Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Να ζητήσετε συγγνώμη από τον Πάνο Καμμένο

«Ελληνας» ήταν η «υψηλόβαθμη σαουδαραβική πηγή» που επικαλέστηκε ο πρέσβης στη Σ. Αραβία, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Ούτε κρύβομαι, ούτε εκβιάζομαι. Θα χάσετε και τις εκλογές του 2019». Προ ημερησίας για τη φοροδιαφυγή.

Τσίπρας: Να ζητήσετε συγγνώμη από τον Πάνο Καμμένο

«Βρίσκομαι εδώ και είναι επιλογή μου να βρίσκομαι εδώ. Πρωτοφανές να παρίσταται σε επίκαιρη ερώτηση πρωθυπουργός. Δεν θα ανεχθώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα, κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο ΑΛ. Τσίπρας.

Φτάσατε να ισχυρισθείτε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι, όπου είχα συνάντηση με Μακρόν και Γιούνκερ, ήταν ταξίδι-δικαιολογία για να μην παρίσταμαι στις «μεγάλες αποκαλύψεις» στην υπόθεση που συντονισμένα κρατούσατε στην επικαιρότητα επί 15 ημέρες.

Να ξεφύγω από τι; Την αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη; Ούτε εσείς που τα λέτε δεν τα πιστεύετε. Η ΝΔ στην αρχή αρνήθηκε να πει «ναι» στην παράταση για να μην απαντήσω, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ούτε κρύβομαι, ούτε εκβιάζομαι. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Όταν έρχονται τηλεοπτικά συνεργεία στο γραφείο μου δεν ξεσκονίζω και δεν βγάζω δώρα που μου έχουν κάνει. Εσείς, κ. Μητσοτάκη, πού θα κρύψετε τα συμβόλαια της Siemens και τα δάνεια του "Κήρυκα Χανίων"; Τα E9 του πόθεν έσχες;», δήλωσε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στη Βουλή όχι για να απολογηθεί αλλά για να αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης.

Τα επιχειρήματα

Αυτά που ακούσαμε ήταν αντιγραφή άρθρων γραμμής σε κυριακάτικες εφημερίδες. Σας δίνουν γραμμή ΜΜΕ που έχουν επιδοθεί σε λυσσαλέα επίθεση κατά της κυβέρνησης. Για ποιο λόγο;

Όπως είπε, μόλις στην επικαιρότητα βρέθηκαν τα Paradise Papers και έγιναν οι αποκαλύψεις της γραμματέως Χριστοφοράκου, υπήρξε κρεσέντο από ΜΜΕ. Εναντιώνονται στον κοινό εχθρό, την κυβέρνηση, που θέλει να βάλει τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Σας καθοδηγεί ένα μιντιακό λόμπι. Εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ. Μητσοτάκη».

Θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση

Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιείται ο Π. Καμμένος. Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση. Αφού ξεχείλωσε η «παρένθεση» και κλείνουν οι αξιολογήσεις, τώρα θέλουν να μην είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία.

«Βλέπετε ότι τελείωσε το παραμύθι πως καταρρέει η οικονομία και ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. Ότι θα στηρίξει τους αδύναμους και γι’ αυτό δεν θα είναι μια κυβέρνηση που θα φτάσει στο τέλος της θητείας αλλά θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές».

Βλέπετε ότι αλλάζει το κλίμα και αν καταφέρουμε (που θα τα καταφέρουμε) να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όταν το φθινόπωρο του 2019 γίνουν εκλογές, θα έχετε επιχείρημα την καταστροφολογία και εμείς επιτεύγματα.

«Είστε εθισμένοι με την εξουσία και έχετε πάθει ζημιά που αναγκαστήκατε να την απωλέσετε».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η λάσπη δεν είναι ο φυσικός μας χώρος. Εχω πει στο παρελθόν ότι «προσπαθείτε να τα καλύψετε όλα στο σκοτάδι, γιατί εξαφανίζονται οι διαφορές. Εμείς όμως θέλουμε το φως».

Όπως είπε, το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε να πουλήσει πλεονάζον στρατιωτικό υλικό στις υψηλότερες δυνατές τιμές, για να πάρει κέρδος το Δημόσιο. «Λέτε ότι διάλεξε να μη συνομιλήσει απευθείας με Σαουδική Αραβία αλλά με μεσάζοντα».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά εξουσιοδοτημένο από τη Σαουδική Αραβία».

