Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους στο μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Προβληματισμός για τη στάση της κυβέρνησης στις φονικές πλημμύρες. Για ποιους λόγους την εγκαλεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στη σημερινή προσυνεδριακή ημερίδα στη Χίο.

Ανεβάζει τους τόνους στο μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Με τη σκέψη του να βρίσκεται στη Δυτική Αττική και την ανείπωτη χθεσινή τραγωδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στην Χίο, προκειμένου να δώσει το παρών στην προσυνεδριακή ημερίδα της ΝΔ για το μεταναστευτικό.

«Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Όχι άλλα λάθη», ο τίτλος της, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υψώνει τους τόνους και να εγκαλεί την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Νωρίς το πρωί, πριν αναχωρήσει για το νησί του ανατολικού Αιγαίου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει επικοινωνία με στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να αξιολογηθεί η σημερινή κατάσταση στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, υπό τον φόβο της νέας επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από την Πειραιώς.

«Εξυπακούεται ότι δεν ήρθα εδώ για να καταλογίσω ευθύνες, αλλά για να έχω μια πλήρη εικόνα γι’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, μολονότι στο στρατόπεδο της ΝΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αργοπορημένη -όπως υποστηρίζουν- αντίδραση και τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και αν στο ζήτημα αυτό -τουλάχιστον προς στιγμήν- ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σκέφτεται να εντείνει την αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο μεταναστευτικό, για το οποίο θα εγκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο για αποτυχία προστασίας των συνόρων και αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ερωτήματα από ευρωβουλευτές

Έχοντας δεχθεί και αρκετά σχετικά ερωτήματα από ευρωβουλευτές του ΕΛΚ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο αναφορικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με το επιτελείο του, να εκφράσει το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΝΔ, να ακούσει τους κατοίκους των νησιών που σηκώνουν το βάρος, να συζητήσει τα προβλήματά τους, αλλά και να αναζητήσει λύσεις.

Την… τιμητική του αναμένεται να έχει κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Γιάννης Μουζάλας, για τον οποίο η ΝΔ επισημαίνει ότι «μπορεί να κρύβεται, αλλά οι ευθύνες του είναι πια ολοφάνερες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμη και στην Ευρώπη».

Την ευθύνη πάντως για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πάλι στα νησιά μας, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «φέρει στο σύνολό της η κυβέρνηση, που έχει αποτύχει παταγωδώς να προστατεύσει τα σύνορα, να επισπεύσει τη χορήγηση ασύλου, να εφαρμόσει τη συμφωνία επιστροφής των παράνομων μεταναστών και -κυρίως- να αξιοποιήσει τα κονδύλια της Ε.Ε».

Πρόσφατα, μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ κάλεσε «προσωπικά τον κ. Τσίπρα να συναισθανθεί τις ευθύνες του πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας», κάτι που αναμένεται να επαναλάβει εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του παρέμβαση. Στην ημερίδα θα μιλήσουν επίσης ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Παναγιώτης Nίκας, δικηγόρος, τ. διευθυντής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου, Ιδρυτικό μέλος της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης ACT4 People.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v