Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κόντρα και αλληλοκατηγορίες Καμμένου - βουλευτών ΝΔ

Γνωστός της οικ. Μητσοτάκη και Γεννηματά ο Παπαδόπουλος, καταγγέλλει ο υπ. Αμυνας. Δηλώνει ότι δέχτηκε απειλές από έμπορο όπλων. Αδωνις σε Καμμένο: Μας παραπλανήσατε από λάθος ή από δόλο για να αρπάξετε; Στα 150 εκατ. ευρώ το κόστος των επιπλέον βλημάτων στη μαύρη αγορά, συμπλήρωσε.

Σκληρή κόντρα και αλληλοκατηγορίες Καμμένου - βουλευτών ΝΔ

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά. Τον λόγο αρχικά είχαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση και ακολούθησε ο Π. Καμμένος. Αυστηρότητα στην τήρηση των χρόνων από την προεδρεύουσα στη Βουλή Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Καμμένος: Πουλάμε μόνο με διακρατικές συμφωνίες

Εχουν γραφτεί απίστευτα πράγματα αλλά το παραμύθι τελειώνει εδώ, υποστήριξε απαντώντας στους βουλευτές της ΝΔ ο υπουργός Αμυνας. Μίλησε για δημοσιογράφους-υπάλληλους υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπορίου όπλων.

Στράφηκε κατά του Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι είπε «απίστευτα πράγματα». Παρουσιάζεται διακρατική συμφωνία ως διαφθορά.

Δεν υπάρχει μεσάζων. Τα χρήματα από τη Σαουδική Αραβία θα πήγαιναν απευθείας σε λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Πρώτη φορά βλέπω διαφθορά σε πώληση όπλων, τόνισε. Αναρωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής.

Ως υπουργός επέλεξα να φέρω 66 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αμυνας και έδωσα πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα.

Κατήγγειλε ότι «δεν υπάρχει αναφορά ταξίαρχου». Ο τελευταίος κλήθηκε σε απολογία και εκεί δήλωσε ότι δεν υπέβαλε «γραπτή αναφορά». Αυτό που υπάρχει, είπε, είναι ένα υπεκλαπέν σύνολο μηνυμάτων που ο κος Λοβέρδος «έκανε αναφορά».

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, όπως είπε, σχετιζόταν με την προσπάθεια κάποιων να χαλάσουν τη συμφωνία. Στο γραφείο μου ήρθε ο εισαγγελέας στρατιωτικής δικαιοσύνης για να ελέγξει «αν κάποιοι διακινούν χαρτιά για να γίνει χαρτοπόλεμος».

Σε ό,τι αφορά την επερώτηση, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το υπ. Αμυνας ζήτησε από τον στρατιωτικό ακόλουθο που είχε ευθύνη για τη Σαουδική Αραβία να ερευνήσει τα έγγραφα και να δει αν υπάρχει εξουσιοδότηση του Β. Παπαδόπουλου. Η απάντηση ήταν ότι όλα τα έγγραφα ήταν γνήσια.

Κατέθεσε δε email και έγγραφα με βάση τα οποία ο κος Παπαδόπουλος είχε ελεγχθεί. Κοινοποίησε «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που αφορά τις βόμβες για να αποδείξει ότι ο συγκεκριμένος ήταν γνωστός στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ριάντ.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ 100.000 και 300.000 βλημάτων, είπε ότι η συμφωνία αφορούσε 300.000 βλήματα και αλλαγή δεν μπορούσε να υπάρξει. Αυτά δεν γίνονται σε δημοκρατίες, γίνονταν σε άλλες εποχές.

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι ο κος Παπαδόπουλος ελέχθηκε ως προς το ότι εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία. Ελέγχθηκε το ποινικό μητρώο και οι άδειες που πρέπει να έχει. Επειδή ρωτάτε αν γνωρίζω τον Παπαδόπουλο, τον ξέρω από τον κο Μητσοτάκη.


Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά έλαβε το λόγο και υποστήριξε ότι δεν έγινε καμία αγορά όπλων και ότι η ίδια δεν είχε εμπλοκή με εξοπλιστικά. Η ίδια, υποστήριξε ότι για το συγκεκριμένο MoU απαίτησε να μην υπάρξει μεσάζοντας.

