Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την κόλαση των «παραδείσων» στους… πλειστηριασμούς

Το ντόμινο στις τράπεζες και στην πρώτη «μεσαία» κατοικία, αν δεν πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Εξοδος από τα μνημόνια χωρίς διορθώσεις στα μέτρα δεν αρκεί», η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την κόλαση των «παραδείσων» στους… πλειστηριασμούς

Η θετική πορεία της τρίτης αξιολόγησης, η «επόμενη των μνημονίων ημέρα» και, φυσικά, η αναφορά των Paradise Papers στη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην κυρία Μητσοτάκη. Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο πέραν των οπαδών της κυβέρνησής του, προτίμησε να αναδείξει το θέμα των φορολογικών παραδείσων και της αδιαφάνειας-φοροαποφυγής που αυτοί προσφέρουν.

Η έμμεση πλην σαφής αναφορά στη σύζυγο του αρχηγού της ΝΔ έγινε στην κατακλείδα της ομιλίας του: «Προχθές στη Βουλή απάντησα στον κ. Μητσοτάκη ότι πουθενά στον κόσμο, ούτε και στην Ελλάδα, δεν κέρδισε η Siemens τις εκλογές. Σήμερα θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής».

Αργά το βράδυ, η Κουμουνδούρου σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη (κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης) ότι ως πρωθυπουργός θα «φέρει» επενδύσεις 100 δισ. ευρώ: «Τα 100 δισ. ευρώ θα τα φέρει στην Ελλάδα ή σε offshore στις νήσους Κέιμαν;».

Εν αναμονή τυχόν νέων αποκαλύψεων, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάδειξη του ρόλου των «παραδείσων» από την παγκόσμια ελίτ «πλούτου και εξουσίας» (με τη συμμετοχή και ελληνικών ονομάτων), απευθυνόμενη στο θυμικό των πολιτών.

Κι αυτό προκειμένου να ενισχύσει το βασικότερο πολιτικό επιχείρημα («που θα είναι και εκλογικό, όταν έλθει η ώρα») για την ευθύνη αυτών «που έφεραν τη χώρα στην κρίση και θα ζητήσουν τη λαϊκή ψήφο για να ξαναβρεθούν στην εξουσία».

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αρκεί»

Αυτή η… «ώρα» πάντως έδειξε να απασχολεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η αναφορά στην «επόμενη των μνημονίων ημέρα» κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με μέλη της να διαχωρίζουν την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία από την επιστροφή σε μία ανεκτή κανονικότητα.

Το έναυσμα φέρεται να έδωσε, πάλι, ο Νίκος Φίλης, εμμένοντας στη θέση που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να υπάρξει απόφαση για το χρέος.

Άλλος βουλευτής μίλησε για την ανάγκη βελτιώσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλώντας την κυβέρνηση να τις επεξεργαστεί από τώρα, ώστε «σε συνδυασμό με τον τερματισμό των μνημονίων να τονώσουμε την ελπίδα για τη συνέχεια».

Κανονικά οι πλειστηριασμοί, αλλιώς…

Κατά τις πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές (από τους 35 που ζήτησαν τον λόγο) έθεσαν ερωτήματα για τους πλειστηριασμούς, σε συνάρτηση με την αποχή των συμβολαιογράφων.

Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν, με προστατευμένη την πρώτη κατοικία έως 300.000 ευρώ εμπορική αξία, διότι σε διαφορετική περίπτωση, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στα επόμενα stress tests (την άνοιξη).

Προς αποφυγή... παρεξηγήσεων, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν αργότερα:

* Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών.

* Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων.

Επ' αυτού, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε στο Euro2day.gr ότι υπάρχουν «μοντέλα διαχείρισης προβλημάτων» που αφορούν πλειστηριασμούς (π.χ. το πορτογαλικό), στα οποία μπορεί να προστρέξει η κυβέρνηση εάν δεν βρεθεί λύση με την αποχή των συμβολαιογράφων.

Σε κάθε περίπτωση, έγινε σαφές ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα υποχωρήσει από την απόφαση να μην τεθούν υπό προστασία «τα μεγάλα ακίνητα των εχόντων», προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η τρίτη αξιολόγηση και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.

Με το επιπλέον επιχείρημα ότι εάν δεν συμμορφωθούν «οι έχοντες στρατηγικοί κακοπληρωτές», τότε θα ακυρωθεί και η συμφωνία με τις τράπεζες για προστασία της «μεσαίας» πρώτης κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v