Λέτε ότι ο πρέσβης στο Ριάντ είπε πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν είναι «εκλεκτός» της Σαουδικής Αραβίας αλλά του Π. Καμμένου.

Ο επιχειρηματίας Β. Παπαδόπουλος, τον Μάρτη του 2016, παρουσίασε έγγραφο-εξουσιοδότηση του υπεύθυνου εξοπλισμών. Εγιναν οι διαδικασίες για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα. Με έγγραφο ζητήθηκε από τον στρατιωτικό ακόλουθο στα ΗΑΕ να προχωρήσει στις επίσημες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει απάντηση της Σαουδικής Αραβίας ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και εν συνεχεία επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το υπ. Αμυνας της Σ. Αραβίας, με υπογραφή διευθυντή επιτροπής εξοπλισμών.

Εν συνεχεία,  Νοέμβριο του 2016 έχουμε πιστοποίηση προς χρήση ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και το πιστοποιητικό τελικού χρήστη που επικυρώθηκε από την Πρεσβεία στο Ριάντ.

Το «ψητό»

Η αλληλογραφία του υπ. Εξωτερικών γίνεται με άκρως απόρρητα τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στηρίζετε τη σκανδαλολογία περί μη επίσημης εκπροσώπησης στην άποψη του πρέσβη ότι δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

Τα τηλεγραφήματα (δεν κατατίθενται στα πρακτικά αλλά οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν να τα διαβάσουν) δείχνουν ότι τέσσερις ημέρες μετά την επικύρωση του πιστοποιητικού ότι είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, στάλθηκε από τον πρέσβη τηλεγράφημα που λέει ότι υπάρχει «αξιόπιστη πηγή στο στενό περιβάλλον Σαουδάραβα υπουργού με πρόσβαση στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας που ζήτησε συνάντηση και η οποία λέγει ότι επειδή εμπλέκεται ελληνική εταιρεία, η πηγή λέει ότι πρέπει να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα, προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η σαουδαραβική πλευρά φθηνότερα το υλικό. Αν συμφωνεί η ελληνική πλευρά, ο σύνδεσμος αυτός προτίθεται να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα».

Όπως είπε, κινήθηκε κανονική διαδικασία, που είχε ξεκινήσει επισήμως τις διαδικασίες και όχι με τον «ενδιάμεσο» που αναφερόταν στο τηλεγράφημα.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον πρέσβη γιατί πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούμε με την «πηγή». Όπως είπε, η απάντηση ήταν ότι η πηγή ήταν πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.

Ο Ν. Κοτζιάς ρώτησε τον πρέσβη ποια είναι η πηγή και ζήτησε να τη διαβιβάσει με ειδικό σήμα. Τότε ο πρέσβης στο Ριάντ είπε ότι η «αρχική πληροφορία περιήλθε από το ίδιο πρόσωπο: αυτός ήταν Ελληνας και το όνομα Ζ. Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης.

Να ζητήσετε συγγνώμη

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον υπουργό και την κυβέρνηση, γιατί κάνετε κακό στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, για να δούμε τι θα απαντήσετε, κ. Μητσοτάκη».

Για παρακράτος μέσα στο κράτος μίλησε ο Αλ. Τσίπρας

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του δευτερολογία είπε «τα ίδια και τα ίδια».

Εκτίμησε ότι «αναδείχθηκε πως εδώ και 15 ημέρες φτιάχθηκε μια σκευωρία για να φύγουν από την επικαιρότητα άλλα ζητήματα και να αναδειχθεί ότι υπάρχει μέγα σκάνδαλο και ότι ‘λείπουν τα λεφτά’».

«Τα είχε τα λεφτά και τα έχασε το δημόσιο;» αναρωτήθηκε.

Επανέλαβε ότι ο εξουσιοδοτημένος επίσημα από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι «επίσημα εξουσιοδοτημένος» αλλά «μεσάζοντας».

Όπως είπε όταν αποκάλυψε τα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα «αντιτείνατε άλλα ειδικού χειρισμού που ξέρετε εσείς και δεν τα ξέρει ο πρωθυπουργός».

«Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσετε ρωγμή στην ηθική ακεραιότητας της κυβέρνησης;». 

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι αντί να απολογηθεί για το στήσιμο μιας σκευωρίας κατηγορεί την κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε και για την Siemens και για τις offshore που ο Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε νόμιμες και ηθικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v