Γνωστός της οικογένειας Μητσοτάκη ο κος Παπαδόπουλος

Όπως είπε, έλαβε πληροφορίες από το υπ. Εξωτερικών ότι ο κος Κων/νος Μητσοτάκης (πατέρας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ) το 1991 είχε αποφασίσει να δώσει δάνειο για να αποπληρωθούν Ελληνες εξαγωγείς που δεν είχαν εισπράξει τα χρήματα που τους όφειλε η τότε Σοβιετική Ενωση και είχε πάει αποστολή με 40 επιχειρηματίες στη Ρωσία. Είχαν δοθεί 67 εκατ. δραχμές για να πληρωθεί ο κος Παπαδόπουλος και ο γιος του, κατήγγειλε. Ο δε δικηγόρος του κου Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε και ζήτησε να αποκαλυφθεί.

Όπως δε συμπλήρωσε, στις 17 Φεβρουαρίου 2014 η κα Γεννηματά πήγε τον κ. Παπαδόπουλο στο υπ. Αμυνας, σε υπόθεση που αφορούσε προμήθεια σφαιρών.

Εμένα δεν με αφορά ποιος είναι εκπρόσωπος της άλλης πλευράς. Εμένα με ενδιαφέρει να μπαίνουν τα λεφτά στο κράτος. Σε λίγο θα αποκαλυφθεί ποιος ήθελε να μη γίνει η δουλειά, συμπλήρωσε. Αν υπάρξει πάντως πολιτική συμφωνία να μη δοθούν τα όπλα στη Σαουδική Αραβία, όπως ζήτησε ο Ν. Φίλης, είπε ότι θα συμφωνήσει.

Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι δέχτηκε απειλή και ζήτησε άρση απορρήτου. Κατήγγειλε ότι αποκαλύφθηκε πως αυτός που τον εκβίαζε είναι έμπορος όπλων, ο κος Πατεράκης. Πήρε τηλέφωνο από τηλέφωνο της εταιρείας του και σήμερα εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική.

Είναι αυτός που έστησε την ιστορία με τον Σάφα, αυτός που κατονομάστηκε ως μεσάζων για τα υποβρύχια που έγειραν.

«Αυτός είναι μέλος της συμμορίας που εξυπηρετείτε ως πολιτικός βραχίονας. Δεν θα φοβηθούμε τις απειλές των μπράβων». 

Ο Πάνος Καμμένος ανήρτησε και στο Twitter φωτογραφία από το 1992 στην οποία εμφανίζεται η οικογένεια Παπαδόπουλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

 

Γεωργιάδης: Μου είναι άγνωστος ο κος Πατεράκης

Μου είναι άγνωστος ο κος Πατεράκης, απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τον έχω δει μια φορά συνοδευόμενο από υπουργό της κυβέρνησής σας, που έχει σχέση με ναυπηγεία. «Αν είναι αρχηγός σπείρας να ελεγχθεί ο υπουργός σας», σημείωσε.

Με τον κο Μαρινάκη εσείς πηγαίνατε στο «Island» και είχατε ραντεβού με τον κο Κουρτάκη, κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ν. Φίλης: Να μη γίνει η πώληση όπλων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο επί προσωπικού μετά τις αναφορές του Αδωνι Γεωργιάδη και δήλωσε ότι είναι ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη σε μικροπολιτική συζήτηση. Είπε ότι δεν ήταν μέλος της επιτροπής εξοπλιστικών που εισηγήθηκε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία αλλά τώρα, που υπάρχουν αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου, πρέπει να μη γίνει η πώληση.

Κων/νος Τσιάρας: Ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει το χειροκρότημα

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντί να συζητήσουμε για την ουσία, θα συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο, εκτίμησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Το εάν κάτι είναι νόμιμο ή ηθικό αποδεικνύεται από τα βήματα που ακολουθήθηκαν. Τόνισε ότι σε μια υπόθεση που υπάρχουν ενδείξεις για σκοτεινές διαδρομές, πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα.

Σίμος Κεδίκογλου: Πολλά τα ερωτήματα

Για προσπάθεια παραμονής «πάση θυσία» στην εξουσία μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και όπως είπε, για τους Ελληνες οι μεσάζοντες ταυτίζονται με τη μίζα. 

