Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζουν» στη ΝΔ τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Η «ασφάλεια» από τη δοκιμασμένη λύση της Γεννηματά και το επικίνδυνο «άγνωστο» του Ανδρουλάκη. Το μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εταίρους και οι εναλλακτικές επιλογές. Προσκλητήριο Μητσοτάκη προς απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Πώς «διαβάζουν» στη ΝΔ τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στη ΝΔ την εκλογική διαδικασία στην Κεντροαριστερά, δεδομένου ότι θεωρούν το νέο φορέα ως εν δυνάμει σύμμαχο ή ακόμα και κυβερνητικό εταίρο. Υπό το πρίσμα αυτό και ο νέος αρχηγός λογικά θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον η ΝΔ βγει σε αυτές πρώτη δύναμη, πόσω μάλλον εάν δεν έχει αυτοδυναμία.

Με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχει στα χέρια της η Πειραιώς, όπως αναφέρει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική. Κάτι που σημαίνει ότι, εξαιρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, με τα οποία στο γαλάζιο στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν, το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς ίσως είναι ο μοναδικός πιθανός εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά και εξακομματική να είναι η επόμενη Βουλή, υποστηρίζουν στη ΝΔ, και πάλι ο επικεφαλής της νέας κεντρώας παράταξης θα είναι από τους βασικούς «παίκτες» του μετεκλογικού διαλόγου, εξού και το γαλάζιο «μικροσκόπιο» στη μεθαυριανή διαδικασία.     

Όσον αφορά στους δύο υποψηφίους, αν και επισήμως δεν παίρνουν θέση υπέρ κάποιου εκ των Φώφης Γεννηματά και Νίκου Ανδρουλάκη, στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι προς το πρόσωπο του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη λογική του επικίνδυνου αγνώστου που αυτός εκφράζει.

Η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ, είναι λίγο-πολύ προβλέψιμη και, παρά τις διακριτές αποστάσεις που κρατά αυτή τη στιγμή από τον κ. Μητσοτάκη, εάν προκύψει θέμα συνεργασίας μετά τις εκλογές, θεωρούν πολύ πιθανή τη θετική της ανταπόκριση. Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως νέος και φιλόδοξος, δεν μπορεί να προβλεφθεί στις όποιες κινήσεις του. Στην αγωνία του μάλιστα να φανεί ανατρεπτικός, δεν αποκλείεται να επιλέξει συγκρουσιακή στάση προς τη ΝΔ, αποτελώντας τροχοπέδη στον σχηματισμό μελλοντικής κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μήνυμα αποδοκιμασίας

Ανεξαρτήτως προσώπων, πάντως, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την ικανοποίησή του για την υψηλή συμμετοχή στις εκλογές, με χαρακτηριστικό το μήνυμά του μέσω twitter για τη διαδικασία του πρώτου γύρου. «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία» έγραψε την περασμένη Κυριακή στον προσωπικό λογαριασμό του ο κ. Μητσοτάκης, που ταυτόχρονα θεωρεί τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες ως ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ως ένα επιτακτικό αίτημα άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Πεποίθηση του επιτελείου του προέδρου της ΝΔ είναι ότι οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του και αναζητούν άλλες επιλογές. Κάποιοι εξ αυτών «επαναπατρίζονται» στο ΠΑΣΟΚ στη νέα του μορφή, ενώ κάποιοι άλλοι υπάρχει η αισιοδοξία από τη ΝΔ ότι θα πειστούν από το πολιτικό αφήγημα που διατυπώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτο μέλημά μας είναι να πείσουμε τους απογοητευμένους πολίτες από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι», σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος και χθες, από την προσυνεδριακή ημερίδα στη Χίο, απηύθυνε γενικό προσκλητήριο: «Θέλω όλοι σας, όλοι οι Έλληνες πολίτες που θα ακούσουν τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας να βρουν τη δική τους θέση στις δικές μας απόψεις και προτάσεις. Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Έχουμε σχέδιο για το τι θα γίνει στη χώρα μας μετά τα Μνημόνια», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v