Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η ΝΔ τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Το timing των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων και τα «θολά» σημεία. Ποιες είναι οι γαλάζιες αντιπροτάσεις. Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια του ΕΛΚ.

Πώς διαβάζει η ΝΔ τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Στο άγχος του πρωθυπουργού να αλλάξει την ατζέντα από θέματα όπως η πώληση των οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία και οι εκλογές στην Κεντροαριστερά, αποδίδει η ΝΔ την επιλογή της χθεσινής μέρας για τις εξαγγελίες σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Επί της ουσίας, στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ουσία των πρωθυπουργικών υποσχέσεων, διαμηνύουν ότι καλό θα ήταν να δουν ολοκληρωμένη την πρόταση στο σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ωστόσο η πρώτη αντίδραση μιλά για «θράσος» και «υποκρισία» του Αλέξη Τσίπρα.

Κατ' αρχάς, σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι 1,4 δισ. που επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά 720 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι το ποσό που θα επιστρέψει στους πολίτες από τα περίπου 14,5 δισ. ευρώ τα οποία τους έχει υφαρπάξει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του», αναφέρει και κάνει λόγο για «ασπιρίνη, που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καταπολεμήσει το πρόβλημα».

Αναφορικά με τα 315 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε συνταξιούχους από παράνομη παρακράτηση υψηλότερων εισφορών υγείας, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν την «αυτονόητη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, η οποία ελήφθη επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης» και εγκαλούν τον πρωθυπουργό επειδή «παρουσιάζει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους». Το συγκεκριμένο ποσό, αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές, συνιστά υπό μία έννοια αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

«Θολή» χαρακτηρίζουν στη ΝΔ και την εξαγγελία Τσίπρα για τη ΔΕΗ και τονίζουν την ανάγκη να μελετηθεί ολοκληρωμένο το σχέδιο νόμου, για να βγουν σαφή συμπεράσματα. Όμως η πρώτη εικόνα που προκύπτει στα στελέχη της Πειραιώς είναι ότι πρόκειται για επιδότηση - κρατική ενίσχυση μιας εταιρίας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, την ώρα που στην αγορά λειτουργούν και άλλοι πάροχοι. Χρειάζεται, όπως λένε, έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Κομισιόν για να προχωρήσει και ενώ το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του με επιδοματικές πολιτικές. Υπογραμμίζουν δε την «αποτυχία του πρωθυπουργού να εξυγιάνει την επιχείρηση».

Η γαλάζια πρόταση

Από την πλευρά της, η ΝΔ έχει έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή τη δική της τροπολογία, που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της για το κοινωνικό μέρισμα του 2017, βασικός άξονας της οποίας είναι η κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ, με έμφαση στους φτωχότερους. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η διανομή του πλεονάσματος είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, για να επιστρέψει στους πολίτες «τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε».

Εν προκειμένω, η ΝΔ προτείνει:

1) Να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ με ειδική πρόβλεψη το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες.

2) Να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ειδικότερα, προτείνουμε όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%.

3) Να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το κράτος οφείλει συντάξεις.

Στο Στρασβούργο

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Στρασβούργο, ενώπιον 250 περίπου ευρωβουλευτών, με θέμα «Ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει το όραμά του για τις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η Ε.Ε. να αποκτήσει τη σημασία που πρέπει για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Το συλλογικό καλό της Ευρώπης, θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι και καλό για κάθε πολίτη της, ενώ θα αναπτύξει και τη φιλοσοφία του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και μια σειρά επαφών, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γκίντο Ραμόντι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο ΕΚ, Γκι Φέρχοφσταντ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιγιον Γιάγκλαντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v