Αναρωτήθηκε γιατί ήταν απαραίτητος ο μεσάζων, όταν η συναλλαγή αφορούσε δύο χώρες. Είναι μείζον ερώτημα, γιατί έπρεπε να είναι ο συγκεκριμένος. Τι το ιδιαίτερο είχε ο κος Παπαδόπουλος, που έπρεπε πάση θυσία να πάρει τη δουλειά;

Επιπρόσθετα κάλεσε να δοθούν απαντήσεις για το πώς θα μεταφέρονταν τα πυρομαχικά αλλά και αν ελέγχθηκε το κατά πόσο ο κος Παπαδόπουλος είχε προβλήματα με το νόμο.

Αν. Δημοσχάκης: Πολλά τα ερωτήματα

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατήγγειλε ότι ο Πάνος Καμμένος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ακόμα και νόμο της επταετίας για να εκποιήσει στρατιωτικό υλικό.

Κατηγόρησε ότι υπονομεύεται η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναρωτήθηκε αν ενεργοποιήθηκε η Στρατιωτική Δικαιοσύνη για το θέμα της πώλησης των όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Εκανε λόγο για πολλά ερωτήματα, όπως πώς επιλέχθηκε η χώρα και αν τελικά το πολεμικό υλικό θα κατέληγε στη Σαουδική Αραβία ή αλλού.

Κουμουτσάκος: Αμείλικτα τα ερωτήματα

Για να κερδίσει ένας μεσάζων, εξαπατήθηκε η Βουλή των Ελλήνων και χάθηκαν 66 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν οι ένοπλες δυνάμεις, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Είπε ότι τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Γνώριζε το ΥΠΕΞ το σύνολο της υπόθεσης; αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι γνώριζε.

Μίλησε για υπόθεση διαφθοράς, για την οποία υπάρχουν ευθύνες στον υπουργό Αμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στον πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και ξεπερνά το θέμα του σκανδάλου. Η χώρα έχει δεχτεί 3.000 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και η πολιτική ηγεσία του υπ. Αμυνας βυθίζεται σε κατάσταση ανυποληψίας.

Κ. Τασούλας: Παραπλανήθηκε η Βουλή

«Η ΝΔ θεωρεί ότι συμφωνίες εκποίησης στρατιωτικού υλικού δεν βασίζονται σε διακρατική συμφωνία, όπως ψευδώς διαβεβαίωσε ο Π. Καμμένος, αλλά σε συμφωνία που υπεγράφη με μεσάζοντα, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή.

Όπως είπε, αυτό το μάθαμε γιατί ο Π. Καμμένος πρόσβαλε αξιωματικό του στρατού που δεν ήθελε να υποστηρίξει τη συμφωνία. Ο τελευταίος υπέβαλε υπόμνημα, που διέρρευσε στον Τύπο. Είπε ο ταξίαρχος ότι «επειδή έχω 35 χρόνια ευδόκιμου υπηρεσίας κάνω αυτό το υπόμνημα».

Ο κος Τασούλας είπε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει τις εισηγήσεις του υπ. Αμύνης που έρχονται στη Βουλή, έτσι ώστε η επιτροπή Εξοπλισμών να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε επί τη βάσει ότι υπήρχε διακρατική συμφωνία για την πώληση των βλημάτων. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που εμφανίζεται ως μεσάζων, είχε υποβάλει ένα μήνα πριν κριθεί το υλικό ως «πλεονάζον» αίτημα για αγορά για λογαριασμό του κράτους της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με τον κο Τασούλα, οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ζήτησαν διευκρινίσεις για μια εξουσιοδότηση του 2016 που είχε ο Β. Παπαδόπουλος, αλλά οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι θέλουν διακρατική συμφωνία. Εν συνεχεία, όπως είπε, υπογράφηκε η συμφωνία στη Θεσσαλονίκη με μια εταιρεία. Αυτή δεν προχώρησε ωστόσο.

«Είναι θλιβερή και σκοτεινή υπόθεση», τόνισε. Η συμφωνία είναι με μεσάζοντα, μια συμφωνία «αίσχους» για την Ελλάδα και τον υπουργό Αμυνας.

