερό... ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ζητώντας πειστικές απαντήσεις στο θέμα των βλημάτων και παραπέμποντας στην ελευθερία του Τύπου.

«Αποκαλύφθηκε η σκευωρία του κ. Μητσοτάκη»

«Η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της, αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσου στον πρέσβη στο Ριάντ. Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας, ο οποίος επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο», σημείωνε χθες κυβερνητική πηγή, αναφορικά με τον Τζον Σφακιανάκη, θέτοντας τα ερωτήματα:

- Ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως η ΝΔ;

- Για ποια συμφέροντα εργάζεται;

- Θα απαντήσει γιατί το έκανε;

- Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του;

Η ίδια πηγή μίλησε για «άλλη μία παταγώδη αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας, που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα γύρω από αυτόν να πνίξουν τη χώρα στον βούρκο της συκοφαντίας».

Εμπρός για… νέες αναταράξεις

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε χθες ότι η «υπόθεση Καμμένου» θα έχει συνέχεια -συντηρώντας έτσι και το σενάριο περί πρότασης μομφής. Η αποκάλυψη του πρωθυπουργού για τον Τζον Σφακιανάκη πάντως περιπλέκει τα πράγματα και ουδείς γνωρίζει (αυτή τη στιγμή) εάν πράγματι η... ενωμένη αντιπολίτευση θα δώσει συνέχεια -και σε ποια κατεύθυνση.

Αργά το βράδυ άλλωστε το ΕΣΡ δημοσίευσε στο ΦΕΚ την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις επτά τηλεοπτικές άδειες, με ελάχιστο τίμημα τα 35 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αναταράξεις θεωρούνται βέβαιες από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v