Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λογική μετωπικής σύγκρουσης επιλέγει η ΝΔ

Μάχη για το ηθικό πλεονέκτημα και συντήρηση του θετικού αφηγήματος. Γιατί έχει βάλει στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο. Τα Paradise Papers και οι πρόωρες κάλπες. Επίθεση και για την άδεια στον Κουφοντίνα.

Λογική μετωπικής σύγκρουσης επιλέγει η ΝΔ

«Μαρέβα εσείς; Καμμένο εμείς!» είναι η απάντηση της ΝΔ προς την κυβέρνηση, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τα Paradise Papers και την εμπλοκή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολυσυζητημένη υπόθεση. Και ναι μεν στο γαλάζιο επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και ενώ οργιάζουν οι φήμες περί νέων αποκαλύψεων, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν η ατζέντα να διατηρηθεί στο προκείμενο. Μία καλή αφορμή για να περάσει ξανά η μπάλα στο κυβερνητικό γήπεδο δόθηκε από το κυριακάτικο δημοσίευμα (Πρώτο Θέμα)  για την πώληση βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία και η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση.

Με μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών -αίτημα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ερώτηση βουλευτών, ανακοινώσεις και δελτία Τύπου-, στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του, ευελπιστώντας περισσότερο σε νίκη εντυπώσεων παρά σε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων.

Εκτίμηση του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο πρωθυπουργός, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, αναζητά διεξόδους με μεθόδους αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, αλλά και ανάκτησης του ηθικού πλεονεκτήματος με το οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία. «Αυτό εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», διαμηνύει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, την ίδια ώρα που εκδιδόταν γαλάζια ανακοίνωση με αναφορές σε παλαιότερες υποθέσεις ηθικής τάξεως, όπως η «offshore εταιρεία-μέτοχος στην “Αυγή”» και η συνεργασία της κυβέρνησης με «ειδικούς στις offshore όπως ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου». 
 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόλου δεν αποκλείει πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό εκ μέρους του πρωθυπουργού ακόμα και μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους και στο πλαίσιο αυτό αναμένει νέες επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, ακόμα και χτυπήματα «κάτω από το τραπέζι». Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό σχόλιό του από το βήμα του προσυνεδρίου της Κρήτης, σχετικά με τη σύζυγό του: «Να σηκώσουν το βλέμμα τους να με κοιτάξουν στα μάτια, και αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον να χτυπήσουν εμένα και όχι τη γυναίκα μου», σημείωσε.

«Τίποτα αναπάντητο»

Απέναντι σε αυτή την πόλωση, λένε στην ΝΔ, δεν έχουν παρά να απαντήσουν επίσης με πόλωση. «Δεν αφήνουμε καμία πρόκληση αναπάντητη», είναι η γραμμή που έχει χαράξει προς τα γαλάζια στελέχη ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα συντηρεί και το θετικό αφήγημα, με τις θέσεις και προτάσεις της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον κερδίσει στις επόμενες κάλπες.

«Αυτό το οποίο περιμένουν οι πολίτες από εμάς είναι σχέδιο, όραμα, συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα γίνει η  δική σας ζωή καλύτερη. Διότι αξίζουμε καλύτερα και με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορούμε πολύ καλύτερα από αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα», σημείωσε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας με έμφαση τον ΕΝΦΙΑ, με πρώτιστη έγνοια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων.

Την άμεση αντίδραση, εξάλλου, του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε η είδηση της πιθανής αποφυλάκισης -με διήμερη άδεια- του Δημήτρη Κουφοντίνα, που είχε τον ρόλο του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη». Ο νόμος Παρασκευόπουλου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας και η εφαρμογή του στην περίπτωση Κουφοντίνα προκάλεσε τη δυσφορία του προέδρου της ΝΔ. «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του, που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», έγραψε στο twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v