Αθ. Δαβάκης (ΝΔ): Το κείμενο της σύμβασης δεν ήταν ούτε για καψιμί

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ αναρωτήθηκε αν υπάρχει έγγραφο της Σαουδικής Αραβίας που να φανερώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά 300.000 βλημάτων πυροβολικού.

Όπως είπε, μένει αναπάντητο το ερώτημα αν η διεύθυνση εξοπλισμών έχει το δικαίωμα να παρέχει εξουσιοδοτήσεις.

Δήλωσε ότι το κείμενο της σύμβασης δεν ήταν ούτε για «καψιμί μονάδας» και ότι το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε έγγραφο που ζητούσε πιστοποιητικό επαλήθευσης παραλαβής του υλικού και ότι ζητούσε να ενημερώσει η ΕΥΠ για την εταιρεία που θα συμμετείχε στη σύμβαση.

Γεωργιάδης: Μας παραπλάνησαν με δόλο

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει τι έχει γίνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Όπως είπε, ο Π. Καμμένος απέδωσε τη διαρροή εγγράφου σε Ελληνα πράκτορα της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (MIT).
Επικαλέστηκε τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγούλη, που μίλησε για «καραμπινάτη υπόθεση μίζας». «Πρέπει να δούμε αν έχει δίκιο. Αν κάποιος πήγε να τα αρπάξει χοντρά».

Είπε ότι ο Πάνος Καμμένος παραπλάνησε τη Βουλή και ρώτησε τον Ν. Φίλη αν θα είχε την ίδια ψήφο στην Επιτροπή, αν ήξερε για το θέμα του Β. Παπαδόπουλου.

«Η ακύρωση της συμφωνίας γιατί δεν ήρθαν τα λεφτά, δεν αναιρεί το ερώτημα αν υπήρξε απόπειρα λαθρεμπορίου και μίζας», τόνισε.

Ρώτησε τον Πάνο Καμμένο γιατί δεν ενημέρωσε για το ότι οι Σαουδάραβες ήθελαν ένα μεσάζοντα όπως τον Β. Παπαδόπουλο. Όπως είπε, αν το ήξερε, δεν θα ψήφιζε όπως ψήφισε.

«Μας παραπλανήσατε από λάθος ή από δόλο για να αρπάξετε;».

Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, οι Σαουδάραβες ζήτησαν 100.000 βλήματα και η κυβέρνηση, αν προχωρούσε η ρύθμιση, θα έπαιρνε 200.000 βλήματα επιπλέον. Εκτίμησε ότι στη λαθραία αγορά αυτά τα επιπλέον βλήματα αξίζουν 150 εκατ. ευρώ.

Βορίδης: Συνεχίζεται η απόπειρα εξαπάτησης του σώματος

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, συνομολογήθηκε στην ουσία το περιστατικό με τον ταξίαρχο, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έγγραφο.

Θυμήθηκε κάτι από το 1991 και συνέκρινε κάτι δραχμές με ευρώ, απάντησε για το θέμα του Κ. Μητσοτάκη.

«Εγω δεν έχω απορίες, μου απαντήθηκαν όλα: Είπε ψέματα ο Καμμένος στην επιτροπή. Ενημέρωσε ότι πληρεξούσιος της συμφωνίας θα είναι ανώνυμη ελληνική εταιρεία. Το είπε στην επιτροπή; όχι».

Θύμισε ότι η ίδια εταιρεία είναι πληρεξούσιος και του Κατάρ και της Ιορδανίας και όπως είπε, ο νόμος προβλέπει να χρησιμοποιείται μεσάζων. «Όταν μια εταιρεία εμφανίζεται ως πληρεξούσιος τριών χωρών, βάρεσε κανένα καμπανάκι;» σημείωσε.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε τα όσα ανέφερε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία και ότι ο υπουργός Αμυνας ήθελε να καταρτιστεί η σύμβαση με τον ενδιάμεσο και όχι απευθείας με τη Σαουδική Αραβία.

«Ο ποινικός χαρακτηρισμός θα αποδοθεί. Θα έπρεπε να το κάνετε εσείς, γιατί χρεώνεστε βαριά επιλέξιμες συμπεριφορές. Ο κος Καμμένος θα βρεθεί σε ακροατήρια που δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Η επόμενη Βουλή είναι εδώ και προφανώς θα αποφασίσει».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v