Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Ζυμώσεις και διεργασίες ενόψει δεύτερου γύρου

Πώς κινούνται Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης. Οι συναντήσεις και οι αλληλοαιχμές μεταξύ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία της κεντροαριστεράς. Η στάση Καμίνη - Θεοδωράκη και οι εκτιμήσεις στα δύο επιτελεία.

Κεντροαριστερά: Ζυμώσεις και διεργασίες ενόψει δεύτερου γύρου

Εντείνονται οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με τον χρόνο για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα να μετρά πλέον αντίστροφα.

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την προσέλκυση των «ορφανών» ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν τους υπόλοιπους υποψηφίους στη διαδικασία της περασμένης Κυριακής και βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τόσο με τους ηττημένους του πρώτου γύρου όσο και με επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων που βρίσκονται ιδεολογικά στον ίδιο χώρο. Ταυτόχρονα, και σε παρασκηνιακό επίπεδο, οι ζυμώσεις είναι πολλές, τα πολιτικά… φλερτ έντονα και οι διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα ρόλων και αξιωμάτων ενόψει της επόμενης μέρας αδιαμφισβήτητες.

Η κα Γεννηματά προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος τη συνεχάρη για την πρωτιά της, χθες συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Γιώργο Καμίνη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάννη Μανιάτη και αντιπροσωπεία των Κινήσεων Πολιτών, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχει τετ α τετ και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνει και ο κ. Ανδρουλάκης, που σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Καμίνη και ενώ χθες αποκάλυψε πως δέχθηκε πιέσεις για να μην κατέβει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αμφότεροι ορκίζονται στο όνομα της ενότητας της παράταξης, ωστόσο, υπολειπόμενος κατά 16% περίπου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κινείται σε πιο επιθετικούς τόνους σε σχέση με την κα Γεννηματά, αφήνοντας αιχμές σε βάρος της για «τζάκια» και «οικογενειοκρατία».

Το σχόλιο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εμφανώς πιο ήπιο: «Δεν απαντώ στις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη για πολιτικό χρίσμα. Δεν απαντώ σε μικρότητες και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η προτεραιότητά μου είναι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Επί της ουσίας δεν με αφορά ο όρος οικογενειοκρατία. 17 χρόνια που είμαι στην πολιτική, το έχω ακούσει άπειρες φορές. Ο Γιώργος Γεννηματάς δεν προέρχεται από κανένα τζάκι και δεν έβγαλε ποτέ χρήματα από την πολιτική», τόνισε.

Δημόσιο άνοιγμα

Έκανε μάλιστα δημόσιο άνοιγμα στους πρώην συνυποψηφίους της: «Οι κύριοι Καμίνης και Θεοδωράκης θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο αύριο της παράταξης», με αυτούς, τουλάχιστον προσώρας, να κρατούν ουδέτερη στάση για τον δεύτερο γύρο. Ο δήμαρχος Αθηναίων διαμήνυσε ότι «εκπροσωπεί αξίες, δεν καθοδηγεί ανθρώπους» και κάλεσε χθες τους δύο μονομάχους «να διαφυλάξουν τη διάθεση της μαζικής προσέλευσης των προοδευτικών πολιτών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της συγκρότησης του νέου ενιαίου και πολυτασικού φορέα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, με τα «όργανα» εντός του κόμματος να έχουν αρχίσει ύστερα από τα χαμηλά ποσοστά του την περασμένη Κυριακή, κάλεσε τους 210.505 πολίτες που ψήφισαν πριν από τρεις ημέρες να δώσουν και πάλι το παρών στις κάλπες. Η χώρα, αναφέρει η Σεβαστουπόλεως, «έχει ανάγκη από μια τολμηρή πρόταση αλλαγής από έναν νέο φορέα που θα καλύπτει και θα εκπροσωπεί φιλελεύθερους, προοδευτικούς, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς, οικολόγους».

Στα στρατόπεδα και των δύο φιναλίστ επικρατεί αισιοδοξία για τον τελικό. Συνεργάτες της κας Γεννηματά εκτιμούν πως η πρωτιά της είναι «μη αναστρέψιμη», την ίδια ώρα που στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις είναι σε θέση  να κερδίσουν την κα Γεννηματά καθώς «απευθύνονται στην κοινωνία, που δεν μετέχει σε παρασκηνιακές συμφωνίες».

Τη δική του σημασία ενδεχομένως να διαδραματίσει και το debate που προγραμματίζεται ανάμεσα στους δύο για αύριο και τα «φροντιστήρια» από τα επικοινωνιακά επιτελεία καλά κρατούν.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v