Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: Eριξε το γάντι στη ΝΔ κι έφυγε για Παρίσι

Με την αναβολή της συζήτησης για τον Π. Καμμένο στη Βουλή, έκαψε το «χαρτί» της διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής. «Η ΝΔ χρειάζεται επειγόντως κυβερνητικό σκάνδαλο, αλλά δεν θα το έχει». Σήμερα η διπλή βράβευση του πρωθυπουργού, αύριο βλέπει Μακρόν.

Αλ. Τσίπρας: Eριξε το γάντι στη ΝΔ κι έφυγε για Παρίσι

Για τη διπλή βράβευση, τις επαφές με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων και την κατ' ιδίαν συνάντηση (αύριο) με τον Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν αναχωρήσει, φρόντισε να «κάψει» το χαρτί της διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής που διακινούσε από χθες το πρωί η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο.

Την αφορμή έδωσαν δημοσιεύματα και διαρροές που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό «να αποδρά» στο Παρίσι προκειμένου να μην παραστεί στη Βουλή, όπου επρόκειτο χθες να συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για την πώληση πολεμικού υλικού (βλημάτων) στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί χθες στους επιτελείς του την πρόθεση να ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης για τη Δευτέρα, δεδομένου ότι αύριο θα κατευθυνθεί από το Παρίσι στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η ειδική Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η αρχική αντίδραση της ΝΔ ήταν αρνητική. Στη συνέχεια όμως, κι αφού η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποδέχθηκε την αναβολή για τη Δευτέρα (με τη θετική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού), ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την παρουσία του πρωθυπουργού στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Όπως προκύπτει δηλαδή, ο κ. Τσίπρας επιδίωξε (και κατάφερε) να μετατρέψει μία απλή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σε… προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και, μάλιστα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το ότι θα διεξαχθεί σε πολεμικό κλίμα είναι προφανές.

«Χρειάζονται επειγόντως… σκάνδαλο»

Με αφορμή τα παραπάνω, το Μαξίμου όχι μόνο επιτέθηκε στην Πειραιώς και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κάλυψε ευθέως τον υπουργό Άμυνας μιλώντας για «ανύπαρκτα σκάνδαλα» και για «λάσπη».

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη δηλαδή, «η ΝΔ χρειάζεται επειγόντως ένα κυβερνητικό σκάνδαλο, αφενός, για να δώσει στην κοινωνία την εικόνα του "όλοι ίδιοι είναι" και, αφετέρου, για να τερματίσει τη συζήτηση περί των κατά καιρούς… Papers, με πρόσφατα τα Paradise». Διαβεβαιώνουν δε, ότι «η υπόθεση Καμμένου είναι φούσκα» και ότι αυτό «θα αποδειχθεί τη Δευτέρα».

Σ' αυτό το πνεύμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ενδεικτικά:

«Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους είναι θράσος. Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μην τυχόν και αντιμετωπίσεις τον πρωθυπουργό είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».

Η ΝΔ απάντησε με επίσημη ανακοίνωση και στο ίδιο πνεύμα: «Θρασύδειλοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από non paper και έχουν εξαπατήσει τους πολίτες με τις κατά συρροή απάτες και αυταπάτες τους».

Τα απόρρητα έγγραφα

Στο περιθώριο όλων αυτών, προκάλεσε αίσθηση η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να καταθέσει απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ στη Βουλή, που σχετίζονται με την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, εκείνη την ώρα, Νικήτας Κακλαμάνης αρνήθηκε να τα παραλάβει και, όπως ορίζει ο νόμος, τα έγγραφα, με ευθύνη του προεδρείου της Βουλής, σφραγίσθηκαν σε φάκελο και παραδόθηκαν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε σε δηλώσεις του ότι τα έγγραφα δεν τα κατέθεσε στα πρακτικά (διότι γνώριζε πως ήταν απόρρητα), αλλά τα έθεσε στη διάθεση της Βουλής για να ενημερωθούν όσοι βουλευτές ενδιαφέρονται.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπήρξε όντως ενδιαφέρον για πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Επενδυτικό γεύμα εργασίας

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον στρέφεται στην παρουσία του πρωθυπουργού στο Παρίσι.Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, θα παραλάβει σήμερα τα δύο βραβεία «πολιτικού σθένους» και «δέσμευσης στο ευρωπαϊκό ιδεώδες», ενώ στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για εταιρίες όπως οι L’ORÉAL, IBM, HSBC France, AIRBUS, BlackRock, EMIRATES, SUEZ, KIA MOTORS FRANCE, PHILIP MORRIS France SAS, SOCIÉTÉ GÉNÉRALE και MORGAN STANLEY.

Η συζήτηση θα αφορά στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και στη βεβαιότητα ότι θα κλείσει άμεσα η τρίτη αξιολόγηση, για να ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμούς για τους όρους εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το ζητούμενο είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες φέρεται να ενθαρρύνει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως φάνηκε και από την επίσημη σχετική αναφορά του κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα προ δύο μηνών.

Τετ α τετ Τσίπρα-Μακρόν

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, οι κύριοι Τσίπρας και Μακρόν θα συζητήσουν κατ' ιδίαν αύριο το πρωί. Το μενού του προγεύματος εργασίας που θα έχουν, θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στη Γερμανία (σ.σ. σε σύνδεση με τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ) και, φυσικά, την πορεία της Ελλάδας.

Ο κ. Μακρόν άλλωστε υπήρξε μεγαλοστέλεχος της Rothschild, την οποία «προσέλαβε» το ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του έτους για να «τρέξει» τη διαδικασία εξόδου της χώρας στις αγορές.

Διαδικασία που πλέον μπαίνει σε λεπτή και καθοριστική φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v