Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμαχία με ΔΗΣΥ στη μετωπική με Καμμένο χτίζει η ΝΔ

Πώς αποτιμά το Μοσχάτο τη χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή. Το μέτωπο απέναντι στον «κοινό εχθρό» και η... πρόβα για πιθανή μελλοντική συνεργασία. Ο Παπαδόπουλος, ο Σφακιανάκης και οι γαλάζιοι... τομεάρχες.

Συμμαχία με ΔΗΣΥ στη μετωπική με Καμμένο χτίζει η ΝΔ

Με τη φράση «πάντως δεν θα σταματήσουμε εδώ» που είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά κοινοποίησε τη στρατηγική της ΝΔ στο θέμα με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σφοδρότητα, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι έτσι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φθείρονται ολοένα και περισσότερο. Και πλέον, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πειστεί πως Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είναι αποφασισμένοι να πορευτούν μαζί έως το τέλος, ύστερα και από τη σθεναρή στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Άμυνας. 

«Ξεκίνησε ως σκάνδαλο Καμμένου και έγινε σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου», η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στο εξής θα τοποθετεί στο ίδιο «κάδρο» αμφότερους, προσαρμόζοντας αναλόγως την αντιπολιτευτική τακτική του. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει σε μια άτυπη συμμαχία με την ενισχυμένη -βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων- Δημοκρατική Συμπαράταξη, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι οι χθεσινές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη κινήθηκαν κοντά στο πνεύμα της δικής του. 

Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με τη διαρροή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες των εγγράφων τα οποία προηγουμένως δεν είχε δεχθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τα πρακτικά, ως απόρρητα.

Η αίσθηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι ότι με φόντο τον «κοινό εχθρό», τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορούν να αναπτύξουν ένα ισχυρό κοινό μέτωπο με το νέο κόμμα που σχηματίζεται στην Κεντροαριστερά, μετά και τις πρόσφατες εκλογές, ίσως σε μια πρόβα για πιθανή μελλοντική κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πολιτικό κεφάλαιο

Μετά και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπως εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, ταυτιζόμενος με τον Πάνο Καμμένο, έχει χάσει το πολιτικό κεφάλαιο που του είχε απομείνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν απάντησε αν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού η συμφωνία και πού είναι τα χρήματα από αυτήν, ενώ παραμένει σκοτεινός και ο ρόλος του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος -κατά τον κ. Μητσοτάκη- όχι απλά γνωριζόταν με τον Πάνο Καμμένο αλλά είχε ζητήσει να πάρει και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ για την παραγωγή πυρομαχικών. «Μυρίζει συγκάλυψη από όλες τις πλευρές», αναφέρουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να εκπροσωπείς και το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Εξάλλου, θα έπρεπε να υπάρχει και σχετική ρηματική διακοίνωση», τονίζουν.

Ο κ. Τσίπρας, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ με αφορμή το νέο όνομα που έφερε στο φως ο πρωθυπουργός, αυτό του Τζον Σφακιανάκη, αποφεύγουν να σχολιάσουν συγκεκριμένα. «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να διαλέξουμε ποιος είναι ο πιο όμορφος μεσάζοντας. Ήρθαμε για να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες σε συμφωνίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για άλλα πρόσωπα», επισημαίνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Στο εν λόγω θέμα αλλά και γενικότερα το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα αναμένεται να δώσει σήμερα το μεσημέρι στους τομεάρχες του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Μία μέρα μετά τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στη Βουλή και λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του 11ου τακτικού συνεδρίου της παράταξης, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαπολύσει νέα σκληρή επίθεση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, προτρέποντας παράλληλα τα στελέχη του για διαρκή διάδοση του θετικού γαλάζιου αφηγήματος για την επόμενη μέρα στους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v